Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE: DNA Alba face PERCHEZIŢII în trei judeţe privind fapte de corupţie din ultimii doi ani. Descinderi la instituţii publice, firme şi domicilii

Publicat

DNA Alba, sediu nou DNA Alba coordonează, vineri, percheziţii în nouă locaţii din Bucureşti şi judeţele Hunedoara, Mureş şi Cluj. Este vorba despre o anchetă privind posibile fapte de corupţie comise în perioada 2013-2015.

UPDATE: Locaţiile vizate sunt Administrația Bazinală de Ape Mureș, Agenția de Protecția Mediului Hunedoara și Administrația Geoparcului Dinozaurilor – Țara Hațegului, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Ancheta ar avea legătură cu construcția unei hidrocentrale în Geoparcul Dinozaurilor.

UPDATE 1: Percheziţiile la Administraţia Bazinală Mureş au început la ora 10.00 şi directorul instituţiei, Mihail Ioan Blaga, susţine toate documentele emise de societatea mureşeană au fost emise corect. Este vorba despre avize şi documente de licitaţie, pentru construirea unei micro-hidrocentrale pe Râul Alb, în Munţii Retezat.

Acte similare au fost cerute de procurori şi de la APM Hunedoara.

Zona microcentralei este cea unde, în urmă cu aproape o săptămână, a avut loc un incident între activişti de mediu şi reprezentanţii firmei constructoare. Pe 24 mai, două persoane – reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte microhidrocentrala în satul Coroieşti (Hunedoara), au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane. În acest caz a fost deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire. Beneficiarul microcentralei este Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017, scrie adevărul.

UPDATE2: “Astăzi, în baza unui mandat de percheziție emis de Tribunalul Alba — secția penală, probabil în baza unei sesizări, s-au deplasat la ABA Mureș doi comisari ai DNA — Serviciul Teritorial Târgu Mureș, să ridice unele documente legate de investiția de pe Râul Alb, Țara Hațegului, o microhidrocentrală pentru SC ABI AUTOMOTION SRL din Deva. Se desfășoară percheziția, se fac copii, se ridică documente — avize, autorizații, absolut tot ce s-a emis în perioada 2010-2014 de către ABA Mureș. Râul Alb fiind în Bazinul Hidrografic Mureș sigur că toate au fost emise de ABA Mureș. Sunt documente emise legal, emise conform legii (…) absolut totul este legal, din punctul nostru de vedere, sunt documente conforme emise în baza acestor legi și după respectarea prevederilor legale și după documentele emise de Agenția de Protecția Mediului pentru obținerea acestor autorizații”, a declarat Mihail Blaga, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în baza mandatului de percheziție, DNA a făcut descinderi în mai multe instituții, inclusiv la Administrația Geoparcul Dinozaurilor, la APM Hunedoara, precum și la anumite persoane fizice.

“Se verifică dacă documentele au fost emise, sunt legale, sunt în perioada de valabilitate, nu se pune problema că ar fi fost emise pe alte considerente (…) Nu știu ce conține plângerea. Probabil este o plângere făcută la Alba. E clar că este în urma altercațiilor care au avut loc între un ONG și reprezentanții proprietarilor acestui MHC”, a precizat Blaga.

Acesta a spus că, recent, ABA Mureș a răspuns unei petiții formulate cu privire la autorizarea microhidrocentralei de pe Râul Alb, în care a precizat cadrul legal în care a acționat.

“Fiind ONG-uri și, acolo fiind un parc natural, normal că sunt împotriva construirii MHC-urilor, iar când apar asemenea autorizații, ONG-urile reacționează. După ce se obțin avizele și autorizațiile, se pot face aceste lucrări. Dacă nu aveau studiu de impact, nu se putea emite aviz de construire”, a susținut Mihail Blaga.

Potrivit unui comunicat de presă DNA, „procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2013 – 2015”.

Percheziţiile au loc vineri, „ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă”, iar cele nouă locaţii sunt situate în Municipiul București și județele Hunedoara, Mureș și Cluj.

Trei dintre ele sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement