Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT Fostul arhiepiscop de Alba Iulia, Andreicuț, ținta unui colonel al Securității comuniste. ”Aseară am vrut să-l împușc”

Publicat

O declarație olografă a fostului vicepreședinte (1978-1988) al Consiliului Orășenesc din Câmpia Turzii, vorbește despre mărturia unui fost colonel de Securitate, Vasile Pop, care a vrut să îl împuște pe fostul arhiepiscop de Alba Iulia, Andrei Andreicuț.

„Aseară am vrut să-l împușc pe călugărul Andreicuț…! (…) Pentru că nu a colaborat, nu mi-a dat informațiile pe care le urmăream”, a scris colonelul de Securitate Vasile Pop, potrivit unui document publicat de stiripesurse.ro.

”Un episod anume din viața „călugărului Andreicuț”, devenit astăzi Mitropolitul Clujului, nu poate să nu ne atragă atenția: e momentul în care un colonel de securitate, știind că își poate acoperi ușor fapta cu argumente profesionale și va rămâne nepedepsit, decide să acţioneze, într-o seară, omorând un om care nu l-a ajutat să crească profesional în grad, pentru că nu i-a dat informațiile care l-ar fi ajutat mult în această direcție.

Acel om era atunci preotul Ioan Andreicuț. Mărturia fostului vicepreședinte (1978-1988) al Consiliului Orășenesc al localității Câmpia Turzii este grăitoare.

O putem lectura integral în reproducerea holografă” a transmis Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Andreicuț era ținta unor presiuni ale Securității. Deși a semnat un amgajament și a dat o declarație despre un prieten de-al său, fost avocat din Teiuș, la câteva zile l-a anunțat pe acesta.

Fostul avocat nu a considerat că i-a făcut rău, din contră, că l-a pus în gardă.

Andreicuț a fost acuzat de legături cu Securitatea

Andrei Andreicuţ a fost acuzat şi de colaborare cu fosta Securitate, sub numele de ”ionică”. CNSAS a emis o decizie dar ierarhul a atacat-o în instanţă, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestaţia formulată şi a constatat nulitatea deciziei consiliului.

Arhiepiscopul de Alba Iulia a susţinut în mai multe rânduri că nu „a turnat” pe nimeni şi că nu a făcut poliţie politică, ci, din contră, că a fost „hăituit” de securitate.

El a susţinut ca Securitatea l-a urmărit ani la rând şi chiar l-a împiedicat să plece la studii în străinătate, deşi a luat de două ori examenele pentru bursă, iar pentru doctorat a fost nevoit să dea examenul de cinci ori.

IPS Andrei spunea că fosta Securitate i-a percheziţionat casa pentru a căuta anumite scrieri ale părintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot în Cluj şi ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmăriţi toţi cei care îl vizitau, amintindu-l pe părintele Nicolae Steinhardt.

Andrei Andreicut a recunoscut că a fost nevoit să semneze un angajament cu fosta Securitate şi i s-a dat numele de cod „Ionică”, ierarhul, pe atunci preot în Turda, fiind cunoscut în parohia sa ca „părintele Ionică”.

Andreicuţ a recunoscut că a semnat angajamentul sub presiunea Securităţii, însă de fiecare dată a spus că nu a dat note informative şi nu a „turnat” pe nimeni.

El a scris şi o carte în care îşi povesteşte această perioadă a vieţii şi câteva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.

L-a pus în gardă pe cel despre care a dat declarația

Documentul care atesta existența angajamentului provine din dosarul unui fost avocat din Teius, Ion Dobreanu, cercetat de Securitate pentru că a menținut legătură prin scrisori cu un fost profesor din facultate, Victor Cădere, care ulterior a fugit din țară.

Ion Dobreanu era prieten cu Ioan Andreicut, pe vremea aceea preot la Turda.

„A fost chemat la Securitate și au încercat să-l silească să scrie că mi-a dat mită patru mii de lei și el a refuzat. La o zi-două după ce a fost chemat, m-a avertizat despre cele întâmplate. După ce a refuzat, l-au chemat din nou și i s-a spus să semneze un angajament cu ei și că, daca nu semnează hârtia, îl arestau pe loc”, a spus Ion Dobreanu în 2006,  pentru România liberă.

Fostul avocat a spus că și-a cerut dosarul de la CNSAS pentru a-și vedea dosarul și a fost chemat după un an. Documentul legat de Andreicut provine, spunea el, din acel dosar, dar nu își explica cum a ieșit la lumină.

„Am văzut o parte din dosar. Nu consider că mi-a făcut (Andreicut – n.red.) rău, ba chiar m-a pus în garda” a adăugat Ion Dobreanu.

Despre viaţa şi activitatea ÎPS Andrei Andreicuț

ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut în 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti.

După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978. În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj).

În 25 februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar, din luna iunie a aceluiaşi an, a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

În paralel cu activitatea administrativ-bisericească, s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991).

În prezent este Mitropolit al Clujului.

Documente: stiripesurse.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Informatia

    marți, 16.11.2021 at 09:02

    Doar un securist prost uita de regimul extrem de strict al armelor si mu,nitiei, pe care avea voie sa le atinga doar in misiuni speciale, sub stricta si dubla supraveghere. Mai bat unii campii, lovind mingea cu crosa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Nicolae: semnificații, tradiții, obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea din 6 decembrie. Legenda

Publicat

sfantul_nicolae_mira_lichiei_deschidere-e1544004778202

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai îndrăgiți și populari sfinți ai creștinătății, este sărbătorit în 6 decembrie. Se spune că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Mai este cunoscut drept patron al copiilor și marinarilor, dar și al celor nevoiași și al celor judecați nedrept.

Sfântul Nicolae: puternic apărător al credinţei creştine

Acesta a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-un oraş din Asia Mică, Patara. Părinţi săi erau de bun neam, drept credincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. A fost singurul lor copil. L-au numit Nicolae, adică „biruitor de popor”.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

A fost întemniţat în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei. A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325 şi s-a dovedit un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală din Mira.

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni la Mira Lichiei, sunt astăzi la Bari, în sudul Italiei.

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Potrivit anumitor surse, mâna Sfântului Nicolae i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul (1593-1601) chiar de cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de preţuire pentru vitejia domnului român împotriva păgânismului.

Sfântul Nicolae: patronul marinarilor și al copiilor

Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi, protector al fecioarelor şi al călugărilor.

De s-ar fi povestit milele lui una câte una şi câte îndurări a arătat către cei săraci, pe câţi flămânzi a hrănit, pe câţi goi a îmbrăcat şi pe câţi a răscumpărat de la datornici, apoi nici vremea n-ar fi de ajuns a le povesti, se spune în viaţa Sfântului Nicolae.

Legenda cu minuni

Una din relatările ce privesc faptele minunate ale Sfântului Nicolae arată cum a fost miluit un sărac din oraşul său, un om care avea trei fete.

Şi pentru că nu avea cu ce trăi, omul acesta se gândea să le de-a spre desfrânare, ca prin aceasta să-şi câştige existenţa. Căci sărăcia şi lipsa aruncă pe om în multe păcate, spune părintele Cleopa Ilie.

Auzind de aceasta, Sfântul Nicolae s-a dus noaptea, pe ascuns, la casa săracului şi i-a aruncat o pungă cu galbeni pe fereastră, apoi s-a întors la episcopie neştiut de nimeni. Aflând banii, tatăl a mulţumit lui Dumnezeu şi cu ei şi-a căsătorit prima fiică.

După un timp, Sfântul Nicolae a aruncat noaptea prin fereastra săracului o altă pungă cu galbeni şi îndată s-a făcut nevăzut. Aşa omul a căsătorit-o şi pe cea de-a doua fiică.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI, SMS și felicitări frumoase pe care le poți trimite celor dragi de Moș Nicolae

Când Sfântul Nicolae a aruncat pe fereastră şi a treia pungă cu galbeni pentru cea de-a treia fiică, îndată tatăl fetelor a alergat după el şi ajungându-l l-a cunoscut şi i-a mulţumit cu multe lacrimi pentru mila lui cea mare.

Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, arată părintele Ilie Cleopa. El tot ce avea împărţea la săraci, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni şi al vindecării suferinţelor omeneşti. Căci mare putere are milostenia, milostenia materială şi duhovnicească a împodobit sufletele sfinţilor.

Sfântul Nicolae: sărbătorit în lume

De-a lungul secolelor s-au spus multe poveşti şi întâmplări despre viaţa şi faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflaţi în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viaţă plină de compasiune.

În Occident, cultul Sfântului Nicolae, înainte de Reformă, era cel mai puternic cult dedicat unui sfânt nebiblic. Studiile arată că existau peste 2.000 de locaşuri de cult închinate lui în Germania, Franţa şi Ţările de Jos, înainte de anul 1500, potrivit documentarului citat.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a început să fie popularizată şi pe tărâm american, începând din secolul al XVIII-lea, ca un prilej în care se făceau cadouri, fără vreun interes comercial. Odată ce latura comercială s-a făcut prezentă şi numele Sfântului Nicolae s-a schimbat treptat în Moş Crăciun (Santa Claus).

Numele de Santa Claus este o versiune americană a cuvântului olandez „Sinterklaas”, o formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas” (Sfântul Nicolae).

Sfântul Nicolae, iubitorul de săraci şi Sfântul ocrotitor al copiilor, rămâne însă un model pentru felul în care creştinii trebuie să trăiască.

Sfântul Nicolae/Moș Nicolae: tradiții, obiceiuri, superstiții

Seara de 5 decembrie are o semnificaţie aparte pentru toţi copiii. În fiecare an, în această seară, ei îşi spală şi îşi lustruiesc pantofii, cizmele ori ghetele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, să le aducă daruri.

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii). Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor).

Crenguțe de pomi în casă, să înflorească de Anul Nou

Existp obiceiul să se pună în apă, în această noapte, crenguţe de pomi fructiferi – în casă, lângă icoane -, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO UPDATE: ACCIDENT GRAV pe autostrada A1 Sebeș-Deva. Două mașini implicate, o persoană în stop cardio-respirator

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut luni seara, pe autostrada A1 Sebeș-Deva, zona Pianu. Traficul rutier este restricționat pe sensul spre Deva.

Potrivit ISU Alba, secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe autostrada A1, km 320, sensul de mers Sebeș-Orăștie.

Din informațiile preliminare este vorba despre un accident rutier produs între 2 autoturisme. O persoană este încarcerată, inconștientă.

ISU Alba intervine cu o autospecială de descarcerare, una de stingere și una de prim-ajutor.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, la ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, o persoană de sex masculin se afla încarcerată într-un autoturism.

Bărbatul a fost extras din autoturism, inconștient, în stop cardio-respirator.

Echipajele medicale au început manevrele de resuscitare.

Totodată, la fața locului s-a deplasat și o ambulanță SAJ cu medic.

Potrivit unor surse, autoturismele implicate în accident sunt înmatriculate în județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Bradul uriaș pentru Târgul de Crăciun din Alba Iulia a ajuns în șanțurile Cetății

Publicat

Bradul natural de mari dimensiuni pentru Târgul de Crăciun din Alba Iulia a ajuns, luni seara, pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, locația unde este și patinoarul și celelalte distracții de sărbători.

Acesta a fost adus pe plaformă și a fost montat lângă patinoar. Va fi împodobit pentru sărbătoare. Bradul are circa 20 de metri înălțime.

Târgul de Crăciun va fi deschis oficial marți, 6 decembrie, de la ora 18.00, cu un concert de colinde. Include patinoar, bradul de Crăciun, 20 de căsuțe cu produse de sezon, dulciuri și mâncare.

Târgul va funcționa în perioada 6 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023.


La fiecare sfârșit de săptămână vor avea loc concerte și multe surprize pentru cei mici, potrivit primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Avansări în grad și forțe noi la ISU Alba. Trei ofițeri și 44 de subofițeri s-au alăturat echipei, din sursă externă

Publicat

Echipa ISU Alba se întregește cu trei ofițeri și 44 de subofițeri angajați din sursă externă. De asemenea, luni, au fost avansați în grad un ofițer și patru subofițeri.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, la sediul inspectoratului a avut loc, luni, un ceremonial militar unde au fost înaintați în gradul următor, înainte de termen, 1 ofițer și 4 subofițeri.

Aceștia s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, pregătire profesională și comportare demnă.

De asemenea, tot de luni, colectivul pompierilor militari al ISU Alba s-a mărit cu 47 noi colegi (3 ofițeri și 44 subofițeri) care au promovat examenele de admitere pentru posturile scoase la concurs din sursă externă.

”Suntem mândri ca au ales să facă parte din colectivul nostru și îi asigurăm de tot sprijinul pentru o adaptare cât mai rapidă la rigorile și cerințele statutului de pompier militari”, a anunțat ISU Alba.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax