Connect with us
Publicitate

ABRUD

Cupru Min Abrud, afectată de prăbușirea prețului la tona de cupru. Ce măsuri ia compania pentru a rămâne pe linia de plutire

Publicat

Prețul cuprului a scăzut sub nivelul de 7.000 de dolari pe tonă pentru prima dată din septembrie 2020. Situația afectează compania de stat Cupru Min Abrud, care are nevoie de prețuri mai mari la export, pentru a rămâne profitabilă. 

Alba24 a discutat cu directorul companiei, Tiberiu Rațiu, care a explicat care sunt măsurile pe care le ia, în acest context.

Cuprul, care este o componentă majoră a echipamentelor electrice, cum ar fi cablurile și motoarele, a scăzut până la 6.953 de dolari pe tonă la Bursa de Metale din Londra, vineri, potrivit Business Insider.

Tiberiu Rațiu a spus că această scădere a prețului afectează compania, care trebuie să facă față în paralel și altor scumpiri.

Măsuri luate de companie pentru a contracara prăbușirea prețului la cupru

Acesta a spus că în acest context, vor fi luate o serie de măsuri. Printre măsiurile luate ar fi creșterea randamentului oamenilor, renunțarea la anumite achiziții care nu au legătură directă cu producția și reducerea perioadelor de contractare pentru diferite materii prime.

Spre exemplu, contractele nu mai sunt încheiate pe o perioadă de un an ci pe una de trei luni, pentru a evita fluctuațiile mari de prețuri, care pot apărea. ”Ne orientăm pe piață și pe bursă pentru a rămâne competitivi” a spus Rațiu.

Situația este atenuată de creșterea dolarului, valută în care Cupru Min tranzacționează marfa exportată. Valoarea mai mare a dolarului în raport cu alte monede, aduce un plus companiei.

De asemenea, Cupru Min încasează banii pentru marfa vândută după 2 luni de la livrare, la prețul de la momentul plății, astfel încât, o eventuală creștere ulterioară a prețului la tona de cupru ar aduce mai mulți bani firmei.

De asemenea, directorul Tiberiu Rațiu a vorbit despre întreruperea pentru 6 săptămânii a activității la una dintre liniile de flotație și la una dintre cele de măcinare.

”În luna august avem programată o reparație capitală la o linie de flotație. Ne-am organizat mai demult cu producția pentru că a fost programată de la începutul anului. Achiziția operațiunilor de reparație a fost făcută încă de anul trecut, când aveam un profit bun” a spus Tiberiu Rațiu.

Asta va aduce economii la energie, la consumurile de apă și alte materii prime de aproximativ 40%.

Prețul la cupru, indicator pentru recesiune

Cuprul este văzut ca un element economic cheie, semnalizând fiecare recesiune în ultimii 20 de ani.

Investitorii sunt îngrijorați de o recesiune pe măsură ce creșterea globală încetinește, inflația crește și Rezerva Federală crește în mod agresiv ratele dobânzilor.

Datele de vineri au arătat că creșterea economică în China – cel mai mare consumator de mărfuri din lume – aproape s-a oprit în al doilea trimestru.

Cererea stagnantă a antrenat și scăderea cererii pe alte mărfuri majore, țițeiul scăzând până la nivelul de dinainte de război, sub 100 de dolari pe baril, iar cheresteaua scăzând cu peste 20% în ultimele trei luni, în condițiile în care ratele ipotecare crescânde reduc cererea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate