Actualitate
Cum poţi plăti mai puţin pentru încălzirea locuinţei, în această iarnă. Sfaturi utile
Costurile pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece sunt semnificative în majoritatea cazurilor, pentru familiile din România. Sunt însă anumite aspecte de care, dacă se ţine cont, poate fi redus consumul de energie şi poate fi conservată căldura în case.
Vedeţi mai jos câteva sfaturi utile:
Izolarea surselor de căldură şi a casei
Asigură-te că ai eficient izolaţi pereţii, dar şi acoperişul. De obicei, 25% din căldură este eliminată prin acoperiş, astfel că izolarea ar trebui să fie de 25 de cm în interiorul podului.
Dacă ai un rezervor de apă caldă, asigură-te că este perfect izolat. Acest lucru va face ca apa să fie păstrată caldă mult mai mult timp şi vor fi reduse şi costurile pentru încălzire.
Dacă ai uşi sau ferestre pe care nu le foloseşti, izolează-le, Cauciucul cu care poţi face acest lucru fiind destul de ieftin şi uşor de instalat.
Temperatură mai mică, setată pentru centrală şi programarea acesteia
Recomandarea Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii este de setare a temperaturii la o minimă de 21 grade Celsius.
De asemenea, este utilă programarea centralei pentru a începe să funcţioneze mai devreme decât de obicei, de exemplu cu 30 de minute mai devreme de momentul în care te trezeşti, la o temperatură mai mică. Este mai avantajos decât dacă centrala începe să funcţioneze atunci când te trezeşti şi este setată la o temperatură mai ridicată.
Radiatorul termostatic
Instalarea unor sisteme de control ale căldurii şi a unui radiator termostatic salvează până la 40% din energie, comparativ cu o casă care nu dispune de aceste facilităţi, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Salford. Acest sistem funcţionează prin posibilitatea de a putea controla momentul în care începe încălzirea propriu-zisă a casei.
Upgrade la centrala electrică
Dacă centrala ta are o vechime mai mare de 10 ani, poate că este timpul că o înlocuieşti cu un model mult mai eficient. Însă, în funcţie de tipul centralei, poţi economisi prin folosirea unui condensator, care foloseşte mult mai puţină energie în timp ce produce acelaşi nivel de căldură.
Reflectă căldura
Panourile radiante de căldură sunt relativ ieftine, uşor de instalat şi asigură păstrarea căldurii emanate de către centrală. Acestea funcţionează prin reflectarea căldurii înapoi, în cameră.
Draperiile şi mobilierul
Înlătură draperiile şi lasă soarele să pătrundă în casă, dar atunci când se înserează, poziţionează-le în faţa geamului, căci vor acţiona ca un strat izolant, care va menţine căldura în casă.
Dacă ai mobilier în imediata apropiere a caloriferelor, îndepărtează-le. Amenajează-ţi camera în aşa fel încât aerul cald să poată circula liber.
surse: realitatea.net, descoperă.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News