Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum poţi obţine teren gratis de la primărie. Facilităţi pentru tinerii până în 35 de ani care vor să-şi construiască o casă

Publicat

deal sat alba case Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani au dreptul să solicite primăriilor de care aparţin atribuirea unei suprafeţe de teren pe care îşi vor putea construi o locuinţă proprietate personală. Terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat.

Acest sprijin acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este reglementat prin Legea nr. 15/2003, însă nu foarte mulţi ştiu că au acest drept, iar aplicarea acestor facilităţi depinde de primării.

La nivel naţional, legea este aplicată diferit, cele mai multe unităţi administrativ-teritoriale nefiind interesate de acordarea de teren pentru tineri. Motivele ţin fie de faptul că suprafeţele deţinute în proprietate sunt folosite în cu totul alte scopuri, fie de faptul că nu au teren. La Alba Iulia, de exemplu, nu s-a acordat niciun metru pătrat de teren pentru tineri care doreau să construiască o casă. S-au închiriat, în schimb, câteva zeci de apartamente ANL.

Cum se poate da teren gratis de la primărie

Legea prevede că suprafeţele de teren ce pot fi atribuite tinerilor vor fi cuprinse între 150 şi 300 în municipii, 250 mp şi 400 mp în oraşe şi între 250 mp şi 1000 mp în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.

Atribuirea terenului se va face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului.

De această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani (minim 18 ani) la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare fata de cele prevăzute în vederea atribuirii terenurilor disponibile.

Documentele pe care tinerii trebuie să le depună şi care e procedura de atribuire a terenului:

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale în care solicitantul îşi are domiciliul şi va fi însoţită de următoarele documente:

– copie de pe certificatul de naştere

– copie de pe actul de identitate

– declaraţia solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţine sau că nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe

Anterior, era şi condiţia declaraţiei părinţilor solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţin sau că nu au deţinut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul. A fost abrogată în 2004.

Consiliul local căruia i-a fost adresată cererea de atribuire a terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală se va pronunţa asupra acesteia, prin hotărâre, în condiţiile prevăzute de lege. Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Dacă tinerii nu respectă termenul-limită sau dacă lucrările nu sunt făcute cu respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aceştia pierd terenul acordat.

După ce sunt gata lucrările la casă, proprietarul acesteia poate cere să-i fie vândut terenul atribuit. În acest caz, decizia de vânzare se ia prin hotărâre a consiliului local, iar preţul se stabileşte în urma unei expertize tehnice.

Vezi şi Facilităţi pentru tinerii care nu se încadrează în Programul „Prima Casă”. Terenuri intravilan, subvenţii şi gratuităţi. Proiect în Parlament

surse: avocatnet.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax