Connect with us
Publicitate

Actualitate

Discuție între prieteni, cu o mulțime de spectatori: Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu și Liviu Papadima, la Biblioteca Batthyaneum

Publicat

O discuție ca între prieteni, cu o mulțime de spectatori. Așa ar putea fi descrisă dezbaterea desfășurată sâmbătă seară la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia,, din cadrul Festivalului „Dilema Veche”, unde Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu și profesorul Liviu Papadima, moderați de Patricia Mihail, au vorbit împreună despre cărți, biblioteci vechi și moderne și modul în care acestea transformă viețile oamenilor.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR 1 și autorul rubricii Fără doar și coate din revista Dilema Veche, Radu Paraschivescu este scriitor, traducător, coordonatorul colecției Râsul Lumii de la editura Humanitas și Liviu Papadima este profesor la Facultatea de Litere a Universității București și coordonatorul volumelor Care-i faza cu cititul? – 2010 și Ce poți face cu două cuvinte – 2012.

„Căutătorii de povești” au descris proiectul Biblionet pe care l-au derulat în mai multe localități din România și care presupune dotarea bibliotecilor cu calculatoare. Întrucât în ultimii ani ideea unei incomptibilități dintre carte și calculator a devenit din ce în ce mai puternică, aceștia au ținut să clarifice faptul că „relația” dintre cele două nu este neapărat una dușmănoasă. „Eu nu sunt de acord cu ideea că un calculator este principalul dușman al cărții, ba dimpotrivă. Ar putea fi aliați. Depinde cum îi pui pe masă. Scrisul cu cititul se completează foarte bine”, a spus prof. Liviu Papadima.

Radu Paraschivescu și Cătălin Ștefănescu au împărtășit cu publicul câteva povești, triste sau vesele, pe care le-au întâlnit în periplele lor prin țară, în biblioteci. De exemplu, Cătălin Ștefănescu l-a întâlnit la Vadu Moților pe Nea Marian, a cărui viață s-a schimbat de când el citește filosofie la biblioteca din sat și care, întrucât nu râde la aceleași glume cu consătenii, intră pe internet pe grupuri de discuții filosofice.

Întrebați în ce măsură statul ar trebui să susțină bibliotecile din România, Radu Paraschivescu a spus că, după părerea lui, cea mai bună soluție ar fi să nu se implice deloc. „După cum s-a văzut în ultima vreme, statul mai mult strică uneori. Cel mai bun lucru ar fi să nu încurce. Să aibă discreție maximă”.

Ștefănescu: „Deplâng coșmarul de ciment care s-a instalat aici unde era parcul acela superb”

Printre alte subiecte, Cătălin Ștefănescu a povestit că și-a satisfăcut stagiul militar la Alba Iulia, în clădirile militare din Cetate, unde, la acea vreme, încă exista Parcul Custozza. Acesta și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care s-a transformat Piața Cetății, care a luat locul parcului plin de copaci seculari. „Deplâng coșmarul de ciment care s-a instalat aici unde era parcul acela superb”, a spus Ștefănescu.

Publicul sosit în holul bibliotecii pentru a asculta ce au de povestit cei trei invitați a depășit cu mult spațiul „intim” alocat discuției, iar accesul în instituție a generat veritabile cozi.

Vedeți mai jos câteva imagini:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate