Eveniment
DOCUMENT Fostul arhiepiscop de Alba Iulia, Andreicuț, ținta unui colonel al Securității comuniste. ”Aseară am vrut să-l împușc”
O declarație olografă a fostului vicepreședinte (1978-1988) al Consiliului Orășenesc din Câmpia Turzii, vorbește despre mărturia unui fost colonel de Securitate, Vasile Pop, care a vrut să îl împuște pe fostul arhiepiscop de Alba Iulia, Andrei Andreicuț.
„Aseară am vrut să-l împușc pe călugărul Andreicuț…! (…) Pentru că nu a colaborat, nu mi-a dat informațiile pe care le urmăream”, a scris colonelul de Securitate Vasile Pop, potrivit unui document publicat de stiripesurse.ro.
”Un episod anume din viața „călugărului Andreicuț”, devenit astăzi Mitropolitul Clujului, nu poate să nu ne atragă atenția: e momentul în care un colonel de securitate, știind că își poate acoperi ușor fapta cu argumente profesionale și va rămâne nepedepsit, decide să acţioneze, într-o seară, omorând un om care nu l-a ajutat să crească profesional în grad, pentru că nu i-a dat informațiile care l-ar fi ajutat mult în această direcție.
Acel om era atunci preotul Ioan Andreicuț. Mărturia fostului vicepreședinte (1978-1988) al Consiliului Orășenesc al localității Câmpia Turzii este grăitoare.
O putem lectura integral în reproducerea holografă” a transmis Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj-Napoca.
Andreicuț era ținta unor presiuni ale Securității. Deși a semnat un amgajament și a dat o declarație despre un prieten de-al său, fost avocat din Teiuș, la câteva zile l-a anunțat pe acesta.
Fostul avocat nu a considerat că i-a făcut rău, din contră, că l-a pus în gardă.
Andreicuț a fost acuzat de legături cu Securitatea
Andrei Andreicuţ a fost acuzat şi de colaborare cu fosta Securitate, sub numele de ”ionică”. CNSAS a emis o decizie dar ierarhul a atacat-o în instanţă, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestaţia formulată şi a constatat nulitatea deciziei consiliului.
Arhiepiscopul de Alba Iulia a susţinut în mai multe rânduri că nu „a turnat” pe nimeni şi că nu a făcut poliţie politică, ci, din contră, că a fost „hăituit” de securitate.
El a susţinut ca Securitatea l-a urmărit ani la rând şi chiar l-a împiedicat să plece la studii în străinătate, deşi a luat de două ori examenele pentru bursă, iar pentru doctorat a fost nevoit să dea examenul de cinci ori.
IPS Andrei spunea că fosta Securitate i-a percheziţionat casa pentru a căuta anumite scrieri ale părintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot în Cluj şi ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmăriţi toţi cei care îl vizitau, amintindu-l pe părintele Nicolae Steinhardt.
Andrei Andreicut a recunoscut că a fost nevoit să semneze un angajament cu fosta Securitate şi i s-a dat numele de cod „Ionică”, ierarhul, pe atunci preot în Turda, fiind cunoscut în parohia sa ca „părintele Ionică”.
Andreicuţ a recunoscut că a semnat angajamentul sub presiunea Securităţii, însă de fiecare dată a spus că nu a dat note informative şi nu a „turnat” pe nimeni.
El a scris şi o carte în care îşi povesteşte această perioadă a vieţii şi câteva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.
L-a pus în gardă pe cel despre care a dat declarația
Documentul care atesta existența angajamentului provine din dosarul unui fost avocat din Teius, Ion Dobreanu, cercetat de Securitate pentru că a menținut legătură prin scrisori cu un fost profesor din facultate, Victor Cădere, care ulterior a fugit din țară.
Ion Dobreanu era prieten cu Ioan Andreicut, pe vremea aceea preot la Turda.
„A fost chemat la Securitate și au încercat să-l silească să scrie că mi-a dat mită patru mii de lei și el a refuzat. La o zi-două după ce a fost chemat, m-a avertizat despre cele întâmplate. După ce a refuzat, l-au chemat din nou și i s-a spus să semneze un angajament cu ei și că, daca nu semnează hârtia, îl arestau pe loc”, a spus Ion Dobreanu în 2006, pentru România liberă.
Fostul avocat a spus că și-a cerut dosarul de la CNSAS pentru a-și vedea dosarul și a fost chemat după un an. Documentul legat de Andreicut provine, spunea el, din acel dosar, dar nu își explica cum a ieșit la lumină.
„Am văzut o parte din dosar. Nu consider că mi-a făcut (Andreicut – n.red.) rău, ba chiar m-a pus în garda” a adăugat Ion Dobreanu.
Despre viaţa şi activitatea ÎPS Andrei Andreicuț
ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut în 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti.
După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978. În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj).
În 25 februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar, din luna iunie a aceluiaşi an, a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.
În paralel cu activitatea administrativ-bisericească, s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991).
În prezent este Mitropolit al Clujului.
Documente: stiripesurse.ro
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Informatia
marți, 16.11.2021 at 09:02
Doar un securist prost uita de regimul extrem de strict al armelor si mu,nitiei, pe care avea voie sa le atinga doar in misiuni speciale, sub stricta si dubla supraveghere. Mai bat unii campii, lovind mingea cu crosa.