Eveniment
DEFINITIVAT 2017: LISTELE candidaţilor din judeţul Alba înscrişi la examen, în două sesiuni. 83 de profesori susţin proba în 20 aprilie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a publicat listele candidaţilor înscrişi la examenul de Definitivat, în sesiunea 2017, respectiv 2018. Anul acesta, vor susţine probele 83 de cadre didactice. Inspecţiile la clasă se efectuează până în 31 martie, iar proba scrisă este programată pentru 20 aprilie.
Candidaţii care susţin proba scrisă în sesiunea 2017 s-au putut înscrie la unităţile de învăţământ, până în 7 octombrie. IŞJ Alba a publicat în 16 noiembrie lista definitivă.
Vezi: Lista cadrelor didactice inscrise la definitivat sesiunea 2017 – 83 de candidaţi din judeţul Alba înscrişi la examenul de Definitivat, sesiunea 2017.
Vezi Lista cadrelor didactice inscrise la definitivat sesiunea 2018 – 28 de candidaţi din judeţul Alba înscrişi la examenul de Definitivat, sesiunea 2018.
Prin excepţie, cadrele didactice aflate în anul şcolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii (inspecţiile + evaluarea portofoliului), urmând ca proba scrisă să fie susținută în sesiunea 2018, după finalizarea stagiului de practică de un an, prevăzută de normele legale în vigoare, precizează Ministerul Educaţiei.
Pentru candidaţii care susţin examen în 2017, până în 31 martie, se efectuează inspecţiile de specialitate, la 4 activităţi didactice şi se evaluează prin note de la 1 la 10, în baza fişelor de evaluare a activităţii didactice. Notele nu pot fi contestate și sunt valabile numai în sesiunea pentru care candidatul s-a înscris.
Pe lângă cele două inspecții de specialitate la clasă, în plus față de sesiunile anterioare, candidaţii vor susţine evaluarea portofoliului profesional personal.
Pentru a putea susține proba scrisă, pe lângă condițiile privind vechimea efectivă de predare și calificativul “Bine” sau “Foarte bine” – condiții care se mențin din sesiunile anterioare – candidaţii trebuie să îndeplinească şi criteriul mediei. Mai exact, media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective.
Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8 (opt), dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.
O noutate esenţială este şi simplificarea probei scrise de la trei la două subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%) iar celălalt subiect pe metodica predării specialității (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. În acest nou context, lucrările scrise sunt evaluate de o comisie alcătuită din două cadre didactice din învățământul universitar sau preuniversitar, având specialitatea respectivă.
Portofoliul profesional evaluează nivelul de competenţă didactică, cu accent pe adaptarea pregătirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate. Portofoliul este alcătuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele/ grupele din norma didactică la care îşi desfăşoară activitatea, cu respectarea precizărilor formulate în programa de pedagogie şi a elementelor de psihologie şcolară în vigoare, corespunzătoare funcţiei didactice ocupate.
Portofoliul profesional personal cuprinde curriculum-ul vitae, autoevaluarea portofoliului profesional şi o scrisoare de intenţie, având între 200 şi 400 de cuvinte, în care se prezintă motivaţia participării la examenul de definitivat, obiectivele şi aşteptările proprii în formarea personală ca profesor, autoevaluarea activităţii/experienţei câştigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional şi propuneri de ameliorare. De asemenea, portofoliul profesional conţine un raport de progres şcolar, însoţit de următoarele documente-suport: planificări (anuale, semestriale şi pe unităţi de învăţare), minimum 10 proiecte didactice (pentru tipuri de lecţii diferite), instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testării, măsuri), catalogul profesorului şi resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei.
Evaluarea portofoliului profesional personal se realizează de comisia care efectuează inspecția, conform grilei prevăzute în metodologie, în ziua în care este efectuată a doua inspecţie de specialitate. Portofoliul profesional personal este notat cu note între 1 şi 10. Nota acordată nu poate fi contestată.
Un alt element de noutate îl constituie eliminarea obligației de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de înscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unității de învățământ unde sunt încadrați candidaţii. Aceştia vor atașa la dosar și adeverința privind calificativul obținut pentru anul școlar precedent anului în care susțin proba scrisă.
Primele rezultate se afișează în data de 25 aprilie 2017. Contestațiile se depun în perioada 25-26 aprilie 2017.
Faţă de sesiunea 2016, în sesiunea 2017, în cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota acordată de comisia de evaluare este mai mică de 1 punct sau egală cu 1 punct, rămâne definitivă nota acordată de comisia de contestaţii. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 aprilie 2017.
Structura examenului:
Etapa I – eliminatorie:
Susținerea a două inspecţii de specialitate
Evaluarea portofoliului profesional.
Etapa a II-a – finală: o probă scrisă
AICI, integral, metodologia de examen.
CALENDAR DEFINITIVAT 2017
Pâna la 1 octombrie 2016: Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen judeţene / Comisiei de examen a municipiului Bucureşti
Pâna la 7 octombrie 2016: Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ, transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul şcolar, verificarea şi avizarea acestora
7 – 21 octombrie 2016 Înregistrarea în aplicaţie a candidaţilor care susţin proba scrisă în sesiunea 2017. Înştiinţarea candidaţilor cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere
Pâna la 31 martie 2017 Efectuarea inspecţiilor de specialitate pentru candidaţii care sustin proba scrisă în sesiunea 2017
31 martie – 10 aprilie 2017 Completarea dosarelor şi validarea datelor de înscriere existente în aplicaţia electronică
20 aprilie 2017 Susţinerea probei scrise
25 aprilie 2017 Afişarea rezultatelor
25-26 aprilie 2017 Înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestaţii
26-29 aprilie 2017 Soluţionarea contestaţiilor
30 aprilie 2017 Afişarea rezultatelor finale
2-22 mai 2017 Transmiterea la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a tabelelor nominale cu candidaţii admişi şi validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News