Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se văd la autopsie plămânii unui bolnav confirmat cu COVID19. Explicațiile unui medic anatomopatolog din Cluj-Napoca

Publicat

Un medic anatomopatolog, care a făcut autopsia multor cadavre ale unor pacienţi cu COVID-19, a explicat, pentru Cluj24.ro, care sunt modificările care au loc la nivelul plămânilor. Deşi nu există o regulă, în cazurile grave, plămânii celui decedat nu mai plutesc în apă, devin ca o piatră.

Brun sau cenuşiu din rozaliu

“E ceva ce n-am mai văzut nicăieri ca modificări pulmonare şi pe toate organele. Un plămân normal e foarte aerisit, e foarte mult aer în plămâni. Plămânul e ca o dantelă, dacă îl pui în apă, pluteşte, nu se scufundă. În situaţiile cele mai grave, practic nu mai e are aer în plămân. Plămânul are o consistenţă mult mai mare. Şi se scufundă dacă îl pui în apă, ca un bolovan, nu mai pluteşte. Înseamnă cu nu mai este aer în el”, explică medicul.

De asemenea, culoarea devine brună sau cenuşie din rozalie.

“Sau, dacă este o componentă hemoragică mai mare sau legată de trombocite, atunci e roşu-cărămiziu. Diferă mult, de la un caz la altul. Nu seamănă niciun caz cu celălalt. Nu poţi să spui, la fel ca în cazul altor infecţii, că sunt nişte modificări caracteristice. Modificările pot fi atât de complexe şi de variate, că, practic, aspectul diferă de la un pacient la altul. Unii au fibroză pulmonară, alţii tromboze. Nu se poate face o descriere unitară”, a mai spus medicul.

Se ajunge la insuficeinţă respiratorie şi comă indusă

Medicul Vasile Mureşan, şeful Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, explică, la rândul său, ce se întâmplă cu un pacient grav cu COVID, care moare.

„Se ajunge la insuficienţa respiratorie, fiindcă nu se mai pot face schimburile gazoase. Apare bariera aceasta în plămâni, se încarcă plămânii, alveolele pulmonare, şi nu mai trece oxigenul din aer în sânge prin schimbul din plămâni.

Şi nu se elimină dioxidul de carbon. Atunci, intri în comă, cu exces de dioxid de carbon, hipoxemie, are înseamnă lipsă de oxigen. De obicei intri într-o comă indusă, sunt intubaţi pacienţii.

Toţi care decedează au fost intubaţi şi în comă indusă. Dar până atunci respiră greu şi cu tot aportul de oxigen, tot nu se poate oxigena bine organismul.

De obicei, când ajunge în starea aceasta, şi alte organe sunt afectate, nu numai plămânii. Se numeşte insuficienţă pluriorganică. Şi alte organe din corp sunt afectate: inima, ficatul, rinichii etc”, mai spune managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, Vasile Mureşan.

sursa: Cluj24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax