Connect with us
Advertisement

Eveniment

DEFINITIVAT 2019: Doar 4 candidați au lipsit de la examen, în județul Alba. Primele rezultate, în 31 iulie

examen

Publicat

Doar patru candidați dintre cei 105 cu drept de participare la proba scrisă în cadrul examenului de definitivare în învățământ au absentat miercuri de la testare, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Alba. Cei 101 profesori vor afla în 31 iulie rezultatele, iar pentru a avansa în gradele didactice trebuie să ia cel puțin nota 8 la proba scrisă.

În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

Examenul a început miercuri la ora 10.00, la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, durata de redactare a lucrării fiind de 4 ore.

AICI lista celor 105 candidaţi din Alba admiși pentru participarea la examen. Majoritatea sunt educatori și învățători.

Prin Definitivat, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, profesorul depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Stagiul minim de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite, potrivit metodologiei de examen.

Candidaţii aflaţi pentru prima dată în situaţia efectuării stagiului de practică se pot înscrie la examen dacă în anul de stagiu desfăşoară activitate la catedră cu normă întreagă în calitate de cadru didactic calificat şi pot susţine proba scrisă dacă finalizează stagiul de practică obligatoriu în sesiunea respectivă.

Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea, la unitatea de învățământ desemnată centru de examen, a unei taxe în cuantum de 300 lei.

Cum se corectează lucrările

Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, în săli separate, de doi profesori evaluatori, şi apreciată separat, cu note de la 10 la 1, incluzând şi punctul/punctele din oficiu, conform baremului de evaluare şi notare, fără a se face însemnări pe lucrare.

Fiecare evaluator stabileşte, prin raportare la baremul de evaluare şi notare, nota lucrării scrise. Pentru validarea evaluărilor, diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori nu trebuie să fie mai mare de 1 punct.

Nota obţinută la examen se calculează după formula: ND = (NI1 + NI2 + NP + 7NS) / 10, unde ND reprezintă nota la examen, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliul profesional personal, iar NS reprezintă nota la proba scrisă. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

Până la proba scrisă, candidații au trebuit să treacă de mai multe probe. Conform Metodologiei „pentru a se putea prezenta la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: a) să aibă calificativul Bine sau Foarte bine pentru activitatea desfăşurată în anul şcolar curent; b) media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective; c) să îndeplinească condiţiile privind durata stagiului de practică obligatoriu la catedră, prevăzută la art. 4 din OMEN 5211/2018 (un an şcolar sau ore de predare echivalente normei de un an, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite).”

Calendar examen Definitivat 2019:

până la 31 mai: efectuarea inspecțiilor de specialitate

3 – 14 iunie: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică

24 iulie: susţinerea probei scrise

31 iulie: afişarea rezultatelor

31 iulie – 1 august: înregistrarea contestaţiilor

1 – 5 august: soluționarea contestaţiilor

5 august: afişarea rezultatelor finale

6 – 9 august: transmiterea la Ministerul Educației Naționale a tabelelor nominale cu candidaţii admişi

9 – 14 august: validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației naționale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement