Actualitate
Descoperire senzațională în 2020: Specialiștii de la Observatorul din Bârlad au descoperit o stea variabilă la 400 de ani lumină
În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a fost descoperită în premieră pentru instituţia noastră prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1, au transmis pe adresa redacției, reprezentanții Observatorului.
Steaua variabilă Barlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO):
Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute.
Barlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus.
Este a doua descoperire importantă, după Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad.
- O stea variabilă este o stea la care luminozitatea variază. Majoritatea stelelor au luminozitatea aproape constantă, ca de exemplu soarele nostru, la care luminozitatea variază doar cu 0,1% într-un ciclu de 11 ani. Totuși există o clasă de stele la care variază semnificativ.
Alte descoperiri similare. În România, la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, au fost descoperite 12 stele variabile din care: 3 stele variabile de tipul Delta Scuti, 8 stele variabile binare eclipsante de tipul EW (W Ursae Majoris) și o stea variabilă elipsoidală rotativă (ELL).
Aceste descoperiri au fost făcute cu ajutorul unui telescop Ritchey–Chrétien f/8, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm, în urma unui survey fotometric realizat în următoarele perioade de timp: iulie – noiembrie 2012, octombrie – noiembrie 2014 și octombrie 2016.
Aceste descoperiri au fost realizate de o echipa formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Secției Planetariu / Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați și mai mulți membrii ai Astroclubul „Călin Popovici”, aceștia fiind: Andrei-Marian Stoian, Alex Dumitriu și Vlad Tudor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News