Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De ce vin turiştii în România şi cât cheltuie în ţară. Date statistice din primele 9 luni ale anului

Publicat

piata cetatii concert Alba Fest 2015_imagini aeriene craiu_1 Aproape 2 milioane de turişti străini s-au cazat în România, în primele 9 luni ale anului. Au cheltuit, în medie, 2391,5 lei/ persoană. Au venit, în principal, pentru afaceri, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.

Potrivit INSSE, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică collective, în perioada ianuarie – septembrie, a fost de 1.929.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 4.613,2 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada ianuarie – septembrie l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (56,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 57,3% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (43,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (61,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,6% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,5%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 51,5% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 30,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (73,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare şi autobuze cu 10,3%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,8%.

Situaţia este similară şi pe trimestrul trei al anului 2016. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (53,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 57 % din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (46,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe 63,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,0% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 40,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,0%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 44,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 50,9% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 31,9% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (71,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 15,1%, urmate de autocare şi autobuze cu 11,7%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,6%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax