Connect with us
Publicitate

Administrație

Dacă vrei să ții un câine la bloc ai nevoie de acordul vecinilor. Situație unică în țară, tranșată la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie într-un proces început la Tribunalul Sibiu ce privește o situație inedită la nivelul municipiului și după cum susține avocatul care a formulat acțiunea în instanță, la momentul actual unică la nivelul României. 

O hotărâre de Consiliu Local al Municipiului Sibiu, veche de mai bine de 20 de ani prevede că cei care locuiesc la bloc trebuie să aiba acordul tuturor vecinilor de bloc, pentru a deține un câine în apartament. 

Hotărârea se referă doar la câini a explicat pentru alba24.ro, avocatul Irina Krahenbuhl, avocat ce a atacat în instanță hotărârea de CL. Mai exact pentru o pisică, un papgal, sau orice alt animal nu ai nevoie de acordul vecinilor, ci doar pentru câini.

Procesul a început pe rolul Tribunalului Sibiu, în anul 2021 și în luna martie 2022, magistrații instanței au dat o primă decizie, iar apoi dosarul a ajuns la Alba Iulia, pe rolul instanței superioare.

Deși hotărârea de consiliu local este dată din anul 2001 este lesne de înțeles că nu a fost respectată de locuitorii din Sibiu. Cel mai probabil mulți nici nu știau de existența ei, însă a devenit de interes după o amendă dată de către Poliția Locală.

Mai exact unei femei căreia i s-a recomandat terapia asistată de animale, familia i-a adus doi căței, care au ajutat-o mult pe aceasta. Însă, familia a fost reclamată de către vecini că deține animale de companie, iar Poliția Locală s-a sesizat și a amendat familia în cauză pe baza hotărârii de Consiliu Local.

Atunci a și fost intentat procesul de către avocata din Sibiu, proces în care s-au alăturat după apelul de la Alba Iulia și două fundații din oraș.

”Potrivit lit. d din art. 8, din anexa HCL nr. 210/2001 „deţinerea și creșterea câinilor în apartamente situate în blocuri de locuinţe sau în clădiri cu mai multe apartamente se pot face numai cu aprobarea asociației de locatari sau proprietari; acolo unde nu exista asocialii, cu aprobarea tuturor celorlalţi locatari din imobil”.

Consiliul Local Sibiu a comis un abuz de reglementare prin stabilirea unor norme care exced competentelor sale legale, adoptarea acestei hotărâri s-a făcut cu depășirea atribuțiilor legale ale Consiliului Local Sibiu, iar limitarea dreptului de proprietate impusă prin acest text normativ nu este proporțională cu scopul de ordine publică urmărit.

În opinia reclamantei (n.r. persoana reprezentată de avocata citată în articol) condiționarea deținerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul de proprietate. „Dreptul de folosință și de dispoziție poate fi limitat numai prin lege, de unde rezultă că limitarea din litigiu de față, făcută printr-un act administrativ al autorității locale, este o limitare nelegală”, se arată în motivarea magistraților de la Tribunalul Sibiu.

În primă instanță, în data de 3 martie 2022, judecătorul de caz a respins toate capetele atacate de către reclamantă și a precizat că hotărârea de CL este perfect legală și nu discriminează.

Succes la Curtea de Apel Alba Iulia

Dosarul a ajuns în apel la Curtea de Apel Alba Iulia, unde magistrații instanței superioare au fost de altă părere. În linii mari, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis apelul celor două fundații implicate în dosar și a apărătorului ales, avocatul Irina Krahenbuhl.

Drept urmare au decis ca sentința de la Tribunalul Sibiu să fie casată și dosarul retrimis la judecare de către Tribunalul Sibiu, dar părți în proces să fie și cele două fundații.

Mai exact, potrivit avocatului ales, dosarul se va rejudeca iar, în fond, la Sibiu, cu un alt complet de judecată. Apoi, acesta va ajunge iar la Alba Iulia în apel.

De asemenea avocatul Irina Krahenbuhl a mai precizat că au mai fost procese similare în țară, unde hotărâri asemănătoare cu ce atacată au fost abrogate, în urma unor decizii judecătorești, iar municipiul Sibiu a rămas ultimul municipiu care mai are în practică o asemenea hotărâre de Consiliu Local.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 13.10.2022 at 12:23

    Se pare că ăştia din Consiliile locale se cred mai deştepţi decât orice gânditor. Cam aşa şi la noi, cu faptul că nu poţi să construieşti o locuinţă nouă dacă nu ai canalizare pe stradă. Ce să faci, să mergi să-ţi faci casă in satele depopulate, că acolo nu ţi se cere nimic.Oare aşa ceva nu poate fi motiv de judecată ?

  2. Pamfil

    joi, 13.10.2022 at 14:28

    Lătratul cainilor de apartament se considera tulburarea linistii traiului la comun? Intreb pentru niste prieteni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate