Connect with us
Publicitate

ABRUD

Doi premieri ai României, audiați în procesul de la Washington pentru aurul de la Roșia Montană. Primele detalii făcute publice

Publicat

Tribunalul special de la Washington, aflat sub tutela Băncii Mondiale, unde se judecă litigiul cu miză enormă (5,7 miliarde dolari canadieni – 4,4 miliarde de dolari americani) dintre Statul Român şi compania minieră Gabriel Resources, a făcut publice aspecte din cadrul audierilor publice din decembrie 2019.

Procesul are loc în baza tratatelor internaționale semnate între România și Marea Britanie și Canada (unde Gabriel Resources Ltd. are filiale), dar acționarii sunt din mai multe țări.

Au participat avocaţii celor două părţi, precum şi martori chemaţi să susţină poziţia Statului Român şi a companiei canadiene. Printre ei, doi foști premieri ai României: Victor Ponta și Emil Boc.

De asemenea, calitatea de martor o au și foştii miniştri ai Economiei Ion Arito şi Lucian Bode, actual ministru al Transporturilor.

Citește și: DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Declaraţiile acestora au fost parțial secretizate la solicitarea celor două părţi implicate în litigiu, deși practica tribunalului internațional nu este neapărat aceasta, ținând cont de interesul public major al procesului.

Emil Boc a mers personal la Washington pentru a răspunde întrebărilor avocaţilor şi membrilor completului de judecată, în timp ce Victor Ponta a dat o declaraţie scrisă.

Lucian Bode a răspuns la întrebări prin intermediul unui sistem de videoconferinţă, se precizează pe siteul ICSID.

Depoziția lui Emil Boc este publică doar partea de început în care a arătat că în perioada în care a fost premier al României a avut un punct distinct în programul de gruvernare referitor la proiectul minier de la Roşia Montană.

Citește și: Patru MILIARDE de dolari: Miza proiectului ratat de la Roșia Montană! Un fond de pe Wall Street susține ”Gabriel Resources” împotriva României!

Boc a precizat că guvernul pe care l-a condus s-a confruntat cu cea mai mare criză economică din ultimii 70 de ani, motiv pentru care a fost nevoit ”să abordeze o mulţime de probleme economice şi sociale, precum şi presiunea publică cu privire la măsurile de austeritate, locuri de muncă şi investiţi”i.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax