Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum să evitați conflictele cu ursul în timpul drumețiilor. Sfaturile care vă pot salva viaţa

e

Publicat

Organizația non-guvernamentală WWF România a lansat un mic ghid pentru pasionații de drumeții, în care aceștia sunt sfătuiți cum să procedeze în cazul în care se întâlnesc cu urși pe traseu.

În zonele populate de urși, reprezentanții WWF România vă recomandă să porniți la drumeție în grup și să faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența dvs. Cel mai probabil urșii vă vor evita.

Dacă totuși sunteți singur în pădure, la cules de ciuperci spre exemplu, nu rămâneți în tăcere deplină și nu vă furișați. Puteți să fluierați, să cântați, să bateți din palme sau să faceți zgomot cu un clopoțel. Dacă aveți un câine de companie cu dvs., țineți-l tot timpul în lesă. Altfel, îl poate aduce pe urs direct către dvs.

În oricare din situațiile de mai sus, evitați să porniți la drum dacă ați consumat băuturi alcoolice.

Dacă, în ciuda precauțiilor,

… ursul vă vede

… nu vă ignoră

Pasul 1:

… vine spre dvs.!

Păstrați-vă calmul, probabil doar se preface, nu urmează neapărat un atac real. Urșii adesea mimează atacul doar ca să vă intimideze.

… stă ridicat pe labele din spate

Nu intrați în panică. Nu e un semn de agresiune, e o modalitate prin care care ursul obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui.

În ambele situații, fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător, și vorbiți cu ursul, ca să vă poată identifica drept ființă umană.

Dacă ursul vine spre dvs. și vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.

Dacă:

… vedeți ursul

… vă ignoră – (Pasul 2)

Pasul 2. Retrageți-vă încet, întoarceți-vă în direcția din care ați venit, pentru a evita întâlnirea cu ursul! E total nerecomandat să abordați, să hrăniți sau să vă faceți selfie cu ursul. Evitați să faceți asta!

Nu vă întoarceți cu spatele la urs, dar în același timp evitați să-l priviți direct în ochi.

Nu vă plasați niciodată între puii de urs și mama acestora

În cazul în care aveți un copil cu dvs., liniștiți-l și luați-l în brațe.

Nu fugiți de urs mai ales dacă sunteți aproape de el. Cel mai rapid om poate atinge maximum 44,72 km/h pe o distanță scurtă, pe teren plat și pe vânt slab. Viteza medie în alergare a ursului este de 50 km/h pe distanțe lungi, chiar și în pădure. Totodată urșii sunt mai buni cățărători în copaci decât noi! Nu vă luați la întrecere cu ei!

Nu mai faceți zgomot dacă vă dați seama că ursul v-a văzut. Acum e momentul să vă retrageți în liniște.

Dacă ursul nu vă mai poate vedea și vă aflați la cel puțin 150 – 200 de metri, puteți continua drumeția urmând recomandările de la Pasul 1.

Știind deja locația ursului, ar trebui să luați în considerare schimbarea traseului.

Dacă ursul își pierde interesul față de dvs., urmați instrucțiunile de la Pasul 2. Când vă retrageți, puteți lăsa în urma dvs. pe drum căciula, fularul, mănușile și mai ales rucsacul, dacă transportați în el alimente. Acestea vor trezi curiozitatea animalului și va începe să le miroasă, timp în care dvs. continuați să vă retrageți. Mai târziu, vă puteți întoarce după ele.

sursa: wwf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement