Eveniment
De ce s-a răcit brusc vremea, ce urmează și cât durează. Explicațiile meteorologilor europeni
De ce s-a răcit brusc vremea, ce urmează și cât durează. Explicațiile meteorologilor europeni vin împreună cu o nouă prognoză de vreme rece, care va dura întreaga lună aprilie peste toată Europa.
Luna aprilie a continuat cu o căldură uimitoare în întreaga Europă, sute de recorduri lunare de temperatură fiind doborâte pe o mare parte a continentului.
Însă, în această săptămână, valul istoric de căldură ajunge la sfârșit cam peste tot în Europa.
În această duminică, 14 aprilie, vârful valului de căldură a dus la numeroase noi recorduri de temperatură maximă, inclusiv recorduri naționale în unele țări din centrul și sudul Europei.
Situația în România, potrivit unui grafic realizat de Alba24:
S-a produs o schimbare dramatică de temperatură, de la peste +30 °C în weekend la o temperatură de o singură cifră până la mijlocul săptămânii.
În plus, un front rece ascuțit va aduce probabil zăpadă în zonele joase din Europa Centrală și din Peninsula Balcanică. Urmată de un risc tot mai mare de îngheț dăunător pentru anumite specii de plante.
De ce s-a răcit brusc vremea
Săptămâna aceasta, o mare parte a Europei revine la o perioadă rece, care ar putea dura până la sfârșitul lunii, scrie severe-weather.eu, unul dintre cele mai importante siteuri de meteorologie.
Motivul care stă la baza acestei schimbări de vreme care are loc în Europa este schimbarea radicală modelului meteorologic.
Acesta trece de la blocajul de înaltă presiune stabilit în Europa la un model de dipol, ceea ce înseamnă că o presiune ridicată puternică se dezvoltă deasupra Atlanticului de Nord, cu depresiuni și vreme rece prinsă deasupra continentului.
Graficele Meteogramelor pentru Munchen (Germania) și Zagreb (Croația), reprezentând temperatura de 850 mbar (aproximativ 1250 m deasupra nivelului mării) în următoarele 14 zile, sunt destul de evidente în ceea ce privește scăderea semnificativă a temperaturii, spun meteorologii eurpeni.
O scădere secundară de presiune s-a dezvoltat în nordul Mediteranei, progresând spre sud.
Meteo: România experimentează 4 anotimpuri într-o singură săptămână. Cum se transformă vara în iarnă: GRAFIC
Încetinirea frontului atmosferic va face ca temperaturile foarte scăzute pentru această perioadă să se răspândească rapid în Austria, Ungaria, România și Slovenia.
Acest lucru are ca rezultat precipitații abundente și, posibil, chiar zăpadă în apropierea zonei joase.
Scăderea rapidă a temperaturii în sudul Austriei, spre Ungaria și România ar putea duce la ninsori și vânturi puternice.
Un front rece va continua miercuri spre sud-est, cu ploi abundente și cu potențialul de a se transforma în ninsoare de-a lungul peninsulei Balcanice de vest, unde este terenul mai înalt.
FOTO: Zăpadă în zona Munților Apuseni, la jumătatea lunii aprilie. „De la 22 de grade la zero grade, în mai puțin de 24 de ore”
Zăpadă proaspătă se va acumula în Apenini, în Carpații și în zonele înalte din Munții Tatra.
Meteorologii europeni mai spun că perioada de frig ar putea dura cel puțin o săptămână, eventual până la sfârșitul lunii aprilie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News