Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum se pregătește școala SMART din Ciugud de începerea cursurilor. Sistem de acces cu recunoaștere facială și termoscanare

Publicat

Prima școală ”smart” din mediul rural din România se pregătește de începerea cursurilor cu măsuri speciale și cu un sistem inteligent inedit de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, poate vedea dacă aceștia poartă mască și le ia în același timp temperatura. 

De asemenea, va fi utilizat în premieră un sistem de filtrare și dezinfectare a aerului în spațiile comune, iar personalul școlii va fi testat. Mai mult, sistemul semnalează dacă un elev lipsește și conducerea unității de învățământ contactează imediat familia pentru a vedea ce s-a întâmplat.

Vezi și CUM începe anul școlar 2020 în ALBA, în școli, licee și grădinițe. LISTA aprobată în Comitetul pentru Situații de Urgență

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, Dan Lungu, explică: 

”Împreună cu școala, cu cadrele didactice dar și cu comunitatea, am început să pregătim începerea noului an școlar. Scenariile pe care le-am pregătit presupun măsuri serioase pentru siguranța copiilor și o să vă dau câteva exemple.

Am pregătit toate clasele și le-am dezinfectat, de asemenea am pregătit pentru accesul în școală un sistem inteligent care detectează temperatura copiilor dar și dacă aceștia au sau nu au mască. Într-un mod jucăuș li se spune să își pună masca…

În spațiile publice vom avea dispozitive speciale medicale pentru purificarea și dezinfectarea aerului. Este vorba despre un dispozitiv românesc, suntem prima instituție publică din România care folosim și testăm aceste dispozitive care au autorizație de la Ministerul Sănătății.

Pentru fiecare copil, în prima zi de școală, autoritățile locale au pregătit un ghid de buzunar în care, într-o formă ușor de înțeles, vor învăța ce înseamnă coronavirusul dar vor înțelege și cum să se protejeze.

Vor găsi aceste materiale pe băncuțe. Este un proiect pe care îl derulăm împreună cu UNICEF România.

Nu în ultimul rând, am luat măsuri speciale pentru transportul copiilor, astfel încât să existe distanțare socială între ei și tot ce presupune siguranța lor.

Cadrele didactice din școala noastră, dar și personalul auxiliar se vor testa în cursul zilelor următoare, astfel încât să fim siguri că vin la școală sănătoși.

În completarea acestor măsuri, am conceput o campanie de informare a părinților.

Pentru că vorbim de legătura aceasta a familiei cu școala, sistemul acesta inteligent despre care vă spuneam ne permite ca în timp real, în momentul în care s-a făcut accesul tuturor copiilor în școală, dacă un copil lipsește este emisă o alarmă la directorul școlii care în maxim 10 minute ia legătura cu familia”.

Cum funcționează sistemul inteligent de acces

În momentul în care copilul ajunge în fața camerei, sistemul îi detectează fața și constată dacă are sau nu mască pe față. Dacă nu are mască, pornește o alertă și i se spune verbal să își pună masca.

De asemenea, i se stabilește temperatura prinr-un termometru contactless. Toți copiii sunt recunoscuți facial, iar dacă unul lipsește, situația este semnalată conducerii școlii.

La școala din Ciugud învață aproximativ 130 de elevi.

Cum a apărut și cum funcționează școala SMART

Școala ”SMART” din Ciugud a apărut atunci când autoritățile locale și-au dat seama că părinții își duceau elevii la școală în Alba Iulia.

Angajații instituției au obținut o finanțare europeană de aproape 500.000 de euro, care a fost completată cu un credit similar ca sumă. Cu un milion de euro, clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună, de la clasa pregătitoare, până la clasa a VIII-a.

Rezultatul este spectaculos. Iluminatul și climatizarea se reglează în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, de iluminat, de ventilație, care verifică inclusiv nivelul de CO2 și multe altele). Cu ajutorul aplicației instalate pe telefonul mobil se poate controla clădirea școlii în cele mai mici detalii.

Senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Acest control al iluminatului asigură o economie importantă din energia consumată. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de alimentare cu apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

Totul este posibil cu ajutorul unui sistem inteligent de control al clădirii de tip BMS (Building Management System), care permite controlul atât local cât și de la distanță.

Temperatura în clase este de asemenea atent controlată. În timpul nopții, căldura este redusă și generează economii importante la funcționarea clădirii, față de sistemele clasice.

La clasă, elevii folosesc table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale.

Școala din Ciugud este și prima școală publică din România care folosește în activitatea didactică un laborator de realitate virtuală, copiii fiind transferați în lecții interactive cu ajutorul căștilor VR, mai spune Lungu.

”Acest „laborator de realitate virtuală” introduce un concept complet nou în tehnologia educațională: un set de căști de realitate virtuală complet „autonome”, cu o interfață unică, prietenoasă cu elevii, control și navigare prin gesturi, resurse educaționale integrate și elemente de control simplu de utilizat de către cadrele didactice”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pamfil

    joi, 10.09.2020 at 09:35

    de ce recunoastere faciala? Ne-am teleportat in romanul 1984 a lui Orwell?
    la fel si la hipermarketul ala mare de langa stadion ala cu „K”.
    te „cauta de temperatura” si-ti afiseaza moaca pe ecran. Cu acordul cui?

  2. Pamfil

    joi, 10.09.2020 at 10:38

    aloo, nu se vad comentariile pe sait!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax