Actualitate
Decizie la CCR: Abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Care sunt efectele şi ce s-ar putea întâmpla cu dosarele
Judecătorii Curții Constituționale au decis miercuri că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Sintagma „în mod defectuos” va fi înlocuită cu sintagma „prin încălcarea legii”, în articolul 297 din Codul penal la care a fost depusă excepția de neconstituționalitate.
Conform articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie, însă o redefinire a infracțiunii de abuz în serviciu în Codul Penal nu se va putea face decât în sesiunea din toamnă.
Potrivit Constituției, dispozițiile constatate ca fiind contrare Legii fundamentale sunt suspendate de drept la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Dacă, în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun în acord prevederile constatate ca fiind neconstituționale cu Legea fundamentală, prevederile „își încetează efectele juridice”.
Ste de dosare penale, aflate în diferite stadii, ar putea fi afectate. Unele s-ar putea chiar închide definitiv. După caz, inculpații fie vor fi absolviți de răspundere, fie vor rămâne cu o listă mai scurtă de infracțiuni imputate lor.
Vezi şi Sute de dosare ar rămâne fără obiect. Ce spun anchetatorii
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News