Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum stabileşte Fiscul, din oficiu, obligaţiile de plată pentru contribuabili. Procedura a fost completată din aprilie

Publicat

anafDacă nu declaraţi din proprie iniţiativă impozitele, taxele şi contribuţiile pe care le aveţi de plătit la stat, ANAF vi le stabileşte din oficiu. Din 10 aprilie, procedura a fost completată printr-un act normativ.

Impozitele, taxele şi contributiile datorate de contribuabili pot fi stabilite din oficiu de către Fisc, pe baza unei proceduri aprobate în 2011 prin ordin ANAF, ce a fost completată prin alt ordin, intrat în vigoare din 10 aprilie.

Potrivit acestuia, stabilirea obligaţiei de plată se efectuează pentru fiecare impozit, taxă sau contribuţie cuprinsă în vectorul fiscal ataşat fiecarui contribuabil şi pentru fiecare perioadă fiscală pentru care nu au fost depuse declaraţii, prin estimare, dupa regulile proprii impozitului, taxei sau contributiei supuse impunerii din oficiu.

Citeşte şi CALENDAR OBLIGAŢII FISCALE pe luna APRILIE 2015: Termene la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

De asemenea, stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor se face în cadrul perioadei de prescripţie (cinci ani) şi nu priveste perioadele pentru care obligaţiile fiscale au făcut obiectul unei inspecţii fiscale.

Cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor se stabileşte sub rezerva verificării ulterioare.

Înainte de a stabili din oficiu obligaţiile de plata ale contribuabililor, Fiscul îi identifică pe contribuabilii care trebuiau sa declare impozitele, taxele si contribuţiile cuprinse în vectorul fiscal şi care nu şi-au îndeplinit această obligaţie şi editeaza Lista contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligatiile declarative.

Apoi, ANAF trebuie să anunţe contribuabilii care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative, adică pe aceia care au depăşit termenul legal de depunere a declaraţiilor fiscale, printr-o înştiinţare, în termen de 15 zile de la expirarea termenului.

Ulterior, contribuabilii au la dispoziţie 20 de zile să depună declaraţiile fiscale restante.

Fiscul verifică dacă pentru fiecare contribuabil din Lista contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative şi pentru fiecare impozit, taxă sau contribuţie care urmează a fi supusă impunerii din oficiu există cel puţin patru declaraţii fiscale în perioada supusă analizei (24 de luni anterior lunii pentru care se efectuează impunerea din oficiu, pentru obligaţiile fiscale cu termen de declarare lunar, respectiv 36 de luni, pentru obligaţiile fiscale cu termen de declarare trimestrial sau semestrial).

Se va aplica impunerea din oficiu în sistem automat sau impunerea din oficiu pe baza analizei documentare.

Procedura de impunere se realizează în sistem automat dacă Fiscul identifică patru declaraţii fiscale în perioada supusă analizei. Suma stabilită din oficiu se calculează ca medie aritmetică a sumelor de plată (pozitive) reprezentând impozite, taxe sau contribuţii declarate de contribuabil în perioada supusa analizei.

Sumele utilizate pentru impunerea din oficiu se actualizeaza, pentru fiecare an fiscal cuprins în perioada de analiză, cu indicele anual al preţurilor de consum.

Dacă perioada de analiza se referă numai la anul curent pentru care se efectuează impunerea din oficiu, atunci sumele nu se actualizeaza cu indicele preturilor de consum.

Impunerea din oficiu pe baza analizei documentare se face dacă Fiscul nu identifică patru declaraţii sau dacă obligaţia fiscală calculată prin impunerea în sistem automat este zero.

Se efectuează pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul în curs sau anii anteriori, după caz, din cadrul perioadei de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale: declaraţii fiscale, declaraţii informative, fişe fiscale, decizii emise de inspecţia fiscală; situaţii financiar-contabile; informaţii de la terţi, obţinute în baza protocoalelor de schimb de informaţii incheiate de catre ANAF; alte informaţii care au relevanta.

Apoi, Fiscul întocmeşte Referatul privind impunerea din oficiu şi emite formularul 160 – „Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele si contributiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa”.

Prin noua procedură, Decizia de impunere poate fi desfiinţată şi din iniţiativa Fiscului, dacă, în termen de 60 de zile de la data comunicării acesteia, contribuabilul depune declaraţia fiscală privind obligaţiile care au format obiectul acestei decizii.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement