Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cumulul pensiei cu alte venituri. Legea care impune interdicții bugetarilor a ajuns la Camera Deputaților. Precizările CNPP

Publicat

sediu primarie drona

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat a fost aprobat doar de Senat, nefiind supus încă votului Camerei Deputaţilor, iar Casa Naţională de Pensii Publice a enumerat situaţiile în care pensia publică poate fi cumulată cu veniturile.

„Pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora”, precizează CNPP.

Situaţiile în care pensia se poate cumula cu alte venituri:

1.Pensionarii pentru limită de vârstă  şi copiii, pensionari de urmaş (cu vârsta până la 16 ani, respectiv 26 de ani – dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii), pot cumula pensia cu venituri obţinute din:

  • din activităţi independente, aşa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
  • din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

2. Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I sau II de invaliditate;

3. Pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale şi soţul supravieţuitor, încadrat în gradul I şi II de invaliditate,  beneficiar al unei pensii de urmaş, pot cumula pensia cu  venituri obţinute din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum şi din activităţi dependente,  indiferent de nivelul acestora, CU EXCEPŢIA:

  • veniturilor obţinute în baza unui contract individual de muncă;
  • veniturilor obţinute în baza unui raport de serviciu (funcţionar public);
  • veniturilor obţinute de persoane care desfăşoară activităţi în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate în condiţiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

4. Pensia de invaliditate gradul III de invaliditate şi pensia de urmaş a copilului încadrat în gradul III de invaliditate poate fi cumulată cu venituri obţinute din activităţi independente astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum şi din activităţi DEPENDENTE (dacă nu se depăşeşte jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă) obţinute:

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcţionar public);

de persoane care desfăşoară  activităţi în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate în condiţiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

5. Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, cu exceptia celui incadrat in gradul I si II de invaliditate poate cumula pensia cu venituri obţinute din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, precum şi  din activităţi DEPENDENTE (dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat):

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcţionar public);

ca urmare a desfăşurării unei  activităţi în funcţii elective sau care este  numit în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi în calitate de membru cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate în condiţiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

6.  Consilierii locali/judeţeni pot cumula veniturile obţinute din această calitate cu orice categorie de pensie.

Bugetarii și cumulul pensiei cu salariul de la stat

Pensionarea la 70 de ani şi interdicţia cumulării pensiei cu salariu, a fost aprobată de Senat

Legea care prevede interdicţia cumulării pensiei cu salariul a fost aprobată la sfârşitul lunii septembrie de Senat şi trimisă comisiilor spre avizare la data de 4 octombrie, nefiind încă supusă votului Camerei Deputaţilor.

Cumul pensie cu alte venituri: restricții pentru bugetari, acordul angajatorului pentru mediul privat

Legea prevede că, atunci când vor îndeplini condiţiile de pensionare, bugetarii vor fi nevoiţi să aleagă dacă rămân în câmpul muncii până la 70 de ani sau ies la pensie, iar cei care beneficiază deja de cele două venituri vor fi obligaţi ca în termen de 30 de zile să decidă pe care dintre acestea le vor păstra.

În ce-i priveşte angajaţii din mediul privat, şi aceştia pot opta pentru pensionarea la 70 de ani, putând însă alege şi să se pensioneze la limita de vârstă actuală (65 de ani pentru bărbaţi şi aproape 62 de ani pentru femei) şi să cumuleze pensia cu salariul din mediul privat, dacă angajatorul este de acord.

Astfel, ambele categorii de angajaţi, atât bugetarii cât şi cei din mediul privat vor depune cererea privind continuarea activităţii la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unităţii angajatoare.

Cumul pensie cu alte venituri: Pentru menţinerea în activitate nu se va încheia un nou act

În proiectul de lege adoptat luni de Senat se precizează că şi în cazul în care au ales să muncească până la vârsta de 70 de ani, salariaţii pot cere oricând să iasă la pensie, cererea urmând să fie depusă cu aproximativ 2 luni înainte de pensionare.

Cumul pensie cu alte venituri: Bugetarii vor alege în scris între pensie sau salariu

Angajaţii din sectorul public care beneficiază și de pensie şi de salariul de la stat au la dispoziţie 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a opta în scris pentru pensie sau pentru salariu.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie şi care au şi calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă, raport de serviciu sau act de numire, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau a actului de numire în funcţie, după caz.

Continuarea activităţii se realizează pe baza cererii aprobate de către unitatea angajatoare.

Menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 70 de ani se realizează cu acordul anual al unităţii angajatoare”, se arată în proiectul de lege.

Dacă bugetarii optează pentru continuarea activităţii, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care şi-au exprimat opţiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea să renunţe temporar la pensie şi să se reangajeze până la 70 de ani.

Bugetarii care nu aleg între pensie şi salariu rămân doar cu pensia

Pe de altă parte, bugetarii care nu vor opta între pensie şi salariu vor rămâne doar cu pensia, proiectul de lege stipulând în mod clar că „neîndeplinirea obligaţiei (de a alege între salariu şi pensie – n. red.) constituie cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire, după caz”.

Angajatorii care tolerează acest cumul de pensie cu salariul de la stat riscă amenzi de 100.000 de lei, şi de 10.000 de lei dacă nu anunţă casele de pensii cu privire la menţinerea în activitate a bugetarilor, în 30 de zile calendaristice din ziua în care aceştia şi-au exprimat în scris opţiunea.

Amendamentul potrivit căruia demnitarii şi alţi bugetari cu funcţii înalte pot cumula pensia cu salariul a fost respins de Senat

Propunerea viza exceptarea de la cumulul pensiei cu salariul a:

– persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituţie;

– persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind drepturi de autor şi drepturile conexe, republicata, cu modificările şi completările ulterioare;

– membrilor Academiei Române

Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax