Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dobânzi avantajoase pentru cei care își mută creditele din valută în lei, conform unei noi Directive europene


Publicat

Dacă vrei să îţi schimbi creditul bancar din euro în lei poţi negocia o dobândă avantajoasă, potrivit unei Directive europene. Acordarea, administrarea, dar şi eventuala executare silită a creditelor ipotecare se vor face după reguli noi în Uniunea Europeană.

Schimbările sunt aduse de o Directivă adoptată la finele anului trecut de Parlamentul European şi care vizează cu precădere protecţia clienţilor bancari.

Noile prevederi vor trebui transpuse în integralitatea lor şi în legislaţia statului român, într-o perioadă de maximum doi ani. Printre modificările importante se remarcă introducerea obligativităţii ca banca să accepte cererile clienţilor de a-şi converti creditele în valută în moneda locală.

Mai mult, arată actul legislativ, instituţia de credit va negocia dobânzile la care se face conversia, în aşa fel încât clientul „să nu fie dezavantajat”. Statul român va trebui să găsească formula legislativă prin care să reglementeze această situaţie.

O altă prevedere importantă care vizează tot protecţia clienţilor se referă la executările silite. Conform Directivei, acestea se vor face în aşa fel încât să lase debitorul într-o situaţie financiară „rezonabilă”, care să-i permită să supravieţuiască împreună cu familia.

Intenţia legiuitorului european este aceea de a proteja debitorii care, în urma căderii pieţei imobiliare, sunt obligaţi să aducă bani de acasă pentru a acoperi diferenţa dintre preţul actualul al locuinţei executate silit şi datoria pe care o au către bancă.

De ce e importantă conversia creditului

Prin normele adoptate de Banca Naţională a României în sensul restricţionării creditului în valută, dar şi în urma repetatelor reducerii ale dobânzii de politică monetară, creditele noi în lei au devenit mai avantajoase decât cele în valută. Dacă tentinţa de scădere a dobânzilor la lei se va menţine, împrumuturile în monedă locală ar putea deveni chiar mai ieftine decât cele acordate în valută în anii trecuţi.

Luând în considerare şi faptul că leul pare a se înscrie pe o traiectorie de depreciere anul acesta, varianta trecerii din valută în lei devine una mai mult decât interesantă pentru clienţii băncilor din România. Conversia este posibilă şi în acest moment, însă ea este privită din punct de vedere legal ca orice alt tip de refinanţare a creditului. În acest context, băncile sunt libere să decidă dacă acceptă sau nu cerearea clientului, dar şi să impună costuri suplimentare sau să solicite garanţii suplimentare. După preluarea Directivei în legislaţia locală, băncile vor fi obligate să accepte cererile clienţilor privind conversia în lei a creditului ipotecar.

Conversia se va face la cursul de schimb din momentul înaintării cererii, iar banca nu va putea impune comisioane suplimentare şi va fi obligată să negocieze noua dobândă în aşa fel încât costurile creditului să nu dezavantajeze clientul.

Surse: capital.ro, realitatea.net

 
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. NEpatriot

    joi, 16.01.2014 at 08:29

    Ce poveste frumoasa! Oare chiar asa sa fie?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 120 de pacienți din țară confirmați cu COVID-19 au ieșit din spital la cerere, în ultimele 24 de ore

Publicat

transport roman coronavirus

532 de pacienți cu test pozitiv pentru COVID-19 au fost externați la cerere, anunță Grupul de Comunicare Strategică. În ultimele 24 de ore s-au externat 126 de persoane.

Pacienții care nu vor să rămână în spital pot să ceară externarea, în urma unei decizii a CCR privind carantina, izolarea și internarea obligatorie. Până la intrarea în vigoare a proiectului de lege care reglementează aceste domenii, aflat acum în Senat, medicii pot doar să recomande izolarea, scrie Digi24.ro. 

Citește și ALBA: Două noi cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor active în județ

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că aceștia nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, atâta timp cât respectă izolarea, dar că există riscul agravării stării lor de sănătate.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune însă că absența unei legi care să reglementeze statutul persoanelor infectate creează probleme.

Citește și Bilanțul se menține crescut: 456 de cazuri noi de COVID-19 în România. 13 oameni și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore

Noi tratăm o boală transmisibilă. Boală înseamnă că trebuie să existe un moment în care cineva care transmite boala trebuie să rămână izolat. Neexistând pârghia legală pentru acest lucru, ne confruntăm cu o transmitere continuă și accentuată. Pentru o boală transmisibilă, în care internarea este opțională, contează foarte mult această lege”, a explicat ministru. 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT la Alba Iulia. Mopedist rănit după ce un taximetru i-ar fi tăiat calea, în centrul municipiului

Publicat

Un accident rutier s-a produs duminică după-amiaza, în Piața Ion I. C. Brătianu din centrul municipiului Alba Iulia.

Un bărbat a fost rănit după ce a căzut cu mopedul, în zona intersecției cu strada București, în fața Prefecturii Alba. Din primele informații, mopedistul s-a dezechilibrat și a căzut după ce un taximetru i-ar fi tăiat calea. 

La fața locului a intervenit pentru acordarea primului ajutor o ambulanță de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Alba, însă bărbatul a refuzat transportul la spital.

Potrivit IPJ Alba, nu a fost nicio coliziune între cele două autovehicule.

Revenim cu detalii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ministerul Muncii va lansa săptămâna viitoare o aplicație care va facilita înregistrarea muncitorilor zilieri

Publicat

Săptămâna viitoare ministerul Muncii va lansa public o aplicaţie prin care se va înregistra mai uşor activitatea celor care lucrează în regim de zilieri, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

„Se pregătesc noi măsuri de sprijin adoptate de către Guvern în perioada următoare. Vor fi nişte decizii luate în legătură cu activitatea zilierilor şi a sezonierilor. Săptămâna viitoare vom lansa public o aplicaţie prin care să se poată înregistra mult mai uşor, folosind tehnologia, activitatea celor care lucrează în regim de zilieri. Vom avea verificări şi în această privinţă. Le luăm pe rând”, a spus Violeta Alexandru.

Aceasta a cerut inspectorilor din cadrul Inspecţiei Muncii mobilizare maximă şi „fără concedii” în această perioadă.

„Vă cer mobilizare maximă. Fără concedii, nu e cazul de concedii în această perioadă. Dacă vreţi respect din partea oamenilor acest respect se câştigă prin muncă şi seriozitate”, a adăugat ea.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ungaria anunţă noi restricţii la graniţă. Cetățenii care vin din România, plasați în carantină. Care sunt excepțiile

Publicat

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a anunţat duminică şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Astfel, începând de miercuri, 15 iulie, toți cei care vin din România (români sau maghiari) sunt plasați în carantină la intrarea în Ungaria, chiar dacă nu sunt infectați, cu excepția situației în care doar tranzitează țara. 

România a fost plasată pe „Lista Galbenă” a țărilor de risc. Printre țările din „Zona Galbenă” se mai numără Bulgaria, Marea Britanie, Portugalia, Rusia și Suedia.

Vezi și UPDATE HARTĂ: LISTA țărilor europene care au impus restricții pentru cetățenii români. În ce condiții se poate intra

Potrivit noilor reguli care urmează să intre în vigoare de miercuri, cei care intră în Ungaria din țările plasate în „Zona Galbenă” vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, transmite guvernul maghiar.

Evitarea carantinei se poate face doar prin prezentarea a două teste negative efectuate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria.

Totodată, cei care doar tranzitează țara, fără ședere, dar și cei care transportă marfă sunt exceptați de la intrarea în carantină, dar vor fi totuși supuși unor controale medicale.

Budapesta a introdus unele țări și în „Zona Roșie”. Asta înseamnă că cetățenii din Ucraina, Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru nu mai pot intra în Ungaria.

sursa: biziday.ro, kormany.hu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate