Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum poţi fi recompensat de Fisc, dacă îţi plăteşti dările la timp. Firmele „disciplinate” ar putea primi stimulente de la stat. Proiect

Publicat

taxe O propunere de modificare a Codului Fiscal prevede ca firmele care își plătesc taxele și impozitele înainte de termen să beneficieze de stimulente de la stat, adică sume ce vor fi reduse din impozitul pe profitul datorat în anul de referință.

Practic, ar fi recompensată conformarea fiscală voluntară.

Această sumă returnată pornește de la 30% în primul an fiscal, apoi crește progresiv, cu 40% și 50% în al doilea an consecutiv și apoi în al treilea și următorii.

Iniţiatorii, parlamentari liberali, susțin că, dacă Fiscul sancționează cu penalități și dobânzi întârzierile la plată, ar trebui şi să-i “premieze” pe cei care își achită obligațiile fiscale înainte de termen. Și nu sunt puțini cei din urmă: 82% dintre firme sunt cu taxele și impozitele la zi, iar numai 18% au datorii.

După art. 22 se introduc două noi articole, 22 indice 1 și 22 indice 2.

Art. 22 indice 1

(1) Contribuabilii care nu înregistrează debite la bugetul general consolidat iar în cursul anului fiscal în care s-a înregistrat profitul, și-au onorat la termen toate obligațiile fiscale, beneficiază de stimulente fiscale.

(2) Stimulentul fiscal acționează progresiv, după cum urmează:

a) Recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat în anul de referință

b) Recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv în care contribuabilul îndeplinește criteriul de la alin. (1)

c) Recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv și anii următori, în care contribuabilul îndeplinește criteriul de la alin. (1)

Dacă firma înregistrează debite sau întârzieri, stimulentul încetează. Conform modificărilor, impozitul recuperat poate fi utilizat doar pentru dotarea și dezvoltarea agentului economic în cauză – achiziții de echipamente/programe informatice, realizarea de construcții noi sau extinderea celor existente, exrinderea capacităților de producție, sau formarea profesională a angajaților, ucenicilor sau studenților practicanți. Termenul de folosire a acestor fonduri este de maxim 3 ani. Actul normativ se adresează tuturor persoanelor juridice impozabile, indiferent că vorbim de companii, microîntreprinderi sau alte persoane juridice.

Iniţiativa intră în dezbateri la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement