Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosar penal pentru primul pacient din România diagnosticat cu variola maimuței. A refuzat să ofere informații cadrelor medicale

foto: pixabay.com ( caracter ilustrativ)

Publicat

Primul pacient român diagnosticat cu variola maimuței are dosar penal pentru omisiunea declarării unor informații.

În urma informațiilor apărute în spațiul public, constând în aceea că, bărbatul de 26 de ani, care este primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România, a refuzat să ofere informații cadrelor medicale, cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu alte persoane, polițiștii Secției 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații.

Citește și Ministerul Sănătății: Ce este variola maimuței și care sunt simptomele. Erupția poate semăna inițial cu coșurile

Bărbatul de 26 de ani, care prezenta simptome specifice afecțiunii virale, a fost internat la o unitate spitalicească din sectorul 3.

El a refuzat să ofere informații cu privire la persoanele cu care a intrat în contact, iar în 14 iunie i s-a deschis cercetarea penală.

Cercetările sunt continuate de către Secția 12 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Trei cazuri de variola maimuței descoperite în România

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, a anunțat Ministerul Sănătății. Medicii au realizat anamneza în cazul pacientului și astfel au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

În România sunt trei cazuri de variola maimuței, toate la bărbați.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele la variola maimuței?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Am citit că pot lua variola maimuței prin tuse și strănut. Este adevărat acest lucru?

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului?

Trebuie subliniată importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă.

Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement