Connect with us
Publicitate

ABRUD

Cupru Min Abrud, scurtă istorie a unei companii de stat care a supraviețuit din comunism, într-un domeniu care a murit: mineritul

Publicat

cup

CUPRU MIN SA Abrud este una dintre companiile de stat care a reușit să rămână în picioare din perioada comunistă, reușind să se adapteze la economia de piață și să genereze profit anual. Anul trecut, firma a împlinit 45 de ani de existență.

A fost înființată cu scopul valorificării zăcământului de minereu cuprifer de la Roşia Poieni și având ca obiectiv asigurarea necesarului de cupru pentru economia românească.

În prezent, compania reprezintă cea mai mare exploatare de cupru la suprafaţă, din România și principalul angajator din Munții Apuseni.

Actele care stau la baza fondării Cupru Min sunt: HG 808/1998, Hotărârea AGA a CN CAF MINVEST Deva 25/20.03.2002, de externalizare şi transformare în societate comercială independentă, mandatul special al Ministerului Industriei şi Resurselor 129/10.04.2002 și Legea 31/1990 a societăţilor comerciale.

Compania a apărut la 01.04.2002, prin desprinderea din CN MINVEST Deva şi preluarea activului şi pasivului Filialei Avram Iancu SA Abrud.

Astfel, Cupru Min a devenit succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat la 1.05.1977, în baza Decretului 130/21.05.1977.

Combinatul cu sediul în Abrud, judeţul Alba, se afla în subordinea Centralei Minereurilor Deva şi sub coordonarea şi controlul Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.

  • Combinatul minier al Cuprului de la Roșia Poieni – S.C. Cupru Min S.A. Abrud de astăzi, s-a bazat întotdeauna pe forța de muncă autohtonă, centrul minier Abrud luând o dezvoltare fără precedent odată cu deschiderea acestui obiectiv minier, dezvoltându-se activități adiacente mineritului, și înființându-se noi întreprinderi, din care au făcut parte: TCMM (Trustul de Construcții Montaje Minier), SUT (Stație de utilaje transport), IAMSAT – întreprindere pentru asistență tehnică, dar și Filatura de Bumbac, unde și-au desfășurat activitatea peste 600 de femei filatoare, în cea mai mare parte soții ale minerilor de la Combinatul minier al Cuprului Roșia Poieni.

Prin HG 1287/1990 Combinatul Minier al Cuprului Roşia Poieni este redenumit Exploatarea Minieră Roşia Poieni Abrud, pusă în subordinea Regiei Autonome a Cuprului Deva.

  • În activitatea minieră din anul 1990 erau angajate la nivel național cca. 171.000 de persoane, iar la sfârșitul anului 2007 își mai desfășurau activitatea 29.000 de persoane, reducerea fiind de 83%, fapt care demonstrează că în decursul a 17 ani, industria mineritului și-a redus în mod considerabil activitatea, costurile economice și sociale ale acestui proces fiind imense.

Aceasta din urmă emite, în 1992, Hotărârea 26/25.11.1992 prin care Exploatarea Minieră Roşia Poieni Abrud se transformă în Sucursala Minieră Abrud.

Prin HG 808/13.11.1998 Regia Autonomă a Cuprului Deva se reorganizează sub denumirea Compania Naţională CN CAF MINVEST Deva.

Aceasta are în subordine filiale cu personalitate juridică, iar Sucursala Minieră Abrud (fosta Exploatare) face parte din Filiala Avram Iancu SA Abrud.

La 16.08.2001, Hotărârea nr.2 a Filialei Avram Iancu desfiinţează sucursala şi o integrează ca filială, denumită SC Avram Iancu SA Abrud.

Hotărârea Extraordinară  25/20.03.2002 a Adunării Generale a Acţionarilor a CN CAF MINVEST Deva decide externalizarea Filialei Avram Iancu şi transformarea ei în societate comercială independentă, sub denumirea de Cupru Min SA Abrud.

Din 01.04.2002 Cupru Min a preluat activele şi pasivele Filialei Avram Iancu, prin protocolul de predare primire 3368/11.07.2002.

Cupru Min a avut continuitate: sediu și active

Pe toată durata acestor transformări societatea și-a păstrat obiectul de activitate, sediul, activele şi pasivele.

Compania funcționează actualmente sub autoritatea directă a Ministerului Economiei, având acelaşi obiect de activitate pentru care a fost înfiinţată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax