Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 18 august, o categorie de angajați beneficiază de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare. Legea a intrat în vigoare

Publicat

casa de pensii alba

Începând din 18 august 2021, intra în vigoare o nouă Lege promulgată luna trecută, prin care angajații care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

Legea care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani pentru aceste categorii de angajați, a fost promulgată în urmă cu 30 de zile de Klaus Iohannis.

De precizat că legea nu se aplică retroactiv, astfel că munca desfășurată în aceste condiții până la 17 august 2021 nu este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare.

Legea 197/2021, care modifică actuala Lege a pensiilor (Legea 263/2010), intră în vigoare în data de 18 august 2021. Actul se aplică numai pentru viitor, el nu vizează perioadele lucrate până la 17 august 2021. Practic, această nouă prevedere introdusă în Legea pensiilor se aplică doar celor care urmează sau intenționează să iasă la pensie după ce modificarea apărută va intra în vigoare

CNPP aduce precizări cu privire la acest aspect printr-un comunicat:

PRECIZĂRI  REFERITOARE LA NOUTĂȚILE INTRODUSE PRIN LEGEA NR.197/16.07.2021, care se aplică din data de 18 august 2021

1. Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează:

activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui

2. Beneficiile acestor dispoziții sunt:

  • Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;
  • Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.

3. Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și nu conțin reglementări referitoare la:

  •  asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
  •  recalcularea pensiilor aflate în plată.

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Potrivit actului normativ, se adaugă o nouă categorie la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale: „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Așadar, este vorba atât de cei din unitățile care produc energie electrică, cât și de cei din unitățile care extrag cărbunele folosit de respectivele termocentrale.

Pentru cei care lucrează în condițiile de mai sus, reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani.

Casa Națională de Pensii a subliniat că noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, informează avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Sofei Constantin

    miercuri, 18.08.2021 at 08:40

    Nu sunteti bine documentat. Cei care au lucrat în aceste domenii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani.Din data de 18 08 2021,adică astăzi colegii mei sunt la Casa de pensii pentru depunerea dosarului.

  2. Eugen daescu

    miercuri, 18.08.2021 at 17:28

    Cei care au lucrat până în 2015 in condiții deosebite ce fac?

  3. Lupsa Nicusor

    miercuri, 18.08.2021 at 19:38

    Exact asta mai lipsea. Dusmanii de moarte a „pensiilor speciale” mai adauga o categorie acelui segment.
    Bravos naţiune! Halal să-ţi fie! Să trăiască Republica!

  4. Teo

    joi, 19.08.2021 at 16:37

    Cum adică această lege este dată pentru viitor? nu pentru ce s-a lucrat până azi? Păi ce lege este asta, duceți cititori in eroare, manipulați cititori,rușine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax