Connect with us
Publicitate

Actualitate

Dacă nu îți faci analizele periodice, ai putea fi sancționat. Ce consultaţii sunt prevăzute în pachetul de servicii medicale promovat de Ministerul Sănătăţii

Publicat

Asigurații, respectiv persoanele sănătoase care nu se prezintă la controlul periodic prevăzut în noul pachet de bază, o dată la trei ani până la 39 de ani şi o dată pe an după 40 de ani ar putea fi sancționați de Ministerul Sănătăţii. Într-o videoconferință susținută joi, în care au fost prezentate pachetele de servicii medicale care vor intra în vigoare în primul trimestru din acest an, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a declarat că „orice asigurat va beneficia de toate serviciile de care are nevoie ca să nu îi fie pusă viaţa în pericol”. A precizat că noul pachet are la bază „prevenţia cu efecte pe termen lung şi grija pentru banii publici”.

Acesta a anunțat că va analiza propunerile privind sancționarea celor care nu se prezintă la controlul preventiv periodic, prevăzut în pachet. Asigurații trebuie să își facă consult o dată la trei ani până la 39 de ani şi o dată pe an după 40 de ani.

În ceea ce privește noul pachet de servicii medicale, o noutate este consultaţia preventivă de evaluare a riscului individual. Vor fi introduse și consultaţiile speciale pentru riscurile şi problemele de sănătate cu cel mai mare impact asupra populaţiei, precum boli cardiovasculare, diabet de tip II, boală cronică respiratorie obstructivă, depresie şi tulburări de creştere şi dezvoltare la copii.

„Pachetul de bază nu limitează numărul de prezentări pentru probleme de sănătate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi. Ori de câte ori intervine o modificare în starea de sănătate, ori de câte ori o persoană se simte rău sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sănătate, are dreptul să se adreseze medicului de familie, indiferent de vârstă, fiind vorba despre consultaţii în afara programului de prevenţie. Consultaţia pentru probleme noi de sănătate sau episoade acute nu trebuie confundată cu urgenţa – stări foarte grave, ameninţătoare de viaţă pentru care pacientul sună la 112”, a declarat ministrul Sănătății.

Până la 18 ani, copiii beneficiază automat de pachetul de bază. Astfel că medicul de familie are datoria să urmărească periodic creşterea şi dezvoltarea copilului, nutriţia, posibilele riscuri şi intervenţia în acest sens. Pachetul include evaluarea copilului la intrarea în şcoală, depistarea riscurilor la adolescent şi consiliere pentru un stil de viaţă sănătos şi evitarea consumului de alcool, tutun şi droguri.

Copilul este evaluat la externarea din maternitate, la o lună la domiciliu, iar apoi la medicul de familie, la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni. Tot medicul de familie va face educaţie pentru diversificarea hranei şi continuarea alăptării până la doi ani. Medicul de familie va mai consulta obligatoriu copilul o dată pe an în intervalul 4 -18 ani.

Medicul de familie este şi cel care face vaccinările prevăzute în schema naţională de vaccinări obligatorii pentru copii.

sursa: realitatea.net

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate