Administrație
Cum vor fi date amenzi după 15 mai, în perioada stării de alertă. Precizări de la Guvern
Proiectul cu măsuri ce vor fi luate în starea de alertă, după 15 mai, se referă și la amenzi. Sancțiunile vor fi date în baza Ordonanței 2/2001, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, după ședința de Guvern de luni.
Potrivit ordonanței menționate, „prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții în toate domeniile de activitate. Prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuții prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului”.
De asemenea, „actele normative prin care se stabilesc contravenții vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contravenții și sancțiunea ce urmează să se aplice pentru fiecare dintre acestea; în cazul sancțiunii cu amendă se vor stabili limita minimă și maximă a acesteia sau, după caz, cote procentuale din anumite valori; se pot stabili și tarife de determinare a despăgubirilor pentru pagubele pricinuite prin săvârșirea contravențiilor”, potrivit ordonanței.
Contravenienții vor putea achita în termen de 15 zile jumătate din amenda primită.
În proiectul adoptat de Guvern se precizează că:
Nerespectarea prevederilor art.16 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se face de către inspectorii de muncă.
Art 16: ”Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore”.
Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență care ar urma să instituie regulile pentru starea de alertă, contravenţiile se sancţionează de la 500 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, de la 1.000 la 10.000 de lei pentru conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice şi de la 2.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă măsurile pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor sau pentru diminuarea impactului tipului de risc, aplicate în perioada stării de alertă.
surse: digi24.ro, economica.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News