Connect with us
Publicitate

Actualitate

Doar 14 medici şcolari pentru 52.000 de elevi din judeţul Alba. Şeful DSP: Majoritatea unităţilor din mediul rural, fără asistenţă medicală

reteta retete medici medic

Publicat

reteta retete medici medic Sănătatea celor peste 52.000 de elevi din judeţul Alba este în mâinile a doar 14 medici. Şi conducerea DSP Alba recunoaşte că reţeaua de medicină şcolară este insuficientă. Majoritatea unităţilor de învăţământ care nu sunt deservite de personal medical se află în mediul rural.

La nivelul județului funcționează o rețea de medicină școlară insuficientă care cuprinde o rețea de 16 medici din care 14 medici preșcolari și elevi, respectiv 2 medici la cabinetul studențesc din Alba Iulia. Sunt 6 în Alba Iulia, 2 în Sebeș, 3 în Blaj, 2 la Aiud și unul în Ocna Mureș. Numărul asistentelor medicale este de 40, din care 38 pentru preșcolari și elevi și două în cabinetul studențesc.

Majoritatea instituțiilor din mediul rural sunt descoperite în ceea ce privește asistența medicală. Este un semnal de alarmă pe care îl tragem. Am făcut și adrese în acest sens către autoritățile publice locale că, acolo unde nu există cabinete școlar,e există posibilitatea să se încheie contracte cu cabinetele medicilor de familie”,  a declarat vineri, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, în conferinţă de presă.

Din datele IŞJ Alba, prezentate înainte de începutul şcolii, de inspector şcolar general Marcela Dărămuş, sunt 52.787 elevi în judeţ. Aceştia au început noul an şcolar, în 523 de grădiniţe, şcoli, licee şi alte centre de educaţie.

La un calcul simplu, ar fi câte un medic care este responsabil de sănătatea a 3.770 de copii. Însă reţeaua nu este ocupată uniform în judeţ. La Cugir, spre exemplu, este doar medic stomatolog şi o asistentă, în condiţiile în care în această zonă funcţionează 10 grădiniţe şi cămine pentru copii, patru şcoli generale şi două licee.

La Ocna Mureş, este un medic specialist medicină generală şi trei asistente, în condiţiile în care sunt şase unităţi de învăţământ în oraş şi localităţile aparţinătoare.

La Sebeş, sunt doi medici specialişti (medicină generală), un medic de familie şi o asistentă, la 19 unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee din Sebeş, Lancrăm, Petreşti şi Răhău).

La Aiud, sunt doi medici generalişti şi doi medici stomatologi, precum şi patru asistente, arondaţi la şase unităţi de învăţământ.

La Blaj este un medic specialist, un medic primar şi doi asistenţi, pentru şapte unităţi de învăţământ.

Situaţia este ceva mai bună la Alba Iulia. 28 de asistente, 6 medici specialişti, unul de pediatrie şi patru medici stomatologi.

Rămân însă „descoperite” la capitolul asistenţă medicală şcolară zone din Munţii Apuseni şi din mediul rural.

Dintre cele 523 de unităţi de învăţământ din judeţul Alba, 76,67% sunt autorizate sanitar, iar la acestea sunt cuprinşi 49.506 de elevi. Restul de 23,33% nu au autorizaţie din acest punct de vedere, iar la acestea învaţă 2.372 de elevi (4,79% din numărul total pe judeţ).

Majoritatea şcolilor neautorizate sanitar sunt din zonele rurale şi montane ale judeţului, în localităţi care, de exemplu, nu au apă curentă sau, în alte cazuri, şcolile nu au gard împrejmuitor sau grupuri sanitare în clădire.

Responsabilitatea pentru aceste dotări o au primăriile, care se ocupă de investiţiile la sediile unităţilor de învăţământ.

Citește și Peste o sută de şcoli din Alba neautorizate sanitar, înainte de începerea anului şcolar. Precizări de la DSP

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate