Connect with us
Advertisement

Eveniment

De la 1 ianuarie, acces fără restricţii la locuri de muncă în UE. Drepturile cetăţenilor care doresc să lucreze în statele membre

Publicat

De la 1 ianuarie 2014, se ridică restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană. Astfel, accesul nelimitat la locuri de muncă va fi posibil şi în Austria, Franţa, Germania, Malta, Marea Britanie, Spania, Belgia, Olanda și Luxemburg. Elveţia, care nu este membră UE, a decis însă să păstreze restricţiile pentru români şi bulgari, posibil până în 2016.

De asemenea, românii au dreptul să lucreze fără permis de muncă, fie ca lucrător independent fie ca angajat, în următoarele ţări: Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria.

Franţa a extins recent accesul românilor pe piaţa forţei de muncă de la 150 de meserii la 291 de meserii, în sectoare în care angajatorii întâmpină dificultăţi în recrutarea de personal. De la 1 ianuarie, accesul românilor va fi nelimitat.

Olanda va respecta ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români de la 1 ianuarie 2014 şi va coopera cu Bucureştiul pentru a preveni exploatarea lor, cu toate că peste 80% dintre olandezi se opun deschiderii frontierelor pentru persoanele din România şi Bulgaria.

În Marea Britanie, numărul muncitorilor veniţi din România şi Bulgaria a ajuns la 141.000 la sfârşitul lunii iunie 2013, cu 26% mai mare decât era la sfârşitul lui martie- respectiv 112.000 muncitori.

Topul salariilor minime (iulie 2013)

1. Luxemburg -1.874 euro

2. Belgia -1.502 euro

3. Olanda – 1.478 euro

4. Irlanda – 1.462 euro

5. Franţa – 1.430 euro

6. Marea Britanie – 1.190 euro

7. Slovenia – 784 euro

8. Spania – 753 euro

Drepturi de muncă în Spania

Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar a introdus restricţii în august 2011 doar pentru lucrătorii români. Aceste restricţii urmau să expire la 31 decembrie 2012. Comisia Europeană a aprobat ulterior o cerere transmisă de autorităţile din Spania privind prelungirea restricţiilor impuse lucrătorilor români până la 31 decembrie 2013 din cauza problemelor economice care afectează piaţa muncii din această ţară.

„Menţiunea referitoare la negarea dreptului de muncă, înscrisă în certificatele de rezidenţă, nu va mai produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2014 şi, în consecinţă, nu influenţează dreptul de acces pe piaţa muncii (angajare)”, potrivit reprezentanţilor Ambasadei României în Spania. Prin urmare, certificatele de rezidenţă nu trebuie modificate. Dacă totuşi vor exista persoane care doresc ca menţiunea să nu mai apară, aceştia se pot adresa Birourilor pentru Străini (Oficina de Extranjería) sau Comisariatelor de Poliţie (Comisaría de Policía) din provincia unde au sau doresc să-şi stabilească reşedinţa.

Pentru obţinerea unui certificat de rezidenţă nou, la momentul solicitării trebuie îndeplinite de către solicitant condiţiile legale general valabile pentru obţinerea unui certificat de rezidenţă. Astfel, cei angajaţi vor prezenta documentul de înregistrare în regimul corespunzător de securitate socială sau contractul de muncă înscris la Serviciul Public de Ocupare (SEPE/INEM), în timp ce persoanele care desfăşoară activităţi lucrative pe cont propriu (autónomos) vor prezenta documentul de înregistrare în regimul corespunzător de securitate socială sau documentul de justificare a stabilirii sediului social prin înscrierea la Registrul Comerţului.

Pe de altă parte, cetăţenii români care în momentul solicitării preschimbării certificatului nu desfăşoară activităţi legale generatoare de venit trebuie să aducă dovezi clare (conturi bancare, cecuri, proprietăţi, cărţi de credit) că dispun de mijloace de întreţinere suficiente pentru sine şi persoanele aflate în întreţinere. În plus, ei trebuie să aibă şi asigurare medicală. Aceasta nu poate fi înlocuită de cardul european de sănătate, precizează sursa citată.

Ambasada României la Madrid avertizează că românilor care au deja un certificat de rezidenţă şi doresc schimbarea acestuia, dar la momentul solicitării schimbării certificatului nu mai îndeplinesc condiţiile legale de acordare, li se va refuza eliberarea altui certificat.

Certificatele de înregistrare a cetăţenilor europeni nu expiră niciodată, indiferent de format (nou sau vechi), astfel încât românii aflaţi în Spania nu sunt obligaţi să schimbe modelul vechi al acestor certificate (format fila A4), cu cel noi (format mic, tip card).

În ceea ce priveşte înscrierea contractului de muncă la Securitatea Socială, aceasta se poate face şi pe baza documentului naţional de identitate (românesc). În acest caz există obligaţia ca, în maximum 3 luni de la angajare, cetăţeanul să prezinte certificatul de rezidenţă, care se poate obţine, în virtutea existenţei unui contract de muncă.

Referitor la membrii de familie ai cetăţeanului care are sau solicită stabilirea reşedinţei în Spania, aceştia trebuie să demonstreze că însoţesc cetăţeanul rezident sau reîntregesc familia. Dacă este căsătorit cu cetăţeanul rezident, trebuie să prezinte certificatul de căsătorie, iar dacă este părinte al acestuia va prezenta certificatul de naştere. În acest din urmă caz, părintele trebuie să prezinte garanţii că dispune de mijloace proprii de întreţinere.

În situaţia în care fiul sau fiica, soţul sau soţia cetăţeanului rezident au peste 21 de ani, trebuie să justifice faptul că dispun de mijloace proprii de întreţinere sau să prezinte un certificat de handicap, care să ateste că se află în întreţinerea părinţilor.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie impun încă restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană şi-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricţiile pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Restricţiile vor fi ridicate în toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alexandru Busuioc

    joi, 02.01.2014 at 11:03

    Bună. Caut un loc de muncă în spania,deoarece am fost acolo 6 ani și jumătate,dar mam întors în țară,deoarece piața muncii a scăzut. Am muncit în construcții în barcelona cu acte în regulă. Doresc să mă întorc să muncesc acolo să pot să-mi întrețin familia. Aici în țară muncesc tot în construcții pentru un salar de 800 de lei,dar momentan nu lucrez pe motiv că tempertura de afară nu ne ajută și stau acasă fără bani. Vă rog să mă îndrumați cu un loc de muncă în spania. Vă mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement