Actualitate
Denunțătorii ar putea să fie „iertați” doar 3 luni după comiterea faptelor. Propunere legislativă, la Senat
Parlamentarii vor să schimbe Codul penal astfel încât denunțătorii să fie exonerați de răspundere doar dacă denunță faptele de corupție în cel mult trei luni de la comiterea acestora. În prezent, un cetățean care dă mită sau cumpără influență poate scăpa de răspunderea penală dacă face un denunț, chiar și după câțiva ani de la comiterea faptei.
De asemenea, denunțătorului nu i se confiscă sumele de bani obținute ilegal, astfel că s-a ajuns, spun inițiatorii, la „situații absurde, încât persoane cercetate penal pentru diverse infracţiuni au ajuns să formuleze astfel de sesizări privind presupuse fapte de corupţie petrecute şi cu 10 ani în urmă, ajungând să obţină în acest fel diverse beneficii, unele nemeritate şi imoral acordate, inclusiv păstrarea produsului infracţiunilor”.
Potrivit inițiatorilor, în ultima perioadă se constată o foarte mare dezavuare publică în privința modalității în care se procedează cu persoanele care au comis infracțiuni grave (de exemplu, dare de mită) și care rămân nu numai nepedepsite, dar și cu sumele de bani pe care acestea le-au dobândit în mod abuziv din comiterea unor fapte grave.
„Denunțarea unor infracțiuni de mită se face de făptuitorul care regretă fapta comisă într-un anumit termen de la comiterea faptei, stabilit de lege, termenul propus de 3 luni, și nu atunci când acesta este cercetat pentru alte fapte grave de urmărire penală, deoarece în astfel de situații seriozitatea și realitatea unor denunțuri făcute în condiții extreme devine una vădit discutabilă”, se transmite în expunerea de motive.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la Senat pentru dezbatere în 14 septembrie, prevede abrogarea a două alienate (alin.2 şi 3 ale art. 292) și introducerea unui nou articol, care se referă la denunțători.
„Făptuitorul care a luat cunoștință sau a săvârșit sau a participat la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 289-292, 297, 301 nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 3 luni de la data săvârșirii acesteia”, prevede proiectul.
De asemenea, „banii, valorile sau orice alte bunuri, care au fost obținute nelegal de făptuitorul care a efectuat denunțul în condițiile menționate se confiscă obligatoriu, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent”.
Pentru a schimba Codul Penal, proiectul trebuie votat în Camera Deputaților, după ce va fi dezbătut în Senat.
sursa: legestart.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News