Eveniment
Dosarul în care este cercetat Traian BERBECEANU, preluat de structura centrală a DIICOT. Fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost dus la spital
Cercetările în cazul acuzaţiilor de sprijinire a unui grup infracţional formulate de DIICOT pentru fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, au fost preluate, de vineri, 1 noiembrie, de DIICOT – Structura Centrală. Reamintim că prin decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 30 octombrie, Berbeceanu rămâne în arest preventiv.
UPDATE: Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Judeţean Alba, Traian Berbeceanu a fost consultat de medici cardiologi, vineri dimineaţa, la ora 9.30. Din primele informaţii, acesta ar fi suferit o criză, pe fondul afecţiunii de cardiopatie ischemică cronică. A fost transportat la spitalul din Alba Iulia, din arestul IPJ Alba, cu o autospecială și a rămas la spital aproximativ două ore.
La ieșirea din Spitalul Județean, întrebat cum se simte, Berbeceanu a declarat: „Nu mă simt bine, dar nu din punct de vedere medical”.
Soţia lui Berbeceanu a declarat pentru Realitatea TV că acesta “a avut un infarct, acum opt ani, este cunoscut cu probleme cardiace. S-a hotărât să i se facă analize medicale, nu este nimic deosebit. În acest moment nu are probleme de sănătate”.
Gabriela Berbeceanu a făcut însă alte precizări pentru “Adevărul”: „Soţul meu a făcut un puseu de tensiune din cauza stresului şi a oboselii acumulate în atâtea zile grele de audieri şi presiuni”. Pentru Antena3, a declarat că infarctul de acum opt ani l-a suferit în timpul serviciului şi a fost tratat la Timişoara, că până la momentul arestării nu lua medicamente pentru boala de care suferea şi că probabil va urma un tratament.
Vizita de vineri dimineață la spital a fost cauzată de o stare de rău, cu dureri în piept, care a persistat de joi după-amiază, survenită în ultimele zile, în care stresul și oboseala, după drumul la București și timpul petrecut în arestul IPJ Alba, au fost resimțite puternic de Berbeceanu.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Liana Stănescu, a declarat că potrivit rezultatelor ecografului, nu reiese că Berbeceanu ar fi avut infarct în trecut. Berbeceanu a sosit la spitalul judeţean la ora 9.30, cu trimitere de la medicul IPJ Alba, și a rămas până la ora 11.30. A primit tratament pentru două săptămâni, după care va fi supus unui nou control. Medicul a explicat că simptomele resimțite de Berbeceanu, dureri în piept și stare de rău, au fost cauzat de stresul ultimelor zile.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Alba, în cursul zilei de ieri, Berbeceanu a fost examinat de medicul unităţii, care a recomandat un consult medical de specialitate şi astăzi a fost dus la spitalul din Alba Iulia, unde a fost evaluat de medici.
UPDATE1: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că va urmări cu atenţie cazul în care este cercetat Berbeceanu: ”Evident că îmi doresc şi eu să ştim tot adevărul şi să nu luăm pur şi simplu pe încredere ce se spune într-o parte. O să urmăresc şi eu şi ministrul Stroe cu foarte mare atenţie şi dacă vom constata că se ia în considerare o singură versiune şi o singură parte, nu voi ezita să mă exprim public. Vreau să mă asigur că la Alba se face dreptate, nu că se face doar o reglare de conturi între instituţii. Justiţia trebuie să prezinte toate aspectele. Vreau să văd că la Alba se va face dreptate”, a spus premierul.
Referitor la decizia DIICOT de a transfera dosarul de la procurorii din Alba Iulia la structura centrală, în comunicatul remis de instituţie se precizează următoarele: “În baza art. 201 din Legea 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu referire la art. 209 alin.4 1 din Codul de procedură penală, la data de 01 noiembrie 2013, prin Rezoluţia nr. 2407/VIII/1/2013 a procurorului şef D.I.I.CO.T, s-a dispus preluarea la nivelul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a dosarului Serviciului Teritorial Alba Iulia, privind pe inculpaţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anişoara Ramona şi Berbeceanu Traian, în vederea continuării urmăririi penale”.
Articolul citat în comunicatul DIICOT se referă la posibilitatea ca o acţiune de cercetare să fie preluată de procurorii din Structura Centrală în cazurile în care: imparţialitatea procurorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor; una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul patru inclusiv printre procurorii ori grefierii parchetului sau judecătorii, asistenţii judiciari ori grefierii instanţei; există pericolul de tulburare a ordinii publice; urmărirea penală este împiedicată sau îngreunată datorită complexităţii cauzei ori altor împrejurări obiective, cu acordul procurorului care efectuează urmărirea penală.
În cazul dosarului lui Berbeceanu, decizia procurorului şef al DIICOT, Alina Bica, s-ar aplica luând în considerare prima prevedere, ce se referă la “duşmănii locale” sau “calitatea părţilor”.
Reamintim că în şedinţa de miercuri de la ÎCCJ, Traian Berbeceanu a fost audiat de magistraţii Înaltei Curţi. Acesta şi-a menţinut declaraţiile date în faţa procurorilor DIICOT şi judecătorului Curţii de Apel Alba Iulia, şi-a declarat încă o dată nevinovăţia, a recunoscut că a avut întâlniri cu informatori, dar a negat că le-ar fi divulgat date privind efectuarea unor percheziţii ce îi vizau. După ce s-a terminat şedinţa, Berbeceanu a fost dus la DNA, pentru alte audieri, legate afirmaţiile din scrisoarea atribuită acestuia şi dată publicităţii după reţinerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul “fabricat”.
În scrisoarea de 29 de pagini, adresată “tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române”, şeful BCCO Alba Iulia afirma că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se “desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii”.
Avocatul lui Berbeceanu, Daniel Tiliciu a susţinut, miercuri, în faţa magistraţilor ÎCCJ că martorii care au dat declaraţii împotriva lui Berbeceanu sunt inculpaţi în dosare penale şi a prezentat o listă cu numele acestora (21). Printre aceştia se regăsesc foşti inculpaţi de trafic de obiecte de patrimoniu sustrase din situri arheologice – dosarele aurului dacic, Ovidiu Ioiescu „Pera“ (condamnat în Dosarul „Spumă şi Bibanu“), Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei, Dorin Cupeţiu (judecaţi în dosarul mafiei fierului din Hunedoara), Gheorghe Bota, Alin Simota, Lăcătuş Valer, Cristian Litera, Mirela Litera.
Procurorul a solicitat, tot în şedinţa de miercuri de la ÎCCJ, menţinerea deciziei de arestare preventivă, motivând că la dosar sunt probe certe că Berbeceanu a sprijinit grupuri infracţionale. S-a referit şi la o relaţie de duşmănie între Berbeceanu şi procurorul şef de la DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi a menţionat că martorii care au depus declaraţii fuseseră deja trimişi în judecată, prin urmare nu ar fi avut motive să mintă.
Vezi AICI mai multe detalii de la termenul de judecată de la Înalta Curte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: FOTO-VIDEO: De ce a fost dus Berbeceanu din arest la Spitalul din Alba Iulia. Declarațiile medicilor | Alba24
RUSU
miercuri, 06.11.2013 at 19:28
Se stie si se vede clar ca nu poate fi un politist integru cu demnitate si profesionalism.Este clar ca nu are educatia care ar trebui sa o aiba un comisar,nici vocabularul nu este prea elevat(vezi inregistrariile lui proprii fara relevanta),iar faptul ca nu recunoaste chiar nimic e strigator la cer.Nu exista sa nu i fi scapat ceva,sigur ceva a gresit,cum poate sa se creada atat de corect.cand stie ca insusi sistemul nu ti permite asta.E un ipocrit si vb in necunostinta de cauza in multe situatii.IL percep erou doar cei ca el.meseria aceasta de comisar presupune discretie in primul rand si multa tenacitate dar el nu a dat dovada decat de un comportament de simpla garda de corp.Multi vorbesc chiar ca functia lui a fost obtinuta datorita relatiilor socrului sau ,deci nu prea a pornit omu cu dreptul.S-a facut placut in randul lumii si mai mult in randul femeilor pe care le curta si uneori le folosea la adunarea barfelor!