Connect with us
Advertisement

Actualitate

DOCUMENTAR: ALBA IULIA – Cealaltă Capitală a României. Un veritabil ghid video al Cetății Alba Carolina

Publicat

„Alba Iulia, un oraș mic din mijlocul Transilvaniei. Alba Iulia, un loc unde respiri aerul istoriei la fiecare pas” așa începe un documentar realizat de videograful Cătălin Cădan, din fonduri proprii, despre Cealaltă Capitală. ”L-am făcut pentru că iubesc Alba Iulia și consider că noi toți nu avem decât de câștigat dacă arătam lumii frumusețea acestui oraș încărcat de istorie”- spune Cătălin.

Povestea orașului este relatată de actorul Filip Anton, vocea de la radio care anunța pe vremuri cotele apelor Dunării, o voce pe care o recunoști dintr-o mie. Regia, scenariul, textul poartă semnătura jurnalistului Dan Lungu- de la Radio Reintregirea, iar partea de grafică și animație video, Victor Popa.

Documentarul a fost realizat din propria inițiativă din dorința de a oferi oamenilor informații „picante” din istoria orașului în care s-a născut România. Toate costurile producției au fost suportate din buzunarul propriu.

„Aici s-au petrecut unele dintre cele mai importante evenimente care au transformat orașul într-un simbol al unității naționale” ne spune Anton Filip care povestește despre porțile cetății, obelisc și alte monumente din Cetate.

„Urmele istoriei le vezi bine conservate în Cetatea Alba Carolina care este de drept una dintre cele mai mari și frumoase cetăți din Europa. Asta o simți imediat ce ai intrat pe una dintre cele șapte porți ale fortificației. Cea mai mare și mai impunătoare dintre porți este Poarta a III-a cu fațadele ei decorate bogat. Deasupra acesteia se află statuia ecvestră a lui Carol a VI-lea, împăratul austriac în timpul căruia a fost ridicată cetatea. În soclul statuii se afla celula unde se presupune că a fost închis Horea, principalul conducător al răscoalei țărănești din 1784-1785” povestește Anton Filip.

Istoria Obeliscului este de asemenea relatată în documentar dar și momentul intrării lui Mihai Viteazul în Cetate.

„La Alba Iulia, Mihai Viteazul a realizat și prima unire. Mulți dintre cei care vizitează cetatea fac încă o mare confuzie crezând că în această cetate a intrat Mihai Viteazul. De fapt  în vremea aceea era o altă cetate peste care în secolul al XVIII-lea a fost construită actuala fortificație”.

Documentarul se încheie cu o invitație la Alba Iulia. „Toate motivele să vizitați Cealaltă Capitală a Românie”. Producția video mai are nevoie de câteva mici corecții, varianta finală urmând să să fie publicată în curând.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement