Economie
Dezastru piscicol pe „Lacul lui Galoș” din Sâncel. Mii de pești au murit asfixiați sub gheață. AJVPS Alba nu știe care este cauza
În urmă cu o săptămână, în „Lacul lui Galoş” din Sâncel s-a produs un adevărat dezastru. După ce apa din lac s-a dezgheţat, la suprafaţă au fost găsiţi mii de peşti morţi. La prima vedere, cauza principală a acestei tragedii a fost asfixierea.
În baltă se aflau mai multe tipuri de peşti: crap (regal, roșu, oglindă), sturion, şalău, caras, Poliodon Spatula, dar și câteva exemplare de lin. În total, cam trei tone de peşte. Au fost descoperiţi morţi, plutind pe suprafaţa lacului, în 15 martie. Se pare că au murit asfixiaţi.
Balta aparține de AJVPS Alba și este utilizată pentru pescuit sportiv, iar, potrivit îngrijitorilor, iarna secetoasă, dar și numărul prea mare de pești din baltă au dus la această catastrofă. ”Am făcut și copci mai multe ca niciodată, dar nemaifiind debit de apă, iar balta foarte populată, s-a produs acest eveniment. Acuma așteptăm și analizele de la pește, dar cele de la apă au ieșit bine. Ne-am gândit și la niște răufăcători, dar apa a ieșit curată”, a declarat Nicolae Onețiu, directorul AJVPS Alba.
Unii dintre localnici spun însă că, în această iarnă, auzeau peștii cum se izbeau de stratul de gheață, din cauza lipsei de oxigen. De la 1 decembrie 2011, administratorul lacului, Traian Stan, a demisionat, iar de locaţie s-au ocupat cei de la Clubul de pescuit din Blaj.
Stan a spus că s-a mai confruntat cu astfel de situații de-a lungul celor 14 ani în care s-a ocupat de lacul din Sâncel şi că peştii au murit din cauza lipsei copcilor. ” În luna septembrie a anului trecut, au apărut primele semne de mortalitate din cauza căldurii și a secetei îndelungate de anul trecut. Datorită faptului că am fost tot timpul în pescărie, am luat măsurile care s-au impus în astfel de situații. Am adus de la Daia Română două aerotoare, care aveau rolul de a oxigena apa și am oprit dezastrul”, a declarat Traian Stan.
”În perioada de iarnă, se fac copci. Tot a doua, a treia zi, depinde de cât de groasă e gheața și de temperatura de afară. Copcile trebuie făcute chiar și de șase ori pe săptămână. Ei au fost de doar patru-cinci ori în această iarnă. Apa este bună ca adâncime, în amonte de dig a scăzut”, a mai spus Traian Stan.
Conform unor surse, peștii au fost găsiți în zona de stufăriș, fapt ce arată că aceştia căutau oxigen și nu că nivelul apei a fost scăzut.
Balta de la Sâncel a rămas fără administrator în decembrie 2011
La 1 decembrie 2011, după 14 ani de administrare a bălţii din Sâncel, Traian Stan a demisionat. Acesta susține că i-a avertizat în momentul plecării pe cei care au grijă de lac, despre faptul că acolo se află foarte mult pește. ”În această iarnă, odată cu demisia mea de la baltă, din data de 1 decembrie, am recomandat conducerii clubului Blaj să aibă grijă în mod deosebit de această pescărie, pentru că este foarte bine populată cu pește, de peste 2.500 de kilograme în total. M-au luat în derâdere când le-am spus ce pește au în baltă. Eu am plecat de acolo, pentru că am fost boicotat, batjocorit și am fost incriminat că aș fi vândut pește. Cu această ocazie, eu le-am spus că avem pește și că trebuie îngrijit”, a declarat Traian Stan.
Nicolae Ciufudean: ”Au murit mai mulți fitofagi”
Conform secretarului de la Clubul AVPS Blaj, Nicolae Ciufudean, peștii care au murit sunt fitofagi, pești care oricum nu ajută la destinația heleșetului, folosit mai mult pentru pescuitul sportiv. ”Au murit mai mulți pești fitofagi, care erau de dimensiuni foarte mari și practic nu puteau fi pescuiți”, a declarat Nicolae Ciufudean. Acesta susține și el că seceta din această iarnă și din ultimele luni a anului trecut au condus la această situaţie. Conform celor care se ocupă de administrarea lacului, peștii au murit din cauza faptului că balta fost populată prost, cu pești fitofagi, al căror loc nu ar fi fost în ”Lacul lui Galoș”.
Peștii morţi au fost transportaţi de firma „Protan” din Brașov, deși inițial cei responsabili de acest heleșteu au intenționat să-i îngroape în apropierea lacului.
Heleșteul din Sâncel a fost amenajat în anul 1997, după ce, pentru câțiva ani, a fost folosit pentru adăparea animalelor din zonă. A fost iniţiativa inginerului Galoș, după care şi a fost botezat lacul.
Din spusele celor care s-au ocupat în trecut de acest lac, cel mai mare pește prins a fost un exemplar de peste 25 de kilograme.
Foto: Sergiu Băcioiu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ASDF
vineri, 06.04.2012 at 00:59
https://www.youtube.com/watch?v=As1M0O8tVls