Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosar penal de abuz în serviciu și uz de fals, la Comisia de Fond Funciar Alba Iulia, uitat de procurori în sertar. Ce se întâmplă

Publicat

Un dosar penal care privește posibile infracțiuni de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, la Comisia Locală de Fond Funciar Alba Iulia, stă pe masa procurorilor de mai bine de un an, fără a înainta. 

Mai exact în luna august anchetatorii au făcut ultimele verificări în dosar, iar de atunci ancheta bate pasul pe loc. 

Dosarul a fost deschis după ce o femeie, proprietară a unui teren din Alba Iulia, de pe strada Nazareth Ilith, a sesizat mai multe nereguli în legătură cu documentele de modificare a suprafeței unui teren.

Femeia a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, procurorii au descis un dosar penal, au făcut câteva cercetări, însă nu au mai avansat cu ancheta.

Femeia a făcut o plangere în care a contestat durata procesului penal, iar în data de 17 iulie magistrații i-au dat dreptate acesteia.

Motivarea instanței a fost făcută publică, iar în ea apar toate detaliile care au stat la baza formării dosarului penal

Problemele sesizate de femeie care au dus la deschiderea dosarului penal

Potrivit motivării instanței, ”la data de 15.03.2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost sesizat prin plângere de către petenta cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, plângere îndreptată împotriva Comisiei Locale de Fond Funciar Alba Iulia şi împotriva numiţilor (…).

În motivarea plângerii, petenta a arătat că prin încheierea de carte funciară nr. (…) s-a respins documentaţia de notare a construcţiei edificate de către aceasta, precum şi de rectificare a suprafeţei de carte funciară de la suprafaţa de 800 mp din acte la cea de 920 mp reali.

S-a precizat că în motivarea încheierii în discuţie şi a referatului ataşat, se arată că prin rectificarea suprafeţei în sensul celor menţionate mai sus se creează o suprapunere cu imobilul înscris în CF nr. 107221  asupra căruia figurează ca proprietari numiții (…) (decedată), conform unei documentaţii de modificare a suprafeţei de teren din data de 17.04.2019, ce a fost întocmită de expertul topograf (…)

S-a arătat că la această documentaţie, numiţii (…) au ataşat declaraţii notariale din care rezultă că suprafaţa de teren care se cere a fi rectificată este o suprafaţă de teren îngrădită şi că nu există probleme de vecinătate.

De asemenea, în documentaţia depusă la OCPI există o declaraţie notarială prin care numita (…) arată că a adus la cunoştinţa tuturor proprietarilor terenurilor învecinate faptul că se solicită modificarea de suprafaţă, persoana vătămată susţinând că această declaraţie reprezintă un fals, întrucât pe actualul amplasament al imobilului care se solicită a fi rectificat este trecut ca şi vecină, persoană de la care părinţii persoanei vătămate au cumpărat în anul 1999 suprafaţa de teren de 800 mp, înscrisă în T.P. din 1996 şi care în anul 2019 era decedată.

După dezbaterea succesiunii după defunctul (…) persoana vătămată a dobândit dreptul de proprietate asupra suprafeţei de teren în discuţie, astfel că în anul 2017, aceasta a solicitat Primăriei Mun. Alba Iulia eliberarea unei autorizaţii de construire imobil de tip unifamilial ocazie cu care s-a întocmit o documentaţie care are la bază CF nr. 76043.

Persoana vătămată a susţinut că prin încheierea de respingere a cererii de reexaminare se indică faptul că nu s-a respectat planul parcelar existent în zona respectivă (transmis de către Primăria Mun. Alba Iulia prin adresa 71305/19.072018 şi înregistrat la OCPI sub nr. 6208/23.07.2018), plan cu privire la care persoana vătămată arată că a fost eliberat ulterior autorizaţiei de construire şi prin care se creează o suprapunere cu imobilul deţinut de către proprietarii (…) .

Persoana vătămată a arătat faptul că între cele două imobile s-a creat de către Comisia Locală de Fond Funciar Alba Iulia, în mod artificial, o rezervă de teren în suprafaţă de 69 mp (apărută în cursul anului 2018).

S-a mai arătat că din încheierea de respingere emisă de OCPI rezultă că în zona respectivă s-a întocmit un nou plan parcelar, de care persoana vătămată nu a avut cunoştinţă şi care ar fi fost întocmit ulterior eliberării autorizaţiei de construire.

Prin ordonanța din data de 28.03.2022 a fost dispusă începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații legat de durata anchetei

Din verificarea actelor dosarului, judecătorul constată că în cursul anului 2022, mai exact în luna martie 2022 a fost începută urmărirea penală cu privire la faptele semnalate de persoana vătămată şi au fost administrate doar proba constând în declaraţia persoanei vătămate – luată la data de 14.06.2022  şi proba cu înscrisuri.

Prin ordonanțele din data de 14.06.2022 s-a dispus predarea de înscrisuri, OCPI punând la dispoziţia organelor de cercetare penală înscrisurile solicitate la data de 24.06.2022, iar Primăria Municipiului Alba Iulia la data de 17.08.2022 aceasta fiind ultima probă administrată în cursul anului 2022.

De la această din urmă dată şi până la data de 30.05.2023, nu au mai fost efectuate alte acte în cauză, când s-a procedat la audierea martorului.

Se remarcă astfel o lentoare în derularea cercetărilor, probele administrate fiind atât reduse numeric, dar şi administrate la intervale mari de timp.

În cauza de faţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că cercetările au debutat în anul 2022, urmărirea penală cu privire la fapta reclamată de către persoana vătămată începând la data de 28.03.2022.

Aceste împrejurări expuse mai sus îndreptăţesc a se conchide că până la formularea contestaţiei deduse judecăţii a trecut o perioadă mai mare de un an.

Pe parcursul acestei perioade de timp, organele de urmărire penală au administrat probele apreciate necesare şi expuse mai sus, cu un ritm lent şi au învederat nevoia administrării unor probe noi cu înscrisuri, probe care până în prezent nu au fost administrate

Judecătorul de drepturi şi libertăţi nu îşi însuşeşte argumentele procurorului în sensul că cercetările au fost îngreunate de comportamentul autorităţilor – OCPI  şi Primăria Mun. Alba Iulia, care nu au comunicat planul de parcelare la care se face referire în plângere, întrucât revine şi organului de urmărire penală obligaţia de a strânge la timp toate probele necesare soluţionării cauzei, iar dacă persoanele cărora li s-a solicitat predarea de documente nu s-au conformat, există resorturi legale pentru sancţionarea unor atare comportamente, se mai artă în documentul citat.

Drept urmare, magistrații Judecătoriei Alba Iulia i-au dat dreptate femeii și au concluzionat că ancheta bate pasul pe loc. Au dat termen de terminare al urmării penale până în data de 1 decembrie 2023.

Decizia a fost fără cale de atac.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    joi, 27.07.2023 at 15:54

    Oare de ce a fost uitat ? Că aşa sunau ordinele, cine ştie ce „interesat” a fost interesat. C-aşa-i la noi, interesul „unora” primează şi primează cam des în ultima perioadă.

  2. Pamfil

    joi, 27.07.2023 at 16:22

    unii boși asa au facut averi imediat dupa 1989 si acuma copii si nepotii lor ne râd in față si ne scuipă din bolizii lor scumpi.
    In Capitalism este exploatarea omului de catre om, in Comunism e invers.

  3. Nelu

    joi, 27.07.2023 at 18:59

    Asa au vrut sa uite si de Legea 123/mai 2023. De aceea au tinut-o la naftalina

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement