Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Discuție între prieteni, cu o mulțime de spectatori: Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu și Liviu Papadima, la Biblioteca Batthyaneum


Publicat

O discuție ca între prieteni, cu o mulțime de spectatori. Așa ar putea fi descrisă dezbaterea desfășurată sâmbătă seară la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia,, din cadrul Festivalului „Dilema Veche”, unde Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu și profesorul Liviu Papadima, moderați de Patricia Mihail, au vorbit împreună despre cărți, biblioteci vechi și moderne și modul în care acestea transformă viețile oamenilor.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR 1 și autorul rubricii Fără doar și coate din revista Dilema Veche, Radu Paraschivescu este scriitor, traducător, coordonatorul colecției Râsul Lumii de la editura Humanitas și Liviu Papadima este profesor la Facultatea de Litere a Universității București și coordonatorul volumelor Care-i faza cu cititul? – 2010 și Ce poți face cu două cuvinte – 2012.

„Căutătorii de povești” au descris proiectul Biblionet pe care l-au derulat în mai multe localități din România și care presupune dotarea bibliotecilor cu calculatoare. Întrucât în ultimii ani ideea unei incomptibilități dintre carte și calculator a devenit din ce în ce mai puternică, aceștia au ținut să clarifice faptul că „relația” dintre cele două nu este neapărat una dușmănoasă. „Eu nu sunt de acord cu ideea că un calculator este principalul dușman al cărții, ba dimpotrivă. Ar putea fi aliați. Depinde cum îi pui pe masă. Scrisul cu cititul se completează foarte bine”, a spus prof. Liviu Papadima.

Radu Paraschivescu și Cătălin Ștefănescu au împărtășit cu publicul câteva povești, triste sau vesele, pe care le-au întâlnit în periplele lor prin țară, în biblioteci. De exemplu, Cătălin Ștefănescu l-a întâlnit la Vadu Moților pe Nea Marian, a cărui viață s-a schimbat de când el citește filosofie la biblioteca din sat și care, întrucât nu râde la aceleași glume cu consătenii, intră pe internet pe grupuri de discuții filosofice.

Întrebați în ce măsură statul ar trebui să susțină bibliotecile din România, Radu Paraschivescu a spus că, după părerea lui, cea mai bună soluție ar fi să nu se implice deloc. „După cum s-a văzut în ultima vreme, statul mai mult strică uneori. Cel mai bun lucru ar fi să nu încurce. Să aibă discreție maximă”.

Ștefănescu: „Deplâng coșmarul de ciment care s-a instalat aici unde era parcul acela superb”

Printre alte subiecte, Cătălin Ștefănescu a povestit că și-a satisfăcut stagiul militar la Alba Iulia, în clădirile militare din Cetate, unde, la acea vreme, încă exista Parcul Custozza. Acesta și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care s-a transformat Piața Cetății, care a luat locul parcului plin de copaci seculari. „Deplâng coșmarul de ciment care s-a instalat aici unde era parcul acela superb”, a spus Ștefănescu.

Publicul sosit în holul bibliotecii pentru a asculta ce au de povestit cei trei invitați a depășit cu mult spațiul „intim” alocat discuției, iar accesul în instituție a generat veritabile cozi.

Vedeți mai jos câteva imagini:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Termometre digitale cu infraroșu, pentru măsurarea temperaturii elevilor și personalului Colegiului Militar din Alba Iulia

Publicat

Șase termometre digitale cu infraroșu au fost achiziționate pentru măsurarea temperaturii elevilor și personalului Colegiului Militar din Alba Iulia, au transmis reprezentanții instituției, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook. 

„Sănătatea elevilor și a personalului este o prioritate astfel că la nivelul colegiului au fost achiziționate șase termometre cu infraroșu digitale non contact, de perete.

Aceste termometre sunt destinate măsurării temperaturii, într-un mediu cu temperatura controlată (în interior) și contribuie la depistarea persoanelor care prezintă stare febrilă.

Termometrele au fost amplasate la intrările în colegiu și pe paliere, astfel încât să fie măsurată temperatura tuturor persoanelor, la începutul programului”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Ședința de constituire a Consiliului Local Sebeș. Primarul Dorin Nistor și consilierii locali depun jurământul

Publicat

Ședința de constituire a Consiliului Local Sebeș are loc marți, la Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm. Primarul Dorin Nistor (PNL) și consilierii locali depun jurământul.

Reamintim faptul că în cadrul alegerilor locale 2020, pentru alegerea primarului municipiului Sebeș au fost înregistrate un număr de 10.476 de voturi valabil exprimate, din care 6.476 de voturi au fost pentru candidatul PNL – Dorin Nistor.

Lista consilierilor locali:

– Bogdan Adrian (PNL)

– Lorintz Liliana (PNL)

– Bogdan Găinar Viorel (PNL)

– Alisie Elena Crina (PNL)

– Radu Alexandru (PNL)

– Stoica Petru (PNL)

– Popa Dumitru Emil (PNL)

– Lupu Ovidiu Cătălin (PNL)

– Șerbănescu Radu Călin (PNL)

– Săliștean Radu Ștefan (PNL)

– Albu Dorin (PNL)

– Marcu Alexandru Dan (PNL)

– Popiuc Mircea Gheorghe (PNL)

– Rodean Ioan (PNL)

– Radu Cristian (PSD)

– Luca Nicolae (PSD)

– Salău Marius (PSD)

– Bogdan Dorin Aurelian (PSD)

– Blaga Lucian (PSD)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea ”Masca” în județul Alba: 174 de cetățeni care nu aveau mască sau o purtau necorespunzător, amendați de Poliție

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  

În ultimele 24 de ore au fost depistate 174 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară. Au fost aplicate amenzi în valoare de 13.670 de lei.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 202 polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 121 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 112 mijloace de transport, din care 51 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.246 persoane.

Echipele de control au depistat 174 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 13.670 lei.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, la Abrud a fost organizată o acțiune punctuală pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 33 de societăți comerciale și fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, din care 19 pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Ocna Mureș polițiștii au verificat 7 societăți comerciale, au legitimat 32 de persoane și au aplicat 16 sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

La Alba Iulia au fost verificate 33 de societăți comerciale, au fost legitimate 123 de persoane și au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi luate măsuri, transmit polițiștii.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO: Ședința de constituire a Consiliului Local Aiud. Primarul Oana Badea și consilierii locali depun jurământul

Publicat

Ședința de constituire a Consiliului Local Aiud are loc marți, la sediul primăriei. Primarul Oana Badea (PNL) și consilierii locali depun jurământul.

Candidatul PNL a obținut cu peste 1700 de voturi mai mult, decât următorul clasat, candidatul Alianței USR PLUS, Ionuț Crișan.

Iulia-Adriana-Oana Badea (PNL) a primit 3.729 voturi, reprezentând 45,9% din opțiunile electoratului.

La Consiliul Local, PNL a obținut 35 de procente, din numărul total de voturi exprimate, iar USR PLUS aproape 20%. PSD ocupă locul al treilea, iar UDMR se situează pe locul al patrulea cu 12 procente.

CONSILIUL LOCAL Aiud – 19 mandate (locuri consilieri locali)

8.095 voturi valabil exprimate / 24 secții votare / 39,87% prezență vot / coeficient electoral 385

PNL – 2.843 voturi (35,1%) – 7 mandate

USR PLUS – 1.561 voturi (19,28%) – 4 mandate

PSD – 1.440 voturi (17,78%) – 4 mandate

UDMR – 1.019 voturi (12,58%) – 3 mandate

ALDE – 495 voturi (6,11%) – 1 mandat

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate