Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum vă poate monitoriza medicul de familie sau cel de specialitate atunci când intrați în concediu medical. PROIECT

medic

Publicat

Un proiect de ordin publicat recent de Casa Națională de Sănătate prevede schimbări în legislația privind concediile medicale. Astfel, persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) vor fi monitorizate de medici, prin intermediul unui plan de urmărire a evoluției bolii. 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus luni, 19 iulie, în dezbatere publică, un proiect ordin pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

Potrivit documentului, în cazurile în care se eliberează certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, pe care persoana asigurată are obligația să îl respecte.

Planul de urmărire a evoluţiei bolii va conține două etape de evaluare.

În prima etapă se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale (stabilirea conduitei terapeutice, prescripție medicală, regimul igieno dietetic și se face instruirea privind măsurile terapeutice şi profilactice), se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară.

În cea de-a doua etapă – care urmărește evoluţia bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă – vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică,  indicațiile medicale din această fază – inclusiv bilete de trimitere la medicul de specialitate, prelungirea concediului medical și nu în ultimul rând justificarea acordării concediului medical în continuare.

În prima fază, durata acordării concediului medical poate fi de maxim trei zile calendaristice.

În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, constatate pe baza evaluării răspunsului la tratamentul iniţial şi/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigaţiilor funcţionale şi/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecţiunea, poate elibera certificatul de concediu medical în continuare.

Pentru respectarea planului de urmărire a evoluţiei bolii, medicii vor acorda consultații la cabinet.

Situaţiile în care medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu poate acorda consultaţii la domiciliul persoanei asigurate sau la distanţă sunt situaţiile în care persoana asigurată se află în stare de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, precum şi situaţiile în care persoana asigurată cu boli cronice sau cu un episod acut de boală se află în imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale.

sursa: cnas.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate