Actualitate
Dăncilă a prezentat 10 măsuri după cazul Caracal. Printre acestea, reintroducerea postului de sectorist și controale la IPJ-uri
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, miercuri seara, 10 măsuri pe care le-a dispus în contextul cazului de la Caracal.
Printre altele, a solicitat un raport al tuturor cazurilor de dispariție, crearea registrului persoanelor cu infracțiuni sexuale la activ și monitorizarea acestora, dar și reintroducerea postului de polițist sectorist.
A mai spus că a cerut ministrului de interne urgentarea proiectului de lege privind persoanele dispărute.
De asemenea, a solicitat MAI și lui Raed Arafat să prezinte planul de măsuri pentru comasarea dispeceratelor între poliție, SMURD, ambulanță.
”Revolta oamenilor e justificată, însă românii nu trebuie să se teamă. Țara noastră nu aparține criminalilor, pedofililor, traficanților de persoane”, susține Dăncilă.
Cele 10 măsuri:
1. A fost demisă conducerea instituțiilor implicate în proces, și au avut loc demiteri pe întreg lanțul de acțiune și decizie. Șeful STS și ministrul Afacerilor Interne au demisionat, de asemenea.
2. Am cerut încă din primele ore ca ministrul de Interne să meargă la fața locului și să coordoneze personal ancheta. S-au mobilizat toate resursele necesare pentru o muncă de analiză temeinică.
3. Am cerut MAI un raport minut cu minut al întâmplărilor, pentru aflarea adevărului, discutarea cazului în CSAT și luarea măsurilor urgente.
4. Am cerut o ședință de CSAT cât mai repede posibil. Analiza raportului MAI și a luării deciziilor în ceea ce privește STS în acest caz a fost încă de la început obligatorie.
5. Am decis încă de sâmbătă înființarea unui grup de lucru interinstituțional condus de domnul Raed Arafat, cu competențe de analiză și elaborare a unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat. Au existat deja întâlniri ale grupului de lucru, în urma cărora s-a elaborat un plan de direcții, care urmează a fi discutate pentru implementare.
6. Am hotărât să solicit convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară ca Executivul să le implementeze prin ordonanță de urgență.
7. Am trimis Corpul de control al Prim-ministrului într-o anchetă specială în ceea ce privește activitatea polițiștilor 112 și în maxim o săptămână voi avea un raport. Când vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului, este obligatoriu ca organele de justiție să acționeze. Cei vinovați trebuie să suporte implicațiile legale. Toți funcționarii statului care au ca atribuție de serviciu siguranța cetățeanului, salvarea oamenilor, trebuie să înțeleagă că în cazuri ca cel al Luizei și Alexandrei, dacă nu faci totul ca să le salvezi, porți o parte din vina morții lor și vei fi judecat pentru aceasta.
8. L-am propus pe domnul Mihai Fifor pentru preluarea interimatului la Ministerul de Interne. L-am mandatat să pornească o serie de controale în toate inspectoratele de poliție județene din țară. Am cerut declanșarea unei operațiuni de reinstaurare a ordinii publice, creșterea efectivelor, reintroducerea postului de sectorist, mai mulți agenți de poliție în spațiile publice, în permanență.
9. Am solicitat, de asemenea, un raport al tuturor cazurilor de răpire existente în țară, în acest moment, la poliție. Acord o maximă atenție acestui subiect și voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare, într-un cumul de eforturi, pentru soluționarea imediată a acestor cazuri.
10. Am cerut crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ și am dispus monitorizarea lor în permanență. Ne axăm pe prevenția recidivelor și de aceea ne vom concentra pe monitorizarea continuă a acestor cazuri unde a existat un precedent.
”Fără milă, fără menajamente, fără compromisuri și fără amânări, declar război împotriva criminalității! Aceste probleme nu sunt de ieri sau de azi, trenează de ani de zile și nu putem vorbi de nevinovați. Vinovați sunt toți cei care au putut să facă ceva și nu au făcut.
A existat până acum o concentrare exclusivă pe lupta anticorupție, iar lupta împotriva criminalității a rămas în plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar trebuie să o canalizăm – din zona de spectacol și de alocare exclusivă de resurse și atenție – către zona de prevenție, către instituirea unor mecanisme care să controleze și să prevină acest fenomen. Iar primul lucru pe care trebuie să-l protejăm este viața”, a mai spus Dăncilă.
Șefa Guvernului a anunțat, miercuri, că a trimis Corpul de control al Guvernului pentru a verifica cum au acționat structurile Ministerului Afacerilor de Interne în cazul de la Caracal.
„În ultimele zile am luat o serie de decizii în urma tragediei de la Caracal. Lucrăm pe mai multe planuri, atât pentru afla adevărul cât și pentru a preîntâmpina în viitor situații similare. Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a avut deja în această dimineață discuții cu structurile din subordine. Corpul de control al prim-ministru a început deja de ieri (marți – n.r.) acțiunea de control pentru verificarea modului în care au acționat structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar și relaționarea cu celelalte instituții cu atribuții în situații de urgență”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.
Dăncilă a precizat că românii trebuie să continue să creadă în MAI, pentru că în cadrul instituției există și mulți profesioniști, care își fac datoria.
„Românii trebuie să continue să creadă în MAI, este datoria acestei structuri să asigure siguranța oamenilor. Avem în MAI mulți profesioniști, oameni care își fac datoria și care se bucură de respect și apreciere, însă toți cei pentru care nu primează interesul cetățeanului trebuie să plece”, a completat premierul.
sursă: hotnews.ro
sursa video: Facebook – Știrile ProTV
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 31.07.2019 at 21:16
O singura masura era foarte eficienta si la locul ei : demisia. Restul este apa de ploaie, ca de alfel toti cei ce te inconjoara. Neputinciosilor !