Connect with us
Advertisement

Economie

Directiva Transparenței Salariale, explicată de Dragoș Pîslaru: Tinerii să nu rămână captivii unui salariu mic. VIDEO Alba24

Publicat

Directiva Transparenței Salariale a fost explicată de Dragoș Pîslaru la Alba24. În principiu, directiva încearcă să evite ca tinerii să rămână captivii unui salariu mic.

Angajatorul ar trebui să anunțe transparent care este intervalul salarial pentru un anumit job. De asemenea, documentul abordează diferențele salariale pentru femei și bărbați, chiar dacă au aceeași activitate. 

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a vorbit la Alba24 despre Directiva Transparenței Salariale.

”Modelul european este un model al unei economii sociale. Latura socială reprezintă dezideratul de a împinge drepturile sociale acolo încât toată lumea din Europa să aibă o viață bună, un trai decent.

Ca membru al grupului Renew Europe, pentru noi, a avea un trai decent, nu înseamnă că trebuie să depinzi de stat, ca să ți se dea un trai decent ci mai degrabă să fii ajutat ca să ai o viață bună pe cont propriu, prin munca ta”  a spus Dragoș Pîslaru.

El a spus că în ceea ce privește transparența salarială, avem o diferență de aproximativ 13% între bărbați și femei, pentru salariile plătite la aceeași activitate desfășurată. În unele state, această diferență ajunge chiar la 20%.

”Acest lucru contravine oricăror prevederi de non-discriminare. Dacă muncești exact același lucru, ai exact aceeași fișă de post și ești plătit diferit dacă ești femeie sau bărbat, e un lucru care nu e în regulă” a adăugat Pîslaru.

El a mai spus că în România, diferențele de salarizare între femei și bărbați nu sunt la fel de mari (sub 5%, o marjă ”acceptabilă oarecum”).

Directiva Transparenței Salariale: salarizarea tinerilor

”E altceva ce m-a făcut să fiu implicat în aceste negocieri, pe care le-am prezidat (e vorba despre negocierile care au dus la directiva finală – n.red).

Ceea ce e important să spunem mai ales tinerilor este că transparența salarială mai are o componentă, și anume: atunci când te duci și vrei să obții un loc de muncă, se întâmplă următoarea situație… în primul rând ești întrebat ce salariu ai avut înainte.

Se pune problema în ce măsură salariul pe care l-ai avut înainte trebuie să fie un factor în ce salariu ar urma să primești acum.

Dacă tu, abia intrat în piața de muncă, ai acceptat un salariu mai mic, asta nu înseamnă că vei avea o condiționare negativă pentru salariile tale ulterioare.

Noi am spus că salariul de dinainte nu ar trebui să fie un element definitoriu pentru ce salariu ar urma să ai acum” a spus Dragoș Pîslaru.

El consideră că atunci când cineva merge la un interviu de angajare, angajatorul ar trebui să îi spună cam care ar fi intervalul în care sunt plătite persoanele pentru poziția pentru care candidează.

”Evident, contează vechime, performanță, deci nu e vorba să ți se spună ce salariu vei avea, că asta-i o negociere, dar să spună cam asta este banda salarială.

Și atunci tu, în funcție de vechime, să poți să spui da, mă încadrez și pot accepta mai jos sau mai sus în respectivul interval.

Acest lucru înseamnă că firmele ar trebui să aibă o politică de resursă umană predictibilă și transparentă” a mai spus Pîslaru.

Directiva Transparenței Salariale: precizările oficiale ale Comisiei Europene

La 24 aprilie 2023, Consiliul a adoptat noi norme privind transparența salarială.

Scopul acestei directive a UE este de a combate discriminarea salarială și de a contribui la eliminarea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați în UE.

În temeiul noilor norme, întreprinderile din UE vor fi obligate să comunice informațiicu privire la salarii și să ia măsuri în cazul în care diferența de remunerare dintre femei și bărbați depășește 5%.

Directiva include de asemenea dispoziții privind despăgubirea victimelor discriminării salariale și sancțiunile, inclusiv amenzile, aplicabile angajatorilor care încalcă normele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement