Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu și-a publicat raportul de activitate parlamentară din perioada februarie-iunie 2019


Publicat

Ioan Dirzu

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu și-a publicat raportul de activitate parlamentară din perioada februarie – iunie 2019. În această perioadă Ioan Dîrzu a inițiat 19 propuneri legislative precum: modificarea Legii zilierilor, sau legea pentru a înlesni posibilitatea asfaltării drumului care duce spre Domeniul Schiabil Șureanu.

De asemenea, Dîrzu a formulat 85 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului și a susținut 12 declarații politice și 5 luări de cuvânt în plenul Parlamentului.

”Așa cum i-am obișnuit deja pe cetățenii județului Alba, la finalul fiecărei sesiuni parlamentare, vin în fața opiniei publice pentru a-mi prezenta raportul de activitate parlamentară.

Pot afirma că, în această sesiune, marcată de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, am încercat și reușit să aduc județul Alba în Parlamentul României.

Majoritatea propunerilor legislative inițiate au impact direct asupra județului sau sunt pornite ca urmare a unor dezbateri avute cu cetățeni din diversele orașe și sate ale județului nostru.

De asemenea, am urmărit să duc problemele colectivităților locale în atenția Guvernului, formulând zeci de întrebări care privesc nevoile și pretențiile legitime ale cetățenilor din județul Alba.

Am inițiat 19 propuneri legislative

Am susținut și votat Legea sistemului public de pensii. Legea prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei.

Am inițiat modificarea Legii Zilierilor, lege menită să asigure transparență și să faciliteze lucrul fermierilor. Am votat noua formă a legii în care am introdus o nouă prevedere privind perioada de muncă și am extins domeniile în care zilierii pot fi angajați.

Astfel, perioada se extinde de la 90 de zile la 180 de zile la același beneficiar dacă sunt efectuate de zilier activități în domeniul agriculturii, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul legumicol, viticol și pomicol.

Am inițiat și votat Legea pentru a înlesni posibilitatea asfaltării drumului care duce spre Domeniul Schiabil Șureanu.
Am inițiat o propunere legislativă în Parlamentul României prin care se acordă gratuitate la înscrierea la facultate pentru copiii personalului nedidactic și contractual din grădinițele, școlile și liceele din România.

Această propunere legislativă este susținută de 360 de persoane având calitatea de personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic și contractual din instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Alba, membre ale Sindicatului Liber din Învățământ Sebeș – afilat la Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Am inițiat o propunere legislativă care dorește să faciliteze accesul la justiție pentru români. Se vor acorda mai multe facilități pentru ajutorul judiciar în materie civilă pentru copii și tinerii aflați în întreținere, pe perioada finalizării studiilor, pentru persoanele care dovedesc incapacitatea obiectivă de plată cauzată de starea materială, toți aceștia fiind scutiți de plata taxei judiciare de timbru în materie civilă.

Am inițiat modificări substanțiale la Legea nr.43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, aducând-o la standardele europene în materie și garantând integritatea fizică și psihică a animalelor.

Am formulat 85 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului în probleme precum:

Am solicitat ministrului Afacerilor Interne activarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru despăgubirea cetățenilor afectați de inundațiile din județul Alba, repararea sistemelor de comunicații și infrastructură rutieră;

Calitatea apei potabile în municipiului Alba Iulia;

Programe de investiţii publice de tip greenfield în domeniul industriei metalurgice şi valorificarea resurselor minerale;

Respectarea de către UAT Alba Iulia a Legii asistenţei sociale;

Sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară;

Valoarea subvențiilor în agricultură acordate în județul Alba;

Situaţia profesorilor metodişti angajaţi la Casa Corpului Didactic;

Am formulat 25 întrebări în domeniul administrației publice, 11 în domeniul justiție și afaceri interne, 10 în domeniul muncii și protecției sociale, 7 în domeniul sănătății, 9 în domeniul agriculturii, 8 în domeniul mediului și 5 întrebări și interpelări în domeniul educației și culturii.

Am susținut 12 declarații politice și 5 luări de cuvânt în plenul Parlamentului, pe teme precum:

„Peste 1 miliard de lei fonduri guvernamentale nerambursabile, alocate investițiilor în zona montană pentru anul 2019”;

„Investiţii în sistemul de sănătate din judeţul Alba. Guvernul oferă Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia un computer tomograf de ultimă generaţie”;

„DN 74 şi DN 75 vor fi reabilitate în acest an din bani de la Guvernul PSD-ALDE. În total, Guvernul ne reabilitează 80 km de drumuri în judeţ”;

„România, campioana fondurilor europene pentru agricultură”;

„România – creştere economică aproape triplă, faţă de media UE, în trimestrul 4 al anului 2018”;

„Marii angajatori privaţi majorează salariile, ca urmare a bunei guvernări a PSD”;

În total, din decembrie 2016 până în prezent, am avut inițiat și formulat 403 materiale parlamentare, dintre care: 92 de luări de cuvânt în 58 de ședințe, 49 de declarații politice rostite în plenul Camerei Deputaților, 97 de propuneri legislative dintre care 39 sunt promulgate ca legi, 229 de întrebări adresate Guvernului și 1 moțiune de cenzură semnată. De asemenea, tot în această perioadă, am participat la 3515 voturi finale electronice.

Sinteza activității parlamentare în sesiunea februarie – iunie 2019

Am avut 65 de declarații politice și comunicate de presă apărute în presa locală și națională pe teme de interes public;

Am formulat amendamente la Legea privind Programul Naţional de Dezvoltare a Turismului „Schi în România” și am extins zonele din județul Alba unde se vor dezvolta cu prioritate domenii schiabile sau se vor organiza alte sporturi de iarnă.

Noua listă este compusă din: : Abrud, Arieşeni, Baia de Arieş, Zlatna, dezvoltarea zonei turistice „Ursoaia” (comuna Horea, Gârda, Albac), Munții Șureanu (Poarta Raiului), Munții Apuseni, Munții Metaliferi, Munții Bihariei, Munții Bihorului, Muntele Găina, Muntele Mare, Munții Trăscăului.

Am participat la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din statele membre UE, cu prilejul Președinției Consiliului UE, întâlnire care a avut loc în inima Transilvaniei, la Alba Iulia

Am participat lunar la emisiuni televizate destinate politicii agricole și dezvoltării rurale.

Am participat la conferința interparlamentară dedicată Politicii Agricole Comune și politicii de coeziune, militând pentru păstrarea bugetului PAC, în cadrul exercițiului financiar multianual post 2020, și neplafonarea plăților directe acordate prin intermediul PAC.

Am organizat mai multe mese rotunde cu peste 800 de fermieri și crescători de animale din județul Alba, întâlniri la care au participat și membrii ai Guvernului României.

Dețin funcția de vicelider de grup parlamentar al Partidului Social Democrat în Camera Deputaților;

Exercit funcția de vicepreședinte al comisiei parlamentare permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților;

Sunt membru în comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului;

Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria;

Sunt membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Canada și în grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei.

 În sesiunea parlamentară viitoare, voi milita în continuare pentru:

Acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură;

Măsuri legislative pentru refacerea și extinderea sistemului de irigații;

Inițierea unei propuneri legislative privind înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii în agricultură cu garanții de stat;

Măsuri legislative privind încurajarea activităților din zona montană (agro-turism);

Simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul „o singură cerere la o singură instituție”;

Îmbunătățirea legislației cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare;

Realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piața de consum care să facă posibilă eliminarea din „fașă” a produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului;

Crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate

Formularea de amendamente la legea de aprobare a Codului administrativ;

Îmbunătățirea legislației privind prevenirea și combaterea discriminării;

Mai multe detalii despre activitatea mea parlamentară puteți afla accesând următorul link de pe pagina Camerei Deputaților: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=95&leg=2016&cam=2. În continuare, aștept problemele, sugestiile și criticile constructive ale albaiulienilor la adresa ioan.dirzu@cdep.ro sau vizitând sediul biroului parlamentar din Alba Iulia.

Le mulțumesc tuturor albaiulienilor și colegilor social-democrați pentru sprijinul acordat în această sesiune parlamentară și le promit să fac în continuare tot ce ține de mine pentru binele locuitorilor județului Alba!” a declarat într-un comunicat de presă, Ioan Dîrzu, deputat PSD de AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Duelul orgoliilor la vârful PNL Alba. Mircea Hava și-a depus candidatura pentru funcția de președinte și va lupta cu Dumitrel

Publicat

hava

Mircea Hava și-a depus candidatura duminică, pentru funcția de președinte al organizației județene a PNL, după ce, pe parcursul aceleiași zile a făcut-o și Ion Dumitrel

Este prima confruntare deschisă dintre cei doi, iar alegerile vor avea loc vineri, 6 august. 

Fiecare dintre cei doi se află într-o mini-campanie electroală internă, în care încearcă să atragă de partea lor cât mai mulți primari și delegați pe care aceștia îi controlează, cel puțin teoretic.

Noua conducere va fi aleasă în 6 august de 420 de delegați. Dintre aceștia, 168 sunt delegați de drept (membri ai biroului județean, consilieri, primari, viceprimari și parlamentari), iar restul sunt nominalizați de organizațiile locale, în funcție de rezultatele de la alegeri.

Neînțelegerile dintre cele două grupări s-au radicalizat în ultimul an, după alegerile locale, când PNL a pierdut primăria Alba Iulia.

O parte dintre liberali au considerat că vinovat ar fi Mircea Hava care l-a impus pe Voicu Paul drept candidat în detrimentul lui Gabriel Pleșa, în ciuda sondajelor interne care arătau că avea șanse mari să piardă.

De cealaltă parte, gruparea Hava a considerat că Dumitrel nu s-a implicat suficient în campania electorală de la Alba Iulia, alături de Paul.

Frustrăile au crescut în contextul în care Mircea Hava a impus unilateral mai multe numiri în funcții publice care reveneau partidului în instituțiile de la București, dar, spun surse din partid, și lista pentru alegerile parlamentare.

La alegerile interne din 6 august, fiecare dintre cei doi se bazează pe câțiva primari cheie în cadrul organizației.

Spre exemplu, mai primarii din Sebeș și Aiud, Dorin Nistor și Oana Badea sunt considerați a fi apropiați de Mircea Hava, pe când primarii din Blaj și orașele din Apuseni, de Ion Dumitrel.

Miza alegerilor din 6 august

În data de 6 august va fi ales președintele filialei, 2 prim-vicepreședinți, 8 vicepreședinți, un trezorier și 15 membri ai Biroului Politic Județean.

După congres, președintele va alege și secretarul general și 2 secretari generali adjuncți.

Aceste funcții sunt foarte importante la nivel local. Mulți dintre cei care le ocupă ajung în funcții publice (secretari de stat, prefecți, subprefecți, șefi de instituții) sau ajung candidați pentru Parlament.

O altă miză ține de stabilirea delegaților la congresul național al partidului, din septembrie.

Alba este una dintre cele mai puternice organizații din țară și va avea 149 de delegați, care vor fi stabiliți după alegerile din organizația locală.

Rezultatul alegerilor interne din PNL va influența puternic organizația în următorii ani. Nu este clar deocamdată ce se va întâmpla cu tabăra care va pierde competiția internă, însă variantele nu sunt multe.

Mircea Hava și Ion Dumitrel sunt lideri vechi ai partidului și conduc organizația județeană din vremea Partidului Democrat. Ambii au câștigat multe alegeri, sunt în general apreciați de membrii de partid, care vor trebui pentru prima dată să îl aleagă doar pe unul dintre ei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

152 de cazuri noi de COVID în România. Numărul pacienților la ATI ajunge la 59. Date oficiale din 1 august

Publicat

152 de cazuri noi de COVID în România, au fost descoperite în ultimele 24 de ore.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, până duminică, 1 august 2021, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.341 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.767 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 152 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În intervalul 31.07.2021 (10:00) – 01.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 5 decese (3 bărbați și 2 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județul Mureș.

Toate cele 5 decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate. Acestea s-au produs 3 în luna aprilie 2021 și 2 în luna iunie 2021.

Decese anterioare

Dintre acestea, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 1 la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 411. Dintre acestea, 59 sunt internate la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie de 55 de ani, rănită într-un accident produs la Lupșa de un șofer beat. Autoturismul s-a răsturnat pe drum

Publicat

Un accident, din care a rezultat rănirea unei femei, s-a produs la Lupșa. Șoferul era băut. 

Potrivit polițiștilor, la data de 31 iulie 2021, în jurul orei 17.00, pe un drum comunal, din Lupșa, un bărbat, de 51 de ani, din comună, în timp ce conducea un autoturism s-a răsturnat pe partea carosabilă.

În urma accidentului rutier, o pasageră, de 55 de ani, din comuna Lupșa, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Conducătorului auto a fost testat, cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ZERO cazuri de COVID în Alba, în ultimele 24 de ore. Situația epidemiologică se menține la un nivel foarte bun

Publicat

Alba iulia Cetate

Autoritățile din Alba au anunțat că în ultimele 24 de ore nu a mai fost descoperit nici un caz nou de COVID în județ. 

Situația epidemiologică se menține bună la nivel local, de câteva săptămâni.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate în total 195 de teste, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.

În județ mai există doar câteva cazuri active, iar incidența infecțiilor la mia de locuitori nu presupune restricții suplimentare față de cele generale, existente la nivel național.

LocalitateIncidențăInfectări
AVRAM IANCU0.691
VIDRA0.651
SĂLIŞTEA0.431
MUNICIPIUL SEBEŞ0.248
GALDA DE JOS0.221
MUNICIPIUL ALBA IULIA0.011
ALBAC0.000
ALMAŞU MARE0.000
ARIEŞENI0.000
BERGHIN0.000
BISTRA0.000
BLANDIANA0.000
BUCERDEA GRÂNOASĂ0.000
BUCIUM0.000
CÂLNIC0.000
CENADE0.000
CERGĂU0.000
CERU-BĂCĂINŢI0.000
CETATEA DE BALTĂ0.000
CIUGUD0.000
CIURULEASA0.000
CRĂCIUNELU DE JOS0.000
CRICĂU0.000
CUT0.000
DAIA ROMÂNĂ0.000
DOŞTAT0.000
FĂRĂU0.000
GÂRBOVA0.000
GÂRDA DE SUS0.000
HOPÂRTA0.000
HOREA0.000
IGHIU0.000
ÎNTREGALDE0.000
JIDVEI0.000
LIVEZILE0.000
LOPADEA NOUĂ0.000
LUNCA MUREŞULUI0.000
LUPŞA0.000
METEŞ0.000
MIHALŢ0.000
MIRĂSLĂU0.000
MOGOŞ0.000
MUNICIPIUL AIUD0.000
MUNICIPIUL BLAJ0.000
NOŞLAC0.000
OCOLIŞ0.000
OHABA0.000
ORAŞ ABRUD0.000
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ0.000
ORAŞ CÂMPENI0.000
ORAŞ CUGIR0.000
ORAŞ OCNA MUREŞ0.000
ORAŞ TEIUŞ0.000
ORAŞ ZLATNA0.000
PIANU0.000
POIANA VADULUI0.000
PONOR0.000
POŞAGA0.000
RĂDEŞTI0.000
RÂMEŢ0.000
RIMETEA0.000
ROŞIA DE SECAŞ0.000
ROŞIA MONTANĂ0.000
SĂLCIUA0.000
SÂNCEL0.000
SÂNTIMBRU0.000
SĂSCIORI0.000
SCĂRIŞOARA0.000
ŞIBOT0.000
SOHODOL0.000
ŞONA0.000
ŞPRING0.000
STREMŢ0.000
ŞUGAG0.000
UNIREA0.000
VADU MOŢILOR0.000
VALEA LUNGĂ0.000
VINŢU DE JOS0.000

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate