Eveniment
Cum să îți ajuți câinele să nu mai fie speriat în noaptea de Revelion. Sfaturi pentru a-i reduce stresul cauzat de zgomote
Noaptea de Revelion este una dedicată distracției și prieteniei, însă pentru prietenii patrupezi poate fi o noapte de coșmar. Din cauza petardelor și zgomotelor puternice animalele devin agitate, speriate sau chiar agresive între ele.
Comportamentul diferă de la animal la animal, dar rezultatul este același: o noapte groanzică pentru necuvântătoare.
Specialiștii încearcă de ani buni să găsească cele mai bune metode de a ajuta animalele să treacă mai bine peste noaptea de Revelion.
Stăpânii în casă cu câinele
Pe măsură ce se întunecă afară, încep să crească zgomotele cauzate de primele petarde de Revelion. Acum e momentul să intri înapoi în casă cu câinele.
Chiar dacă în majoritatea orașelor e ceva normal să petreci Revelionul afară pe stradă, ar trebui să stai cu câinele tău și să nu îl lași singur în starea lui agitată.
Pentru câinii anxioși nu e suficient să se ascundă într-o cameră liniștită. Când câinele se sperie de artificii, are nevoie de stăpânul lui pentru a se simți în siguranță, scriu cei de la zooplus.ro.
Uși și ferestre închise, perdele trase
Sunetul artificiilor trece și prin pereții casei.
MESAJE DE ANUL NOU 2022: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2022
Dacă închizi ușile, ferestrele și obloanele, poți reduce zgomotul într-o anumită măsură. Mulți câini se calmează astfel. Unii reacționează și la luminile de pe cer. Dacă nu ai obloane la ferestre, trage măcar perdelele.
Un televizor sau radio pornit
Sunetul artificiilor poate fi acoperit de alte sunete cunoscute de animale. Pune muzica pe care o asculți de obicei și cu care animalul este obișnuit. Sunetele de la TV pot avea și ele un rol calmant, dar și muzica de la radio.
Ține mereu câinele în lesă în seara de Revelion
Câinii au nevoie de mișcare chiar și de Revelion. Însă pentru a face plimbările cât relaxante posibil, cel mai bine ar fi să plimbi patrupedul ziua și în locuri liniștite. Du câinele în parcuri retrase, de exemplu, și evită orașele mari, unde „exploziile” încep de obicei cu ore întregi înainte de miezul nopții. Ai grijă – chiar și după Revelion – la gunoaie, sticlă spartă și petarde care nu au pocnit încă.
Pe lângă asta, ar trebui să ții mereu câinele în lesă în aceste zile. Poți fi surprins oriunde de pocnitura zgomotoasă a unei petarde. Nu subestima riscul ca patrupedul să fugă de frică, să nu poată să găsească drumul spre casă sau chiar să alerge în mijlocul șoselei.
Distrage-i atenția cu mirosuri sau gustări speciale
Câinii care nu sunt încă prea stresați pot fi uneori distrați cu mirosuri speciale sau bucăți de carne delicioase. Scopul: cânele ar trebui să nu mai fie concentrat pe simțul său de auz și să se concentreze pe miros și gust.
Așa că nu îi răpi animalului afecțiunea de care are nevoie în astfel de momente înfricoșătoare. În caz contrar, relația de încredere între om și câine ar putea fi afectată sever. Atunci când vine vorba de consolarea corectă, doar tu, ca stăpân, ești expertul. Tu știi cel mai bine ce îi place și ce nu îi place câinelui tău.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News