Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 februarie: Deţinuţii din Penitenciarul Aiud vor putea comunica online cu persoane din afară. Vezi şi alte drepturi

Publicat

tribunal

Din 2014, deținuții penitenciarelor, inclusiv cei de la unitatea din Aiud, vor putea fi audiați și prin videoconferință, iar aceştia vor avea dreptul să converseze online cu familia sau alte persoane. Noile norme au fost publicate în Monitorul Oficial, în 14 august și vor intra în vigoare numai de la 1 februarie, contribuind și la aplicarea Noului Cod penal și a Noului Cod de procedură penală.

Actul normativ, care a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor în vară este „Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal” și urmează să fie fie aplicată anul viitor, potrivit avocatnet.ro. Potrivit expunerii de motive a actului normativ, propunerea a fost făcută în baza unor documente internaționale și europene, precum Ansamblul de reguli minime pentru tratamentul deținuților, Declarația universală a drepturilor omului, dar și alte recomandări care arată diferite aspecte ale regimurilor în penitenciare.

Potrivit actului normativ, una din dispoziții prevede că deținuții își vor putea exercita un nou drept, astfel că vor putea comunica cu familia sau alte persoane, prin intermediul internetului. Nu au fost stabilite categoriile de persoane care pot exercita acest drept sau nici numărul și durata convorbirilor online ori modalitatea prin care deținuții vor primi acest privilegiu.

Judecătorii care își desfășoară activitatea în penitenciare primesc și ei o nouă denumire, judecător de supraveghere a privării de libertate. Va avea aceleași atribuții și în 2014, de supraveghere și control a legalității în vederea executării pedepselor și măsurilor privative de libertate.

La Titlul III, Executarea pedepselor privative de libertate vor apărea o serie de dispoziții, privind reglementarea executării pedepselor privative de libertate dispuse în cazul majorilor.

Astfel că în ceea ce privește Munca prestată de persoanele condamnate, au fost introduse două elemente noi față de dispozițiile actuale: posibilitatea de a face voluntariat în folosul comunității, cum ar fi ridicarea unei biserici sau școli, și o valorificare mai mare a muncii prestate de deținuți.

La capitolul, Recompensele, abaterile și sancțiunile disciplinare, față de normele aplicabile, expunerea de motive a actului normativ arată că, din 2014, deținuții se pot învoi pentru a-și vizita soțul/soția, o rudă apropiată, dar și persoane grav bolnave de care este legată prin legături afective puternice. Învoirea se va aplica și în cazul înhumării unei astfel de persoane sau în cazul unei calamității, pentru soluționarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei.

Dispozițiile care face referire la încheierea căsătoriei au menținute și în normele actuale, dar ca noutate apare protejarea familiei constituite pe perioada detenției. Această normă nu va permite acordarea vizitei intime, timp de 48 de ore, în cazul în care cei doi divorțează și se recăsătoresc între ei.

Legea mai cuprinde și o serie de drepturi, precum dreptul la odihnă și la repaus săptămânal, dreptul la muncă, la învățământ, hrană, ținută, cazarmament și condiții minime de cazare. Potrivit expunerii de motive, acestea au fost incluse pentru eficientizarea controlului exercitat de judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

În cadrul dispozițiilor privind executarea măsurilor educative privative de libertate, actul normativ aduce ca noutate printre altele condițiile de liberare a persoanelor internate. Astfel, sunt introduse condițiile în care persoanele internate pot beneficia de amânarea sau de întreruperea executării detenției.

La Titlul VI, Infracțiuni și contravenții, conform prevederilor care vor fi aplicate din 2014, vor fi fapte care se vor pedepsi cu închisoare. Una dintre cele mai grave infracțiuni este introducerea în mod ilicit de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive GPS, modem de internet sau medii de stocare a datelor în penitenciar sau centru de reținere și arestare preventive, în scopul folosirii de către deținuți. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Dacă fapta este săvârșită de către personalul administrației locului de deținere sau personalul centrelor de reținere și arestare preventive, pedeapsa este închisoare de la 1 an la 5 ani.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Adriana

    vineri, 30.08.2013 at 17:25

    A venit timpul ca persoanelor private de libertate sa le fie mult mai bine in penitenciar, decat in libertate. Cam multe drepturi li se dau acestora. Eu, de exemplu m-am pensionat anticipat si am plecat din sistem, din cauza multitudinilor de drepturi ce le-au fost acordate acestor persoane. Inteleg trebuie sa ne aliniem standardelor U.E., dar totusi, cred, ca este prea mult ceea ce se intampla. Este doar o parere personala si va rog sa mi-o luati ca atare. Nu vreau sa supar pe nimeni.

    • vali

      duminică, 03.11.2013 at 15:23

      adriana poate imi spui si unde te-ai retras 😀

  2. Viviana

    vineri, 30.08.2013 at 20:26

    Ce misto au dreptul la internet dar la dezinsectie si la apa potabila nu. Oare stie cineva ca detinutii din penitenciarul Aiud de pe sectia arestatilor preventivi traiesc cu pleosnite in celula si cu apa de culoarea maro?

  3. cristina

    sâmbătă, 23.11.2013 at 11:52

    Dese vi se par prea multe drepturi?pleaca sanatosi deacasa si se intorc cu bolii ce o salestrice viata pt totdeauna.nu va ganditi toti ca poate saraci uni fac ce fac de nevoie,nervii ciuda frustrare din cauza ca sunt discriminati.eu personal cunosc un caz unde sa imbolnavit persoana de azm-bronsic.din cauza umditati ce exista acolo si din cauza frigului nu vad unde sunt legile favorabile lor si drepturile ala multe.minciuni si povesti.TREZIREA 0AMENIiiiiii BUNI REALITATEA ESTE ALTA MULT m-ai CRIDA si receasa ca nu va faceti prea multe iluzi SA LE dea statu delucru SI ATUNCI VOR FI MAI MULTI ACASA si PUTINI in penitenciare

  4. Barac Diana

    luni, 27.01.2014 at 17:10

    A venit timpu Adriana sa-ti ti parerile astea pentru tine.!! Ei nu sunt tot oameni? Daca tinem cont de faptul ca 70 la suta din detinuti totusi sunt acolo si nu ar merita… 40 % nevinovati… din cauza legii astea de *****!!

  5. Barac Diana

    luni, 27.01.2014 at 17:13

    Da viviana,cam asa ceva … se intorc aks ori in sicriu …ori terorizati cu boli !

  6. Szilagyi Zoltan

    sâmbătă, 08.02.2014 at 10:23

    Buna Tuturor.
    Adriana nu as vrea sa te jignesc dar nu ai habar nici 1 % din ceea ce se intampla in PNT aiud mai ales.
    Pot sa va spun ca stiu sigur ce este acolo din cauza ca din pacate am fost si eu pe acolo cu o pedeapsa foarte mica desigur si la sectia de regim deschis dar ce este acolo este de nedescris apo mizerie boli plosnite igrasie s-au te imbolnavesti si nu intereseaza pe nimeni pt toate bolile ei dau novocalmin si ampicilina.Apa nu este potabila este un dezastru si mai ales problema cea mai mare este ca se fac si mari discriminari de es cazul meu eu am avut o pedeapsa de un an deci dintr-un an trebuia sa fac 8 luni pt eliberarea conditionata dar am si muncit toata pedeapsa la eco pajisti care mi-a mai scazut o luna jumate si apoi cand a trebuit sa ma eliberez dupa 6 luni jumate surpriza mi-au dat amanare 2 luni de zile pt nimic nu am avut nici antecedente nici nimic noroc ca am facut recurs la alba iulia si m-au eliberat de acolo.,
    Va spun ca tot ceea ce se zice in presa despre conditii este o mare minciuna iarna caldura este pornita doar de 2 ori pe zi a cate maxim o ora este un mare dezastru si cu bolile.Asa ca Adriana mai bine intereseazate innainte sa vorbesti,nu o spun cu rautate dar o spun ca stiu ce este acolo.
    O zi buna

  7. Otilia

    miercuri, 30.12.2015 at 10:15

    Sa nu va doriti asa ceva si nu doriti raul la nimenea de ce judecăți isus cristos este judecătorul nostru domnul sa va bn cuvinteze

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax