Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cuminţenia Pământului ar putea fi cumpărată şi cu bani din profitul virat la stat de BNR. Mugur Isărescu: “Ar fi o sugestie bună”

Publicat

cumintenia pamantului

cumintenia pamantului Banca Naţională a României ar putea sprijini achiziţionarea sculpturii de tezaur “Cuminţenia Pământului”, cu bani din profitul pe care îl virează statului. Afirmaţia a fost făcută voalat de către guvernatorul BNR, la Alba Iulia, în cadrul conferinţei de deschidere a Festivalului “Dilema Veche”.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festival „Dilema Veche” 2016. Mugur Isărescu, despre stabilitatea financiară a României, rezerva de aur şi evoluţia economiei

Ca răspuns la o întrebare adresată din public, în contextul în care BNR este, prin tradiție, o instituție care sprijină patrimoniul cultural (are colecții de artă, susține proiecte culturale și artistice), Mugur Isărescu a spus că există posibilitatea ca statuia “Cuminţenia Pământului”, realizată de Brâncuşi, să fie recuperată de statul român şi cu contribuţie de la Banca Naţională.

Mugur Isărescu a spus că BNR dă 80 la sută banii din profit către bugetul de stat, precizând că sunt vreo câteva sute de milioane de euro. O variantă ar fi ca suma de 5 milioane euro, cât ar reprezenta contribuţia statului, să fie luaţi din această contribuţie. “Ar fi o sugestie bună”, a spus Isărescu, dar a îndemnat ca această solicitare (privind contribuţia de la BNR) să vină şi de la cetăţeni. Propunerea venită din public (făcută de cercetătorul Andrei Oișteanu de la Universitatea Bucureşti) a fost pentru o donaţie din partea BNR pentru achiziţia lucrării de tezaur. Cercetătorul a precizat că din cei 2 euro cât sunt îndemnaţi românii să doneze nu se va strânge suma necesară.

Reamintim că sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional şi este, în prezent, expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.

În 1911, „Cuminţenia Pământului” a fost vândută chiar de Brâncuşi lui Gheorghe Romașcu, inginer şi iubitor de artă. Opera a fost confiscată abuziv în 1957 şi expusă în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu, care au acceptat acum să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată opera de artă.

În urma deciziei Guvernului României și a Ministerului Culturii, achiziția operei „Cumințenia Pământului” se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern și 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Astfel, sculptura lui Constantin Brâncuși, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX și pentru întreaga sa operă, va fi accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă.

La data convenită în acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul român ar trebui să plătească 11 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, indiferent de suma strânsă prin subscripţia publică lansată de Guvern. Deocamdată, peste o jumătate de milion de euro au fost strânși în campania de subscripție publică pentru achiziționarea operei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax