Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum poţi primi 200.000 de euro pentru afaceri la ţară. Cererile pot fi depuse din 3 mai. Condiţii, tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile

Publicat

euroDin 3 mai 2017, cei interesaţi să dezvolte o afacere pot depune cereri pentru până la 200.000 de euro pe proiect de business neagricole în spațiul rural. În cadrul submăsurii 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 6.4), sunt disponibile în total fonduri de 35 milioane euro.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat marți, în variantă finală, ghidul solicitantului pentru PNDR 6.4, însoțit de lista activităților eligibile și celelalte documente utile prin intermediul cărora antreprenorii vor putea solicita sprijin financiar nerambursabil în anul 2017.

Obiectivele Submăsurii 6.4. sunt stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale; dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban.

Beneficiari pot fi micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural; micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate (start-ups), din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării; fermierii sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim de PFA) care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate.

Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 90% din costul total al proiectului. Nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali şi va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis, potrivit AFIR.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 42 de milioane de euro, fiind împărțit astfel: șapte milioane de euro se vor afla la dispoziția antreprenorilor din zona Deltei Dunării, iar 35 de milioane de euro vor fi pentru finanțarea proiectelor implementate în spațiul rural, în celelalte zone ale țării. Bugetul disponibil va permite finanțarea unui număr de cel puțin 210 întreprinderi, dintre care minimum 35 în zona Deltei Dunării.

Exemple de tipuri de investiţii:

Investiţii pentru producerea şi comercializarea produselor neagricole:

– fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinarie, articole de hârtie şi carton;

– fabricarea produselor chimice, farmaceutice;

– activităţi de prelucrare a produselor lemnoase;

– industrie metalurgică, fabricare de construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente;

– fabricare produse electrice, electronice;

Investiţii pentru activităţi meşteşugăreşti (activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale neagricole – olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii, etc);

Investiţii legate de furnizarea de servicii:

– servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare;

– servicii de reparaţii maşini, unelte, obiecte casnice;

– servicii de consultanţă, contabilitate, juridice, audit;

– activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi servicii informatice;

– servicii tehnice, administrative, etc.

Investiţii pentru infrastructură în unităţile de primire turistică tip agro-turistic, parcuri pentru rulote, camping și tabere, proiecte de activităţi de agrement (dependente sau independente de o structura de primire agro-turistica cu functiuni de cazare), cu respectarea Ordinului ANT 65/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea se vor limita la capacitatea de cazare specifică structurii de primire turistică de tip pensiune agroturistică – maxim 8 camere.

Investiţii pentru producţia de combustibil din biomasă (ex: fabricare de peleţi şi brichete) în vederea comercializării.

Costuri eligibile specifice:

– construcţia, extinderea şi/sau modernizarea şi dotarea clădirilor;

– achiziţionarea şi costurile de instalare, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalaţii şi echipamente noi

– investiţii intangibile: achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci.

Cheltuielile legate de achiziția în leasing a activelor, pot fi considerate eligibile doar în cazul în care leasingul ia forma unui leasing financiar și prevede obligația beneficiarului de a cumpara bunurile respective la expirarea contractului de leasing.

Costurile generale ale proiectului pentru care sunt puse condiţiile a)-e) trebuie să se încadreze în maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcţii-montaj şi în limita a 5% pentru proiectele care prevăd investiţii în achiziţii, altele decât cele referitoare la construcţii-montaj.

AICI, integral, documentaţia pentru proiecte.

surse: afir.info, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement