Eveniment
Cum îți dai singur seama ce ai: gripă sau viroză. Metoda simplă a medicilor de la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca
Care este diferenţa dintre răceală, gripă sau viroză? Aceste boli ne afectează mai ales în sezonul rece şi fiecare necesită alte tratamente? Luăm antibiotice, ne vaccinăm sau bem mult ceai şi sperăm la bine?
În primul rând, trebuie să ştim de ce anume suferim! Virusurile care stau la baza acestor afecţiuni, odată pătrunse în organism, activează mecanismele de apărare. Globulele albe învaţă atunci să atace şi să distrugă celulele infectate. Acest proces reprezintă imunitatea.
Spitalul Județean de Urgență din Cluj – Napoca a realizat un tabel simplu, după care vă puteți diagnostica singuri, în funcție de simptome.
”Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile și epidemiile de gripă. Există o serie de virusuri care circulă în această perioadă a anului, cauzând viroze respiratorii și care produc o simptomatologie asemănătoare gripei. Află cum poți distinge între gripă și răceală!” au postat pe facebook, reprezentanții spitalului.
De asemenea, informațiile au fost postate și la sediul spitalului, pe un panou de informații.
Bolile de sezon
Dintre toate, cea mai gravă este gripa, care a provocat în acest an moartea a zeci de persoane în România. Aceasta este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii, care se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene şi stare generală proastă şi care apare mai brusc.
De aceea, poate fi uşor confundată cu simpla răceală, dar este cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mai severe. Anual, gripa afectează 5-10% din populaţia adultă, explozia de cazuri înregistrându-se în special la sfârşitul toamnei sau începutul iernii.
Cât despre tratamentul acestor “boli de sezon”, trebuie să ştii că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor şi gripei, însă în caz de infecţie bacteriană asociată cu o infecţie virală (viroză), tratamentul antibiotic este deseori necesar.
Totuşi, băile calde, supa de pui, ceaiul îndulcit cu miere, legumele şi fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului şi analgezicele sunt remedii comune şi eficiente împotriva acestor afecţiuni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News