Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum să fim pregătiți pentru orice situație. Ce ar trebui să conțină kitul de supraviețuire: tipuri de alimente și ustensile

Publicat

Este important să fiți pregătiți în cazul unor situații neprevăzute. Iată ce provizii trebuie să le faceți în cazul unei situații de urgență şi ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire.

În cazul unui cutremur, uragan, furtună puternică, pandemie, război sau alt dezastru, este posibil să nu existe acces la apă, alimente şi electricitate timp de câteva zile sau chiar săptămâni.

Cea mai importantă autoritate care se ocupă de dezastre – Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență din America (FEMA) recomandă, alături de Crucea Roșie,  următoarele provizii de apă şi alimente în caz de urgență şi enumeră accesoriile care trebuie să se regăsească în kitul de supraviețuire.

Provizii de alimente în caz de urgență

Se consumă în maximum 6 luni: lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscați, chipsuri.

Se consumă în maximum 1 an sau înainte de data de expirare: carne şi supă la conservă, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceață, gemuri, bomboane tari, biscuiți, batoane de ciocolată, nuci, semințe, comprimate efervescente de vitamine.

Pot fi consumate pe termen nedeterminat, dacă au ambalajul intact: grâu, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, orez alb, bulion, paste, glucoză.

Chiar dacă este puțin probabil ca o situație de urgență să țină rafturile magazinelor goale mai mult de două săptămâni, este indicat să vă faceți provizii de alimente pentru o perioadă de cel puțin 3-4 săptămâni.

De asemenea, luați în considerare preferințele familiei în ceea ce privește mâncarea – dacă un aliment este plăcut, acest lucru va ridica moralul şi va conferi un sentiment de siguranță.

Sunt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutrițional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică.

Regula cea mai importantă: nu stocați alimente pe care nu le consumați în mod obișnuit

Cumpărați porții mici, care se pot consuma rapid. O variantă foarte bună nutrițională și economică este hrana pentru bebeluși, de obicei pasteurizată și cu un termen extins de valabilitate.

Provizii de apă în caz de urgență

Apa este vitală pentru supraviețuire. Un adult are nevoie de cel puțin 2 litri de apă pentru buna funcționare a organismului. Copiii, gravidele şi persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apă.

De asemenea, apa este importantă şi pentru igienă şi prepararea alimentelor. Faceți rezerve de cel puțin 4 litri de apă/persoană pe zi.

Sfaturi de depozitare a proviziilor

Este foarte important, în primul rând să verificați data de expirare a alimentelor, ambalajul acestora (să nu fie deteriorat) şi să țineți cont de momentul în care acestea trebuie consumate.

Țineți alimentele şi băuturile într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Aruncați conservele care sunt umflate sau prezintă urme de deteriorare.

Plasați alimentele cu data de expirare cea mai recentă în față, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung în spatele acestora.

Kit de supraviețuire în caz de urgență

Pe lângă apă şi alimente, este important să vă faceți un kit cu accesorii utile în caz de urgență, plasat cât mai la îndemână. Acest kit trebuie să conțină:

  • deschizător de conserve
  • câte 4 seturi de baterii pentru fiecare dintre aparatele (inclusiv lanterne) folosite
  • lanterne
  • stații walkie-talkie
  • trusă de prim-ajutor
  • busolă
  • un radio de mici dimensiuni
  • obiecte de igienă (gel dezinfectant, spirt, șervețele umede, săpun, pastă şi periuță de dinți, hârtie igienică, scutece, absorbante)
  • mască de protecție respiratorie
  • chibrituri/brichete pline
  • medicamente (analgezice, antiseptice, antibiotice, antivomitive, antianxiolitice, insulină etc.), termometru, glucometru, tensiometru, rolă de fașă, comprese, bandaj, pansamente
  • fluier
  • haine şi pături groase
  • accesorii de gătit (cuțit, furculiță, lingură, tigaie, oală)
  • actele familiei sau copii ale acestora, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic
  • hartă
  • telefoane încărcate și acumulatoare externe

Ideal ar fi să aveți și cu ce încălzi/prepara mâncarea. Un arzător de camping bun este recomandat-  cu sistem cu valvă este bun, pentru că puteți scoate arzătorul când ați terminat de folosit și gazul rămâne în butelie.

Nu luați arzătoare ieftine, au obiceiul să se strice când aveți nevoie de ele.

Și autoritățile din România fac recomandări, iar pe site-ul fiipregatit.ro, platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, se află mai multe ghiduri pentru fiecare eveniment sau situație de urgență.

Planul personal de urgență

Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.

Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.

Este un document de o pagină, care trebuie descărcat și tipărit și conține informațiile de bază ale familiei. Poți avea mai multe copii tipărite ale acestui tabel  Fiipregatit_Planul-Familiei-in-caz-de-Urgenta – pentru tine și cei dragi (în portofel, rucsac, la ieșirea din casă etc.).

Recomandat este să descarci fișierul PDF în telefon / tabletă / laptop (vezi link dedesubt), pentru cazul în care nu ai acces la internet / sau nu poți intra pe acest site.

Foto: Roger Brown from Pexels

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement