Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De anul viitor, toate unităţile din comerţul alimentar vor trebui să doneze produsele a căror dată de valabilitate este aproape de expirare

Publicat

furt alimenteÎncepând de anul viitor, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor trebui să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare. Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare va intra în vigoare pe 21 mai 2017 (la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial). Noile reglementări vor trebui respectate de toate unităţile din comerţul alimentar, fie ele supermarketuri ori mici magazine de cartier.

Actul normativ stabileşte, încă de la început, că diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi comercianţii din sectorul agroalimentar, aceştia fiind obligaţi să ia anumite măsuri, într-o anumită ordine.

Concret, într-o primă fază, comercianţii vor trebui să scoată la vânzare alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preţ redus, pentru a fi sporite şansele ca produsele să fie cumpărate de consumatori.

Mai departe, în cazul în care nu vor reuşi vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, comercianţii vor trebui să le doneze anumitor asociaţii şi fundaţii, precum şi întreprinderilor sociale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Aşadar, entităţile care vor dori să primească alimente vor fi nevoite să se înscrie într-un registru, stabilit la nivelul ANSVSA.

În continuare, legea stabileşte că produsele nepotrivite consumului uman vor fi redirecţionate consumului animal ori vor fi folosite în alte scopuri, ca de exemplu compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.

Nu în ultimul rând, pe lângă donare, actul normativ reglementează şi posibilitatea magazinelor de a transfera alimentele destinate consumului uman prin sponsorizare.

Ce amenzi riscă firmele ce vor arunca alimentele şi nu le vor dona

Legea nr. 217/2016 stabileşte şi sancţiunile pe care le vor primi comercianţii care nu vor respecta oricare dintre prevederile amintite. Astfel, pentru aruncarea produselor alimentare vor fi acordate următoarele amenzi contravenţionale (cu condiţia să nu fie întrunite elementele unei infracţiuni):

-de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi;
-de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii;
-de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

Prin urmare, micile magazine vor risca amenzi cuprinse între 1.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de mărimea contribuabilului şi regimul de impozitare pe care îl aplică acesta (impozit pe veniturile microîntreprinderilor, impozit pe profit etc).

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi responsabili reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor cu atribuţii de control în domeniul agroalimentar, adică, cel mai probabil, personalul din ANSVSA, în condiţiile în care aceasta din urmă este instituţia amintită în cuprinsul actului normativ.
Până la momentul intrării în vigoare a legii, respectiv 21 mai 2017, trebuie elaborate şi normele metodologice de aplicare. Mai precis, de elaborarea şi redactarea acestora se va ocupa Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar documentul va trebui să lămurească mai multe aspecte ce sunt neclare în acest moment.

Astfel, trebuie stabilit exact care vor fi entităţile ce vor primi produsele alimentare, dar şi care va fi acel termen rezonabil în care produsele „aflate aproape de expirarea datei-limită de consum” vor trebui oferite ca donaţii sau sponsorizări, astfel încât beneficiarii finali să nu fie expuşi vreunui risc de îmbolnăvire.

În plus, este necesar a fi stabilite nişte reguli clare şi pentru entităţile care vor primi donaţia, fie ele fundaţii, asociaţii umanitare, spitale ori organizaţii nonguvernamentale. Concret, acestea vor trebui să aibă spaţii adecvate de depozitare a alimentelor, în timp ce transferul produselor din magazine va trebui să respecte unele condiţii de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, etichetarea corespunzătoare etc.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax