Actualitate
Destinaţii de vacanță | Halkidiki, Grecia: distracţie, legende şi o mare superbă. Prețuri pentru toate buzunarele
Din ce în ce mai mulţi români adoptă obiceiul de a cumpăra din timp pachetele de vacanţă, profitând de reducerile acordate de agenţiile de turism. Aşa numitul „early-booking”, adică înscrierile timpurii câştigă tot mai mult teren, iar motivul este simplu: locurile disponibile sunt multe, deci poţi alege din foarte multe variante, iar preţurile sunt cu cel puţin 30% mai mici pentru rezervările făcute acum faţă de cele din preajma startului de sezon.
Alba24 și Agenția Vacanța din Alba Iulia vă prezintă săptămânal câte o destinaţie de vacanţă şi preţuri valabile pentru respectiva destinaţie la momentul publicării articolului.
În această săptămână vă prezentăm o parte a Greciei continentale foarte apreciată de români pentru marea superbă, variantele de cazare pentru toate buzunarele şi posibilităţile de distracţie multiple.
GRECIA- Halkidiki
Halkidiki este o peninsulă situată în centrul Macedoniei. Peninsula are o suprafaţă de 3000 kmp, cele trei braţe ale sale – Kassandra, Sithonia (sau Loggos) şi Muntele Athos (Agio Oros – Muntele Sfânt) – întinzându-se în Marea Egee. Un loc de o frumuseţe extraordinară, unic în Grecia.
Relieful creşte în altitudine de la vest la est; astfel, la cele mai mici altitudini, câmpiile fertile se găsesc pe primul braţ – Kassandra. Sithonia – al doilea braţ are înălţimi de cca 800 m, în timp ce masivul Athos depăşeşte 2000 m.
Cele trei braţe care intră în Marea Egee fac din Halkidiki regiunea cu cea mai mare întindere de coasta de pe Grecia continentală. Se estimează că litoralul peninsulei are peste 500 km şi cuprinde toate formele de relief: plaje lungi cu nisip, stânci şi pini, golfuri pitoreşti, masive stâncoase impresionante. Halkidiki nu are râuri, motiv pentru care marea care înconjoară peninsula este una dintre cele mai curate din Grecia.
Principalele ocupaţii ale locuitorilor peninsulei sunt: agricultura, apicultura, pescuitul, silvicultura, mineritul, turismul şi, într-o mică măsură, creşterea păsărilor şi animalelor domestice.
Obiective turistice
Peştera de la Petralona
Peştera de la Petralona, împodobită cu stalactite şi stalagmite, s-a format pe versantul vestic al muntelui calcaros Katsika (cca 700 m înălţime), la 300 m desupra nivelului mării. Peştera a fost observată de unul din localnicii din satul învecinat şi a devenit cunoscută pe plan internaţional când un alt localnic a descoperit un craniu. Cercetările arheologice au dovedit că acel craniu de Archanthropus (Homo sapiens arhaic) are cam 700.000 de ani, ceea ce îl face cel mai bătrân european descoperit până acum.
Muntele Athos
Muntele Athos, cunoscut şi sub numele de Muntele Sfânt, adăposteşte comunitatea monahală semi-autonomă, formată în totalitate din bărbaţi. Muntele Athos este centrul religiei ortodoxe – o zonă de mister, contemplare şi izolare. Mănăstirile de pe Muntele Athos funcţioneaza aproape în aceeaşi manieră, de peste 1000 ani.
Cei 1.500 de locuitori ai mănăstirilor păstrează ora bizantină şi calendarul Iulian.
Pe acest tărâm sacru – pe care se spune că ar fi păşit Fecioara Maria – sunt admişi în fiecare an, ca vizitatori, maxim 120 de ortodocşi greci şi 10 străini. Un decret dat pe la mijlocul secolului XI interzice femeilor să intre în singurul stat monahal din lume.
Olynthos
Anticul Olynthos, cel mai important centru politic din Halkidiki în perioada clasică, se află pe două dealuri: pe dealul din sud se află un oraş fondat în secolul VII î.Ch, distrus apoi de perşi în 479 î.Hr. Pe dealul din nord se află oraşul clasic, construit în sistem Hippodameian, cu străzi largi şi înguste care se intersectează şi formează blocuri arhitecturale regulate.
Mormântul Macedonian de la Potidea
Potidea a fost construit in 600 î.Hr de colonişti din Corint. A jucat un rol important în războaiele persane, rebeliunea împotriva Primei Ligi Ateniene din 432-31 î.Hr. a fost unul din motivele care au dus la Războiul Peloponezian. Oraşul a fost ocupat în repetate rânduri de atenieni şi spartani şi în cele din urmă a fost devastat de Filip al II-lea, în anul 356 î.Hr.
În 316-15 î.Hr, Kassandru a întemeiat un nou oraş în acelaşi loc, numit acum Kassandria şi care s-a dezvoltat în perioadele elenă şi romană.
Săpăturile arheologice au scos la iveală obiecte din perioada arhaică, elenă şi clasică: ceramică, fragmente de fortificaţii, cimitire.
Antica Stageira
Locul de naştere al lui Aristotel, marele filosof al antichităţii şi profesorul lui Alexandru cel Mare, a fost întemeiat în 655 î.Hr de coloniştii din Andros. După războaiele persane a intrat în Prima Ligă Ateniană, în anul 424 î.Hr s-a răsculat împotriva acesteia şi în războiul peloponezian a devenit aliatul spartanilor împotriva atenienilor. Mai târziu, oraşul a intrat în Liga Halkidică şi în 348 î.Hr a fost capturat de regele Filip al II-lea.
Se spune că locuitorii din Stageira au transferat rămăşiţele lui Aristotel în Stageira, le-au îngropat acolo şi au făcut un festival în cinstea lui, numit „Aristotelia”. Săpăturile recente au scos la iveală fortificaţiile din perioada clasică ale oraşului, excelent conservate, diferite clădiri publice din Agora, un sanctuar arhaic, case din perioadele clasică şi elenă, dar şi fântânile oraşului.
Toroni
Toroni se află în sud-vestul braţului Sithonia. A fost întemeiat în secolele VIII-VII î.Hr. În anul 480 a ajutat perşii în expediţia lor împotriva lui Xerxes, care pornise împotriva Greciei şi câţiva ani mai târziu au devenit membri ai aliaţilor Atenei. În timpul războiului peloponezian oraşul a fost câmpul de luptă al atenienilor şi spartanilor.
Posibilităţile de cazare în Halkidiki sunt multiple şi adaptabile oricărui buget
Puteţi alege de exemplu Hotelul „Macedonian Sun” de 3 stele, unde 7 nopţi de cazare cu demipensiune, cu transport individual, va costa doar 139 de euro de persoană la început de sezon sau un hotel de 4 stele cum este Hotel „Afitis”, la care un sejur de 7 nopţi cu demipensiune vă poate costa începând cu 346 de euro de persoană, fără transport.
Iar dacă bugetul vă permite şi doriţi să fiţi răsfăţaţi în vacanţă, puteţi alege un hotel de 5 stele cu servicii de All Inclusive cum este Hotel „Sithonia Beach” unde 7 nopţi de cazare costă începând cu 407 euro de persoană.
Informaţiile şi ofertele din acest advertorial ne-au fost furnizate de Agenţia „Vacanţa”, singura agenţie de turism cu sediul în Alba Mall.
Puteţi solicita oferte concrete pentru concediul Dvs. direct la sediul agenţiei, telefonic la numărul 0724 559 444 sau completând formularul „Cere oferta!” de pe site-ul www.agentiavacanta.ro
ADVERTORIAL Alba24.
surse foto: mareea.ro, visitgreece.gr, wikipedia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News