Connect with us

Eveniment

Cum reușesc fermierii din Alba să își vândă laptele, fără intermediari. Zeci de automate amplasate în județ, în ultimii ani

lapte

Publicat

Cum reușesc fermierii din Alba să își vândă laptele, fără intermediari: Numărul automatelor de vânzare directă a laptelui crud a crescut în ultimii ani, au transmis luni, autoritățile sanitare. În Alba Iulia funcționează cele mai multe automate de lapte crud din județ, respectiv 22 din totalul de 90. Este un număr care a crescut de la an la an. 

Automatele reprezintă o modalitate de vânzare directă de la fermier la consumator, fără intermediari.

În prezent, în județul Alba, sunt 90 de automate de vânzare directă a laptelui crud, potrivit unui comunicat de presă al DSVSA.

Numărul acestora a crescut în ultimii ani: de la 66 de automate în 2020, la 79 în 2021, 81 în 2022, 85 în 2023 și 89 la finalul anului 2024.

Dintre cele 90 de automate de vânzare, 58 funcționează în mediul urban, iar 32 în mediul rural. În Alba Iulia, municipiul reședință de județ, funcționează 22 de automate, fiind zona cu cele mai multe din județ.

  • În Alba Iulia și comunele din împrejurimi funcționează 27 de automate;
  • În Blaj și comunele învecinate – 12 automate;
  • În Aiud și împrejurimi – 7;
  • În Sebeș și împrejurimi – 12;
  • În Ocna Mureș și împrejurimi – 4;
  • În Cugir și împrejurimi – 8;
  • În Teiuș și împrejurimi – 8;
  • În Câmpeni și împrejurimi – 12.

Pentru crescătorii de animale, aceste automate au devenit o alternativă foarte bună de valorificare a laptelui după închiderea majorității centrelor de colectare.

Laptele este adus din exploatații de pe raza întregului județ, alimentarea unui automat se efectuează numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud, iar laptele este verificat prin analize de laborator.

Pentru a asigura protecția consumatorilor, sunt prelevate probe din exploatație (pentru Aflatoxina M1, pentru antibiotice – betalactamice, pentru examen fizico-chimic), dar și de sanitație (de la fiecare dozator).

De asemenea, prelevarea laptelui se realizează și pentru stabilirea numărului total de gemeni și a numărului total de celule somatice.

Aceste analize se efectuează pentru a ne asigura că laptele comercializat respectă standardele de siguranță alimentară și este valorificat în condiții de igienă.

Operatorii din sectorul alimentar care comercializează lapte crud prin intermediul automatelor trebuie să se asigure că automatele sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită menţinerea laptelui crud la o temperatură de până la maximum +4°C şi minimum 0°C.

Automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să prezinte descrierea produsului și specia de la care acesta provine, precum și denumirea exploatației de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe și data mulgerii.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să fie obţinut de la animale care nu prezintă niciun simptom de boală contagioasă.

Exploataţiile de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor trebuie să deţină document de înregistrare sanitar-veterinară pentru vânzarea directă de produse de origine animală. Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic.

Laptele crud nevândut de automat în ziua în care are loc realimentarea trebuie să fie dus în exploataţia de provenienţă, respectând condiţiile de igienă şi temperatură, şi depozitat într-un rezervor separat.

Laptele crud nevândut poate fi folosit la fabricarea brânzeturilor cu o perioadă de maturare de cel puţin 60 de zile.

Automatele de vânzare a laptelui crud reprezintă o soluție eficientă pentru fermieri, care pot astfel să își valorifice munca și să obțină un preț corect pentru produsele lor.

În același timp, consumatorii beneficiază de lapte proaspăt, având garanția că provine de la animale crescute pe raza județului Alba. Această modalitate de vânzare directă contribuie la susținerea economiei locale.

Raluca Rus a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secțiunea Comunicare. Are șase luni de experiență în presa locală și a intrat în echipa Alba24 din anul 2024. O puteți urmări pe Raluca și pe contul ei de Facebook vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement