Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum se tratează corect bronșita, afecțiunea care apare cel mai des după o răceală sau gripă

Publicat

Bronşita este o inflamare a bronhiilor (căile aeriene ce duc aerul la plămâni) şi apare cel mai frecvent toamna şi iarna, de obicei după o răceală sau gripă.

Tusea este primul semn că ai putea suferi de această boală. Dacă este însoţită, însă, şi de dureri în piept, respiraţie dificilă sau şuierătoare, expectoraţie, febră şi slăbiciune, consultă medicul cât mai curând posibil. Afecţiunea poate fi deja cronică.

Există două forme ale afecţiunii: acută şi cronică. Bronşita acută se vindecă, de obicei, în două-trei zile şi este cauzată, în general, de o infecţie virală. Poate apărea după un guturai sau o durere în gât. Bronşita cronică apare, de obicei, la persoanele fumătoare şi se manifestă prin tuse productivă persistentă, cu spută de culoare galbenă, verde sau transparentă.

Se consideră că ai forma cronică a bolii dacă această tuse apare în episoade de câte trei luni, pentru cel puţin doi ani la rând.

Cauze: fumul de ţigară şi poluarea Fumatul este principala cauză a bronşitei.

Poluarea aerului sau expunerea la substanţe care irită mucoasa respiratorie sunt alţi factori care duc la declanşarea bolii. De asemenea, virusurile gripale sau anumite bacterii pot determina apariţia bronşitei.

Astfel, te poţi îmbolnăvi şi dacă ai luat contact cu o persoană bolnavă, prin inhalarea de particule virale eliminate de aceasta prin strănut sau tuse, sau dacă ai atins obiecte infectate şi apoi ai dus mâna la nas, la ochi sau la gură.

Studiile au demonstrat că între 80% şi 90% din cazurile de bronşită cronică şi emfizem pulmonar sunt cauzate de fumat? Nu te trata cu antibiotice! Bronşita acută se tratează ca o răceală obişnuită.

Odihneşte-te suficient şi bea multe lichide. În general, antibioticele nu sunt recomandate decât în cazul în care medicul suspectează prezenţa unei infecţii. Dacă tusea te deranjează în somn, poţi lua antitusive.

Dacă suferi de bronşită cronică este foarte important să eviţi factorii iritanţi, în principal praful, poluarea şi fumul de ţigară. Ar fi indicat şi să te vaccinezi pentru a preveni gripa. Tratamentul medical vizează, în general, calmarea iritaţiei bronhiilor.

Pentru a reduce simptomele, medicul îţi poate prescrie bronhodilatatoare, care ajută la eliberarea căilor respiratorii, antiinflamatoare, expectorante sau, în cazurile cu risc crescut de complicaţii, antibiotice. Ce poţi face chiar tu Pentru a controla şi a reduce simptomele, trebuie să consumi multe fructe şi legume, să faci exerciţii fizice în mod regulat şi să renunţi la fumat.

Există exerciţii speciale care îţi pot îmbunătăţi respiraţia, dar acestea trebuie făcute numai la indicaţia medicului.

Poluarea, o cauză a bronşitei la copii

Bronşita apărută la copiii cu vârsta cuprinse între doi şi patru ani este cauzată de poluare, arată un nou studiu realizat de specialişti din Statele Unite şi Cehia.

Se pare că peste 56 la sută din cazurile de bronşită apar când nivelul poluării aerului este mare. Bronşita nu este, de obicei, luată în serios decât atunci când ajunge în stadiu avansat. Îngrijirea medicală promptă reduce semnificativ riscul afectării plămânilor.

sursa:adevarul.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement