Actualitate
Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu și-a publicat raportul de activitate parlamentară din perioada februarie-iunie 2019
Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu și-a publicat raportul de activitate parlamentară din perioada februarie – iunie 2019. În această perioadă Ioan Dîrzu a inițiat 19 propuneri legislative precum: modificarea Legii zilierilor, sau legea pentru a înlesni posibilitatea asfaltării drumului care duce spre Domeniul Schiabil Șureanu.
De asemenea, Dîrzu a formulat 85 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului și a susținut 12 declarații politice și 5 luări de cuvânt în plenul Parlamentului.
”Așa cum i-am obișnuit deja pe cetățenii județului Alba, la finalul fiecărei sesiuni parlamentare, vin în fața opiniei publice pentru a-mi prezenta raportul de activitate parlamentară.
Pot afirma că, în această sesiune, marcată de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, am încercat și reușit să aduc județul Alba în Parlamentul României.
Majoritatea propunerilor legislative inițiate au impact direct asupra județului sau sunt pornite ca urmare a unor dezbateri avute cu cetățeni din diversele orașe și sate ale județului nostru.
De asemenea, am urmărit să duc problemele colectivităților locale în atenția Guvernului, formulând zeci de întrebări care privesc nevoile și pretențiile legitime ale cetățenilor din județul Alba.
Am inițiat 19 propuneri legislative
Am susținut și votat Legea sistemului public de pensii. Legea prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei.
Am inițiat modificarea Legii Zilierilor, lege menită să asigure transparență și să faciliteze lucrul fermierilor. Am votat noua formă a legii în care am introdus o nouă prevedere privind perioada de muncă și am extins domeniile în care zilierii pot fi angajați.
Astfel, perioada se extinde de la 90 de zile la 180 de zile la același beneficiar dacă sunt efectuate de zilier activități în domeniul agriculturii, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul legumicol, viticol și pomicol.
Am inițiat și votat Legea pentru a înlesni posibilitatea asfaltării drumului care duce spre Domeniul Schiabil Șureanu.
Am inițiat o propunere legislativă în Parlamentul României prin care se acordă gratuitate la înscrierea la facultate pentru copiii personalului nedidactic și contractual din grădinițele, școlile și liceele din România.
Această propunere legislativă este susținută de 360 de persoane având calitatea de personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic și contractual din instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Alba, membre ale Sindicatului Liber din Învățământ Sebeș – afilat la Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.
Am inițiat o propunere legislativă care dorește să faciliteze accesul la justiție pentru români. Se vor acorda mai multe facilități pentru ajutorul judiciar în materie civilă pentru copii și tinerii aflați în întreținere, pe perioada finalizării studiilor, pentru persoanele care dovedesc incapacitatea obiectivă de plată cauzată de starea materială, toți aceștia fiind scutiți de plata taxei judiciare de timbru în materie civilă.
Am inițiat modificări substanțiale la Legea nr.43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, aducând-o la standardele europene în materie și garantând integritatea fizică și psihică a animalelor.
Am formulat 85 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului în probleme precum:
Am solicitat ministrului Afacerilor Interne activarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru despăgubirea cetățenilor afectați de inundațiile din județul Alba, repararea sistemelor de comunicații și infrastructură rutieră;
Calitatea apei potabile în municipiului Alba Iulia;
Programe de investiţii publice de tip greenfield în domeniul industriei metalurgice şi valorificarea resurselor minerale;
Respectarea de către UAT Alba Iulia a Legii asistenţei sociale;
Sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară;
Valoarea subvențiilor în agricultură acordate în județul Alba;
Situaţia profesorilor metodişti angajaţi la Casa Corpului Didactic;
Am formulat 25 întrebări în domeniul administrației publice, 11 în domeniul justiție și afaceri interne, 10 în domeniul muncii și protecției sociale, 7 în domeniul sănătății, 9 în domeniul agriculturii, 8 în domeniul mediului și 5 întrebări și interpelări în domeniul educației și culturii.
Am susținut 12 declarații politice și 5 luări de cuvânt în plenul Parlamentului, pe teme precum:
„Peste 1 miliard de lei fonduri guvernamentale nerambursabile, alocate investițiilor în zona montană pentru anul 2019”;
„Investiţii în sistemul de sănătate din judeţul Alba. Guvernul oferă Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia un computer tomograf de ultimă generaţie”;
„DN 74 şi DN 75 vor fi reabilitate în acest an din bani de la Guvernul PSD-ALDE. În total, Guvernul ne reabilitează 80 km de drumuri în judeţ”;
„România, campioana fondurilor europene pentru agricultură”;
„România – creştere economică aproape triplă, faţă de media UE, în trimestrul 4 al anului 2018”;
„Marii angajatori privaţi majorează salariile, ca urmare a bunei guvernări a PSD”;
În total, din decembrie 2016 până în prezent, am avut inițiat și formulat 403 materiale parlamentare, dintre care: 92 de luări de cuvânt în 58 de ședințe, 49 de declarații politice rostite în plenul Camerei Deputaților, 97 de propuneri legislative dintre care 39 sunt promulgate ca legi, 229 de întrebări adresate Guvernului și 1 moțiune de cenzură semnată. De asemenea, tot în această perioadă, am participat la 3515 voturi finale electronice.
Sinteza activității parlamentare în sesiunea februarie – iunie 2019
Am avut 65 de declarații politice și comunicate de presă apărute în presa locală și națională pe teme de interes public;
Am formulat amendamente la Legea privind Programul Naţional de Dezvoltare a Turismului „Schi în România” și am extins zonele din județul Alba unde se vor dezvolta cu prioritate domenii schiabile sau se vor organiza alte sporturi de iarnă.
Noua listă este compusă din: : Abrud, Arieşeni, Baia de Arieş, Zlatna, dezvoltarea zonei turistice „Ursoaia” (comuna Horea, Gârda, Albac), Munții Șureanu (Poarta Raiului), Munții Apuseni, Munții Metaliferi, Munții Bihariei, Munții Bihorului, Muntele Găina, Muntele Mare, Munții Trăscăului.
Am participat la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din statele membre UE, cu prilejul Președinției Consiliului UE, întâlnire care a avut loc în inima Transilvaniei, la Alba Iulia
Am participat lunar la emisiuni televizate destinate politicii agricole și dezvoltării rurale.
Am participat la conferința interparlamentară dedicată Politicii Agricole Comune și politicii de coeziune, militând pentru păstrarea bugetului PAC, în cadrul exercițiului financiar multianual post 2020, și neplafonarea plăților directe acordate prin intermediul PAC.
Am organizat mai multe mese rotunde cu peste 800 de fermieri și crescători de animale din județul Alba, întâlniri la care au participat și membrii ai Guvernului României.
Dețin funcția de vicelider de grup parlamentar al Partidului Social Democrat în Camera Deputaților;
Exercit funcția de vicepreședinte al comisiei parlamentare permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților;
Sunt membru în comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului;
Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria;
Sunt membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Canada și în grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei.
În sesiunea parlamentară viitoare, voi milita în continuare pentru:
Acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură;
Măsuri legislative pentru refacerea și extinderea sistemului de irigații;
Inițierea unei propuneri legislative privind înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii în agricultură cu garanții de stat;
Măsuri legislative privind încurajarea activităților din zona montană (agro-turism);
Simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul „o singură cerere la o singură instituție”;
Îmbunătățirea legislației cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare;
Realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piața de consum care să facă posibilă eliminarea din „fașă” a produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului;
Crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate
Formularea de amendamente la legea de aprobare a Codului administrativ;
Îmbunătățirea legislației privind prevenirea și combaterea discriminării;
Mai multe detalii despre activitatea mea parlamentară puteți afla accesând următorul link de pe pagina Camerei Deputaților: https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=95&leg=2016&cam=2. În continuare, aștept problemele, sugestiile și criticile constructive ale albaiulienilor la adresa ioan.dirzu@cdep.ro sau vizitând sediul biroului parlamentar din Alba Iulia.
Le mulțumesc tuturor albaiulienilor și colegilor social-democrați pentru sprijinul acordat în această sesiune parlamentară și le promit să fac în continuare tot ce ține de mine pentru binele locuitorilor județului Alba!” a declarat într-un comunicat de presă, Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News