Connect with us
Publicitate

Eveniment

Doi enormi ghețari din Antarctica se topesc în ritm alert. Prăbușirea lor ar schimba harta lumii, așa cum o știm

Publicat

Doi gheţari enormi se desprind, într-un ritm alarmant, din calota glaciară din Antarctica, ridicând nivelul global al mărilor şi oceanelor. Topirea uriașilor ghețari Pine Island și Thwaites, care contribuie deja cu aproximativ 5% la creșterea globală a nivelului mării, ar duce la creșterea semnificativă a nivelului mărilor și oceanelor.

Ghețarul Thwaites singur ar putea produce, dacă s-ar prăbuși (lucru destul de probabil, conform specialiștilor), o creștere cu aproximativ 64 de centimetri a nivelului apelor.

Citește și Meteorologii europeni avertizează că o anomalie din Atlantic ar putea schimba vremea pe continent. Ierni reci și multă zăpadă

Practic, orașe întregi ar dispărea sub apă, iar forma continentelor s-ar schimba. 

Deși mai multe ziare internaționale au publicat în această lună articole care avertizează că nivelul mărilor ar putea crește cu 3 metri, acest lucru este ușor exagerat, în condițiile în care informația circulă în mediul specialiștilor preocupați de schimbările climatice, încă de acum 5 ani.

Dincolo de asta, informația furnizată recent de analiza imaginilor surprinse prin satelit arată că aceștia se desprind, într-un ritm alarmant, din calota glaciară din Antarctica.

Potrivit CNN imaginile arată că ghețarii au un sistem natural care îi împiedică să se prăbușească, însă, dacă acesta se distruge, ar putea arunca miliarde de tone de gheață în ocean.

Cei mai mari ghețari de pe planetă

„Știam deja că aceștia sunt cei mai importanți ghețari de pe planetă, iar noile imagini ne arată că se află într-o stare foarte proastă”, a declarat Stef Lhermitte, un expert din cadrul Universității Tehnice din Delft, Olanda.

”Canalele adânci descoperite sub așa-numitul „ghețar Doomsday” din Antarctica ar putea permite apei calde a oceanului să topească partea inferioară a gheții, potrivit oamenilor de știință care colectează date dintr-o zonă crucială pentru înțelegerea creșterii nivelului mării.

Descoperirile publicate în jurnalul The Cryosphere arată că fundul oceanului este mai profund decât se credea anterior, cu canale mai adânci care duc spre linia de împământare, unde gheața se întâlnește cu patul.

Gheața care se scurge de pe ghețarul gigant Thwaites în Marea Amundsen din Antarctica de Vest reprezintă deja aproximativ 4% din creșterea nivelului mării la nivel mondial, iar oamenii de știință spun că este extrem de sensibilă la schimbările climatice” scriu jurnaliștii de la CNN.

În ultimele trei decenii, rata de topire a ghețarului Thwaites, a atins aproximativ dimensiunea Marii Britanii sau a statului american Florida, iar a ghețarilor vecini a crescut de peste cinci ori.

Dacă Thwaites s-ar prăbuși, ar putea duce la o creștere a nivelului mării de aproximativ 64 centimetri și cercetătorii încearcă să afle cât de curând se va întâmpla acest lucru.

Oamenii de știință de la International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) au colectat date prin zborul peste ghețar într-o aeronavă British Antarctic Survey (BAS) Twin Otter și cartografierea fundului mării de la spargătorul de gheață al Programului Antarctic SUA RV Nathaniel B. Palmer.

YouTube video

Ghețarul Thwaites are o suprafață aproape la fel de mare ca cea a Marii Britanii. În anii 1990, pierdea puțin peste 10 miliarde de tone de gheață pe an. Astăzi, pierderea este mai mare de 80 de miliarde de tone. Este posibil ca una din cauzele topirii este afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean.

Thwaites este considerat deosebit de vulnerabil în contextul încălzirii globale, iar oamenii de știință încearcă să afle cu exactitate cât de repede s-ar putea produce orice schimbare, arată și climatologii consultați de Washington Post.

Specialiștii spun că Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă. Din cauza dimensiunilor sale și a vulnerabilității constatate în ultimii ani, a fost botezat „ghețarul Apocalipsei”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate