Connect with us
Advertisement

Actualitate

Dobânzi avantajoase pentru cei care își mută creditele din valută în lei, conform unei noi Directive europene

Publicat

Dacă vrei să îţi schimbi creditul bancar din euro în lei poţi negocia o dobândă avantajoasă, potrivit unei Directive europene. Acordarea, administrarea, dar şi eventuala executare silită a creditelor ipotecare se vor face după reguli noi în Uniunea Europeană.

Schimbările sunt aduse de o Directivă adoptată la finele anului trecut de Parlamentul European şi care vizează cu precădere protecţia clienţilor bancari.

Noile prevederi vor trebui transpuse în integralitatea lor şi în legislaţia statului român, într-o perioadă de maximum doi ani. Printre modificările importante se remarcă introducerea obligativităţii ca banca să accepte cererile clienţilor de a-şi converti creditele în valută în moneda locală.

Mai mult, arată actul legislativ, instituţia de credit va negocia dobânzile la care se face conversia, în aşa fel încât clientul „să nu fie dezavantajat”. Statul român va trebui să găsească formula legislativă prin care să reglementeze această situaţie.

O altă prevedere importantă care vizează tot protecţia clienţilor se referă la executările silite. Conform Directivei, acestea se vor face în aşa fel încât să lase debitorul într-o situaţie financiară „rezonabilă”, care să-i permită să supravieţuiască împreună cu familia.

Intenţia legiuitorului european este aceea de a proteja debitorii care, în urma căderii pieţei imobiliare, sunt obligaţi să aducă bani de acasă pentru a acoperi diferenţa dintre preţul actualul al locuinţei executate silit şi datoria pe care o au către bancă.

De ce e importantă conversia creditului

Prin normele adoptate de Banca Naţională a României în sensul restricţionării creditului în valută, dar şi în urma repetatelor reducerii ale dobânzii de politică monetară, creditele noi în lei au devenit mai avantajoase decât cele în valută. Dacă tentinţa de scădere a dobânzilor la lei se va menţine, împrumuturile în monedă locală ar putea deveni chiar mai ieftine decât cele acordate în valută în anii trecuţi.

Luând în considerare şi faptul că leul pare a se înscrie pe o traiectorie de depreciere anul acesta, varianta trecerii din valută în lei devine una mai mult decât interesantă pentru clienţii băncilor din România. Conversia este posibilă şi în acest moment, însă ea este privită din punct de vedere legal ca orice alt tip de refinanţare a creditului. În acest context, băncile sunt libere să decidă dacă acceptă sau nu cerearea clientului, dar şi să impună costuri suplimentare sau să solicite garanţii suplimentare. După preluarea Directivei în legislaţia locală, băncile vor fi obligate să accepte cererile clienţilor privind conversia în lei a creditului ipotecar.

Conversia se va face la cursul de schimb din momentul înaintării cererii, iar banca nu va putea impune comisioane suplimentare şi va fi obligată să negocieze noua dobândă în aşa fel încât costurile creditului să nu dezavantajeze clientul.

Surse: capital.ro, realitatea.net

 


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. NEpatriot

    joi, 16.01.2014 at 08:29

    Ce poveste frumoasa! Oare chiar asa sa fie?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement