Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum poate Alba Iulia să devină o atracție turistică puternică? Vezi ce sfaturi dă expertul Michael Kreft von Byern, director al Europa Park


Publicat

Cum ar putea orașul Alba Iulia să devină o puternică atracție turistică? Acesta a fost subiectul unei conferințe susţinute duminică la Alba Iulia de către Michael Kreft von Byern, președintele Comitetului de Turism al Camerei de Comerț și Industrie Germania și reprezentant al consiliului de administrație Europa Park, al doilea ca mărime din Europa. Cu o experiență de peste 25 de ani în turismul de înalt nivel, acesta le-a oferit autorităților locale și județene câteva sfaturi și sugestii pentru dezvoltarea turistică a „capitalei de suflet a României”.

La eveniment au participat primarul Mircea Hava, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, administratorul orașului, Nicolaie Moldovan, administratorul județului, Sorin Bumb, șefa Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan.

În introducerea conferinței, Michael Kreft von Byern a explicat că prezența sa la Alba Iulia nu înseamnă că aici se va construi un mare parc de distracții, însă, din experiența sa, el poate împărtăși autorităților câteva elemente și strategii de dezvoltare turistică. Expertul a proiectat un film despre Europa Park, inițial o întreprindere familială care a început prin a fabrica trenulețe și carusele din lemn și care, în urmă cu 30 de ani a devenit un parc turistic. Acesta și-a început discursul prin descrierea modului în care Europa Park a ajuns, în prezent, la un număr de 4,5 milioane de turiști pe an, descriind totodată strategiile de dezvoltare turistică, adaptabile și la orașul Alba Iulia.

Acesta a explicat că, în primul rând, pentru o atracție turistică, este important ca grupul țintă să aibă un spectru foarte larg, să se adreseze tuturor categoriilor de persoane, în special familiilor, iar pentru o dezvoltare durabilă a turismului, pentru ca turiștii să se întoarcă în oraș, este nevoie de inovații și investiții permanente.

Cum turismul poate oferi o mulțime de locuri de muncă, este necesar ca oamenii care lucrează în toate domeniile să fie profesioniști și dedicați, pentru a putea oferi servicii de calitate.

Inovația a fost unul dintre cuvintele cheie punctate de expert: orașul trebuie să ofere atracții deosebite pe tot parcursul anului, în fiecare dintre cele patru anotimpuri, pentru ca „turiștii să poată vizita, la Alba Iulia, un oraș diferit de 4 ori pe an”. De asemenea, strategiile elaborate ar trebui să fie originale, unice, să nu poată fi preluate și folosite și de alte orașe.

Evenimentele diverse, bine organizate și bine mediatizate, cu artiști profesioniști, sunt, de asemenea, atrăgătoare de turiști, a explicat von Byern. Câteva elemente care nu pot lipsi dintr-o destinație turistică atractivă sunt serviciile gastronomice de bună calitate și bine prezentate, un sistem comercial în zona turistică, servicii de cazare la standarde internaționale și calitatea detaliilor. Ca un exemplu bun, acesta a menționat statuile de bronz din Cetate, care sunt o surpriză plăcută pentru vizitatori.

Una dintre sarcinile grele propuse de expertul turistic primarului Mircea Hava, pentru transformarea orașului Alba Iulia într-o atracție turistică este mobilizarea tuturor forțelor din comunitate în aceeași direcție, a forțelor politice, economice, culturale, sociale.

Mircea Hava: „Fiți siguri că vom reuși să îi adunăm pe toți cei care vor să se adune”

„Știm că este o sarcină grea, așa cum a fost și să începem toate aceste lucruri, în care foarte mulți nu au crezut. Am întâlnit oameni care au crezut în ce am făcut până acum și împreună am realizat ceea ce am realizat. Fiți siguri că vom reuși să îi adunăm pe toți cei care vor să se adune pentru acest scop. Și la această oră există foarte mari gelozii din partea unora care nu au investit în Cetate <Eu de ce nu am investit în Cetate și a investit numai cineva?> Porțile sunt deschise pentru toată lumea. Eu aș fi cel mai fericit dacă ar veni cineva să ia toată partea de nord, dar să o aducă cel puțin la nivelul din partea de sud. Avem o mare bogăție pe care trebuie să o exploatăm. Și asta facem. Adunăm oameni, îi convingem să vină aici să investească”, a spus primarul Mircea Hava.

Ion Dumitrel: „Nu facem negocieri politice cu nimeni pentru dezvoltarea turistică” 

„Dezvoltarea turistică a județului Alba și a orașului Alba Iulia nu trebuie să fie subiect de negociere politică. Nu facem negocieri politice cu nimeni pentru dezvoltarea turistică, sau pentru orice alt tip de dezvoltare. Sperăm ca politicienii de doi bani să ne lase în pace, să ne facem treaba”, a adăugat Ion Dumitrel.

Convins de potențialul turistic al orașului Alba Iulia, Michael Kreft von Byern a explicat că procesul dezvoltării turistice a unui oraș este unul îndelungat, ce poate dura 10-20 de ani. „Important este să îndrăzniți să încercați tot felul de noutăți, să nu vă fie teamă de greșeli”, le-a sugerat acesta autorităților.

Michael Kreft von Byern a fost prezent în Alba Iulia ca urmare a unei invitații din partea autorităților locale, ce a avut ca scop îmbogățirea strategiilor de dezvoltare turistică, prin sfaturile unui expert în domeniu. În finalul conferinței, oaspetele a primit din partea primarului Mircea Hava o diplomă, un album de colecție cu municipiul Alba Iulia și un album de prezentare turistică și istorică a României.

Vă prezentăm câteva fotografii cu Europa Park:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Mihai

  vineri, 07.06.2013 at 22:20

  Voi sunteti normali la cap? ati restaurat cetatea sa promovati cultura si istoria sau faceti Las Vegas?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis anunță NOILE DECIZII legate de pandemie. Masca redevine obligatorie peste tot

Publicat

Criza sanitară prin care trece România a fost discutată astăzi la Cotroceni, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. 

Subiectul principal a fost legat de măsurile care vor trebui adoptate, pentru reduce impactul valului 4 al pandemiei de COVID asupra populației. 

Principalele declarații:

”Vaccinarea oprește pandemia. În vestul României, unde lumea s-a vaccinat în masă, lumea s-a relaxat. Pandemia nu mai are impact.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot.

Este regretabil dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Circulația va fi restricționată noaptea, cu excepția celor vaccinați.

Circulația ziua se va face cu certificatul verde, din pacate pentru cei nevaccinați se va circula cu o mulțime de restricții.”

Știre în actualizare

Cine a participat la ședință

Reprezentanții tuturor instituțiilor relevante au participat la ședință.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 17.30, o ședință la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: 250 clase și grupe în sistem online în județul Alba. 334 elevi confirmați pozitiv. Situația actualizată, 20 octombrie

Publicat

În județul Alba, până miercuri, 20 octombrie, erau în sistem online 250 de clase și grupe.

Numărul elevilor testați pozitiv este de 334, iar în rândul angajaților din învățământ sunt 130 de cazuri.

Datele sunt centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba, pe baza celor transmise de unitățile de învățământ.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Comparativ, până marți erau 339 elevi și 135 angajați din învățământ confirmați pozitiv și 248 clase și grupe online.

Potrivit IȘJ Alba, sunt integral online următoarele unități de învățământ:

 • Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
 • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
 • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia (cu excepția claselor de învățământ primar)
 • Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud
 • Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir
 • Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
 • Școala Gimnazială Singidava ”Cugir”.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Situația din Alba, 20 octombrie – clase și grupe online: AICI lista: SCOLI/ LICEE – online_20.10.2021

Cum se decide intrarea în online

Potrivit noii metodologii, scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Scenariul 1

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ

 • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online

Scenariul 2

Participarea zilnică în sistem online a elevilor, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.

 • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online; elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
 • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
 • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.
Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O fostă directoare de liceu din Sebeș, trimisă în judecată din cauza unui contract de reabilitare a unei clădiri

Publicat

O fostă directoare a Liceului Tehnologic din Sebeș s-a ales cu dosar penal și a fost pusă sub acuzare de procurori, pentru un contract de reabilitare a unui corp de clădire al Școlii ”Silviu Cărpinişianu”.

Infracțiunea comisă de fosta directoare este una mai mult birocratică. În linii mari, aceasta a semnat contractul de reabilitare a clădirii fără ca actele să mai fie verificate de secretara șefă și automat cheltuielile să fie aprobate prin buget.

În acest fel, Primăria Sebeș a ajuns să plătească pentru reabilitarea clădirii. 

Femeia a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în care recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică. Acordul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș și va avea un prim termen de judecată în data de 9 noiembrie 2021.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, directoarea ”a angajat cheltuieli peste limita creditului bugetar aprobat instituției pentru anul 2015, prin încheierea unor contracte cu o societate comercială în valoare totală de 190.921,6 lei inclusiv TVA, fără ca acestea să fie verificate în prealabil de contabilul șef prin aplicarea vizei de control financiar preventiv și fără ca respectivele cheltuieli să fie aprobate prin buget, ceea ce a condus la obligarea părții civile Primăria Municipiului Sebeș la plata acestor sume către societatea care a executat lucrările în baza celor două contracte (la care se adaugă penalități de întârziere, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare, etc).

Obiectul contractelor a constat în executarea de către societatea comercială prestatoare a unor reparații privind un corp de clădire al unei școli gimnaziale de pe raza municipiului Sebeș și care aparținea liceului menționat mai sus”, se arată într-un răspuns al procurorilor din Alba, la solicitarea alba24.ro.

Fosta directoare a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției, care, dacă va fi admis de judecătorii din Sebeș, acesta va fi condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Deputatul Florin Roman, despre formarea unui nou guvern: Cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD. Cîțu, propunerea PNL

Publicat

Președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul de Alba Florin Roman (PNL), a declarat miercuri la TVR 1 că viitorul Guvern trebuie să aibă miniștri „responsabili și buni specialiști”, iar până acum cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD.

Acesta a răspuns la întrebarea dacă PNL ar fi dispus să facă Guvern cu PSD, după consultările de joi de la Cotroceni. Totodată Florin Roman a reiterat susținerea pentru Florin Cîțu, drept propunere a PNL pentru funcția de premier.

Acesta a adăugat că Florin Cîțu nu putea fi propus din prima pentru că ”ne bloca o hotărâre a Curții Constituționale”.

”Eu cred ca politicienii, indiferent din ce partid sunt, trebuie să asculte vocea oamenilor, iar oamenii sunt sătui de criza politică, iar pe fondul unei pandemii extrem de agresive și a problemelor legat de intrarea în iarna cu facturile majorate la utilități, oamenii așteaptă de la clasa politică foarte multa responsabilitate, lasarea orgoliilor deoparte si un guvern cu puteri depline.

– Deci se poate si cu PSD guvern?

Cu oricine dorește să se puna în slujba acestei țări atunci când țara are nevoie de o clasă politică responsabilă.

– Vreti cu USR sau PSD?

Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată cei mai buni specialiști i-au dat PNL si PSD pe funcții ministeriale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate