Actualitate
Cum pot fi concediaţi liderii sindicali. Ce reguli se aplică, după decizia Curţii Constituţionale
![curtea constitutionala](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2014/12/curtea-constitutionala-respins-modificari-cod-penal.jpg)
Cu alte cuvinte, articolul din Codul Muncii prin care un salariat care ocupă o funcție de conducere într-un sindicat nu poate fi concediat de către angajator, cu excepția unor abateri disciplinare grave sau repetate, a fost declarat neconstituţional, de către Curtea Constituțională a României (CCR), decizie care datează încă din noiembrie anul trecut.
Potrivit legislaţiei anterioare, era interzisă concedierea salariaţilor cu funcţii eligibile într-un organism sindical, pe durata exercitării mandatului lor, indiferent dacă exista sau nu o legătură între activitatea sindicală desfăşurată şi motivele de concediere aplicabile.
Curtea a reținut că scopul reglementării, acela de a proteja activitatea sindicală prin instituirea unei măsuri de protecție a mandatului exercitat de reprezentanții aleși în organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni în coliziune cu interesele angajatorului, care, respectând dispozițiile criticate, este pus în situația de a suporta o sarcină excesivă, de natură a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art.44 din Constituție.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
„Evident că o protecție a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protecție trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată (asigurată, de altfel, de prevederile art. 220 alin.2 din Codul muncii), iar nu în ceea ce privește activitatea profesională, de bază, a angajatului, care este într-o situație juridică identică cu ceilalți angajați sub aspectul incidenței dispozițiilor art.61 și art.65 din Codul muncii”, declară CCR.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București — Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.
Astfel, liderii sindicali vor putea fi concediaţi din:
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/artinstall3.gif)
– motive care ţin de persoana salariatului (exemple: arest preventiv, inaptitudine fizică sau psihică, necorespundere profesională)
– motive care nu ţin de persoana salariatului (de exemplu, desființarea locului de muncă).
În continuare însă, concedierea liderilor sindicali nu va putea fi realizată pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la membrii sindicali.
sursă: capital.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)